עורך הדין מתריע:

ויצמן: "סכנה משפטית וכלכלית אורבת לרוכבי האופניים החשמליים"

פסיקה חדשה של בית המשפט העליון קבעה כי אופניים חשמליים אינם מחויבים בביטוח חובה, אך המשמעות עלולה להיות הרסנית עבור רוכבים שיפגעו בהולכי רגל | "רוכב שיגרום לפגיעה בהולך רגל עלול למצוא עצמו ובעל חוב של מאות אלפי שקלים", מתריע עו"ד יוסף ויצמן, המשנה ליו"ר לשכת עורכי הדין, שנתקל במקרים רבים כאלה במסגרת התנדבותו במד"א | לדבריו, "זו בעיה שדורשת פתרון מערכתי דחוף - כי גם הנפגעים מוצאים עצמם מול שוקת שבורה" (חוק ומשפט)

|
2
| כיכר השבת |
עורך הדין יוסי ויצמן (צילום: באדיבות המצלם)

חוסר הוודאות המשפטי בנוגע לאופניים חשמליים הגיע לנקודת מפנה בחודש אוקטובר האחרון, עם פסיקת בית המשפט העליון שקבעה כי כלים אלה אינם מוגדרים ככלי רכב מנועי. החלטה זו, שלכאורה מהווה הקלה לרוכבים, יצרה מציאות משפטית מורכבת שעלולה להוביל למשברים כלכליים קשים הן לרוכבים והן לנפגעים.

"אנחנו עדים למצב פרדוקסלי", מסביר עו"ד יוסף ויצמן, המשנה ליו"ר לשכת עורכי הדין בישראל, בשיחה שקיים בתכנית הרדיו 'שטח משפטי' עם עו"ד בנימין ארביב. "מצד אחד, ההחלטה מקלה על רוכבי האופניים החשמליים שאינם נדרשים לשאת בעלויות ביטוח חובה חודשיות. מצד שני, במקרה של תאונה, הם עלולים למצוא את עצמם חשופים לתביעות בסכומי עתק".

המשמעות המעשית של המצב החדש היא שבמקרה של תאונה, אין גורם ביטוחי שיכסה את הנזקים. במקרים של פגיעות גוף חמורות, העלויות עלולות להגיע למיליוני שקלים, כולל הוצאות רפואיות, אובדן כושר עבודה, ופיצויים על סבל ונכות. כל אלה יוטלו ישירות על כתפי הרוכב הפוגע.

עו"ד ויצמן, המשמש גם כמתנדב במד"א, מספר על המציאות בשטח: "כמי שנתקל בתאונות רבות מסוג זה, אני יכול להעיד שהפגיעות יכולות להיות קשות ביותר. במקרה שרוכב אופניים חשמליים פוגע בהולך רגל וגורם לו לנכות, הוא עלול למצוא את עצמו נדרש לשלם מאות אלפי שקלים ואף יותר מכיסו הפרטי".

הסוגיה מקבלת משנה תוקף לאור העובדה שמרבית משתמשי האופניים החשמליים הם צעירים, סטודנטים או עובדים בתחילת דרכם המקצועית, שאין ביכולתם לעמוד בתשלום פיצויים גבוהים. "אנחנו מדברים על מצב שבו גם הפוגע וגם הנפגע עלולים להיקלע למצוקה כלכלית קשה", מדגיש עורך הדין ויצמן.

המצב החדש מעלה שאלות נוקבות גם לגבי אחריות המדינה בהסדרת התחום. לדברי עו"ד ויצמן, נדרש פתרון מערכתי שיאזן בין הרצון להנגיש תחבורה חלופית לבין הצורך להגן על הציבור. "ייתכן שהגיע הזמן לחשוב על מודל ביטוחי ייעודי לכלי תחבורה אלה, שיהיה בר-השגה מחד, אך יספק הגנה מספקת מאידך", מציע המשנה ליו"ר לשכת עוה"ד.

עו"ד ויצמן קורא לוועדת הכלכלה של הכנסת לקיים דיון דחוף בנושא ולגבש פתרון חקיקתי הולם. "אנחנו זקוקים למעורבות מיידית של המחוקק", הוא מדגיש. "ועדת הכלכלה, שאמונה על הסדרת מעמדם החוקי של כלי התחבורה הללו - אופניים וקורקינטים חשמליים - בישראל, לצד ועדות הכנסת השונות שעוסקות בכלי תחבורה ובדיני התעבורה, חייבות להתכנס ולדון בסוגיה זו בדחיפות".

לדבריו, "נדרשת חקיקה מחודשת, או תיקון חקיקה לחוק הקיים, כאלה שיספקו מענה מאוזן: יש לשמור מחד על הכדאיות הכלכלית של השימוש בכלי תחבורה חלופיים, אך להבטיח הגנה משפטית וכלכלית ראויה לכל הצדדים מאידך".

בינתיים, בהיעדר פתרון מקיף, ממליץ עו"ד ויצמן לרוכבים לשקול רכישת ביטוח צד ג' וולונטרי, ולהקפיד הקפדה יתרה על כללי הבטיחות בדרכים. "מוטב להשקיע בביטוח מראש מאשר להסתכן בחובות כבדים בדיעבד", הוא מסכם.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

2 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
אם אין פיתרון לסכנה והולכים להיסתבך כספית ואין חוק נורמלי אז יש להוריד את הכלים האלה מהכביש-מאשר להיסתבך בפרט שעכשיו יש מיספר רישוי 'שבטוח מיסתבכים'!
אנונ
היית אידיוט עוד שנולדת?
ד"ר טיכו
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות