לפני מספר ימים (ב- 05/06/2024) משרד העבודה גיבש טיוטה ובה תקנות חדשות המצמצמות את סמכויותיהם של המהנדסים והאדריכלים. התקנות גובשו בשל אסונות במבנים ציבוריים כמו אולם וורסאי. אולם המשמעות המיידית של התקנות היא פגיעה בפרנסתם של הנדסאי בניין והנדסאי אדריכלות שהשקיעו שלוש שנים בלימודים. המכה הנוכחית מצטרפת לקשיים הרבים שענף האדריכלות ספג מתחילת המלחמה בשל עצירת ענף הבנייה. רבים מבין הנפגעים מהתקנות החדשות הן בנות הסמינר שלמדו הנדסאי אדריכילות וקיבלו תעודה מטעם המה"ט. כעת באם התקנות יכנסו לתוקף התעודה שלהן תהיה שווה כקליפת השום. הן לא תוכלנה להגיש כמעט היתרי בנייה וזה רק סעיף אחד מתוך ההגבלות שיפורטו להלן:
ננסה לפרט על התקנות החדשות בהשוואה למה שהיה עד היום, אצל ההנדסאי אדריכלות והנדסאי בניין.
שינויים הנוגעים להנדסאי אדריכלות
עד היום היה מותר להנדסאית אדריכלות להגיש בקשה להיתר לכל מבנה פשוט שגובה הרצפה של הקומה העליונה 11.5 מטר ללא שום הגבלה נוספת.
לפי התקנות החדשות מותר להנדסאית אדריכלות לעסוק במבנה פשוט עם הגבלות:
1. עד 8 דירות.
2. עד 1600 מ"ר.
3. גובה המבנה משתנה ל-13 מטר.
4. רק מבנה חדש ואסור יותר לעסוק בהרחבה של מבנים קיימים.
ואם כל ההגבלות האלה לא מספיקות הם הוסיפו סעיף נסתר ששולח את כל ההנדסאיות הבייתה, וכך כתוב בסעיף (ד) סעיף קטן (ב):
5. עריכת בקשה והגשה להיתר תותר אך ורק לאדריכל רשוי
משמעות סעיף זה הוא שמהיום שהתקנות יאושרו ההנדסאים כמעט ולא יוכלו להגיש בקשות להיתרי בניה.
שינויים הנוגעים להנדסאי בניין
1. המצב היום- היה מותר להנדסאי בניין לתכנן בניינים כאשר גובה הרצפה העליונה היא 11.5 מטר.
השינוי - גובה התקרה של הקומה העליונה יהיה 13 מטר, המשמעות היא שיורדת קומה.
2. המצב היום- הגשת חישובים סטטיים ודינמיים לליווי להיתר בניה.
השינוי- לא נוכל ללוות בקשות להיתר ולא נוכל להגיש חישובים סטטיים וחישובים דינמיים.
3. המצב היום- מבנה עץ ומבנה פלדה היה בגדר מבנה פשוט שניתן לתכנן.
השינוי- מבנה עץ ופלדה יחשב מבנה שאינו פשוט ויהיה אסור לנו לתכננו.
אלו עיקרי השינויים.
התקנות החדשות ישפיעו על כולנו
התקנות החדשות יגרמו להשלכות כואבות על כלל הציבור:
פגיעה בהנדסאים שהשקיעו בלימודיהם
הנדסאים רבים השקיעו שלוש שנים מחייהם בלימודים במוסדות מוכרים מתוך ידיעה שהתעודה שיקבלו תהווה אופציה להגיש היתרי בנייה, בהתאם לחוק הקיים. שינוי החוק לאחר השקעה כה רבה בזמן ובמאמץ פוגע בזכויותיהם ובאמון שניתן בהם על ידי המדינה. מדובר במעשה שמפר התחייבויות קודמות ומזיק לעתידם המקצועי של ההנדסאים.
פגיעה בבעלי עסקים ותיקים
בעלי עסקים בתחום הנדסאות האדריכלות פועלים מזה שנים רבות, צברו ניסיון רב והקימו עסקים המפרנסים את משפחותיהם. החוק החדש, המונע מהם לעסוק בעבודתם המקצועית, יפגע בפרנסתם ובביטחונם הכלכלי. מניעת המשך העבודה בעקבות החוק תוביל לסגירת עסקים ופגיעה בתעסוקה.
העשרת האדריכלים על חשבון הציבור
החוק המוצע יוביל למצב שבו הנדסאי אדריכלות יהיו חייבים לשכור את שירותיהם של אדריכלים לצורך הגשת היתרי בנייה. כתוצאה מכך, האדריכלים ייהנו מהכנסה נוספת ללא צורך במתן שירותים ממשיים, ויביאו לעלויות נוספות לאזרחים, שגם כך נאבקים ביוקר המחיה.
החמרת מצוקת הדיור והשיפוצים
מצוקת הדיור בישראל היא נושא חמור הדורש פתרונות ולא החמרות נוספות. החוק המוצע יוסיף קושי לאזרחים המעוניינים לשפץ את בתיהם, ויחייב אותם לפנות למשרדים גדולים ועמוסים בפרויקטים. הדבר יפגע ברמת השירות הניתן לאזרחים ויגרום לעליית מחירים נוספת. במקום לקבל שירות מקצועי מהנדסאי אדריכלות, האזרח ימצא עצמו נדרש לשלם יותר ולקבל שירותים פחות טובים.
חשוב לציין שהתקנות עדיין לא אושרו סופית וניתן לערער עליהם באתר.
"לפחות היו נותנים לנו להשלים לתואר"
משיחה עם האדריכליות אנו מגלים כאב רב ודאגה רבה לפרנסה: ל', אדריכלית מביתר עילית משתפת: "עבדתי קשה על הלימודים, השקעתי שלוש שנים בלימודים וצברתי ניסיון במקצוע שכעת שווה כקליפת השום. אם לפחות היו נותנים לנו את האופציה להשלים לתואר או משלימים לנו את הקורסים הנדרשים, ניחא. כעת האפשרות היחידה שלי לעסוק במקצוע שאני מיומנת בו והשקעתי בו, הוא להתחיל את הלימודים מהתחלה למשך 5 שנים וללמוד שוב את מה שכבר למדתי. בשלב החיים הנוכחי עם ילדים ועם הצורך בפרנסה מיידית, אני לא יכולה להרשות לעצמי לצאת שוב ללימודים". עוד היא מוסיפה: "יש תחושת חוסר אמון מוחלט, כשיצאנו ללימודים בררנו מה המשמעות של התעודה מטעם המה"ט, ידענו שנוכל להגיש היתרי בנייה, כעת הפרו את כל ההסכמים, רב העבודה שלי עד היום כללה הרחבות ושיפוצים בבניינים של יותר מ- 8 דירות, רב הבניינים באזורים החרדיים הם כאלה וכעת אני רואה את כל ההשקעה יורדת לטמיון, לא יודעת מאיפה יהיה לנו עכשיו פרנסה?!".
איגוד ההנדסאים מנסה להיאבק בכל הכח נגד התקנות. הוא שוקל להגיש עתירה לבג"ץ ועוד לפני כן מתכוון לשלוח מכתבי התראה למשרד העבודה ולשר הממונה לפני סיום המועד הקבוע בחוק להגשת הערות הציבור. כיכר השבת מתכוון לעקוב אחר ההתפתחויות ולעדכן את הציבור.
מטעם ענבל ורז׳נסקי- יו״ר איגוד הנדסאי האדריכלות והבניין ע״ר נמסר:
"כרגע ארגון הנדסאי הבניין והאדריכלות ע״ר עובד בשיתוף פעולה מלא של עשרות מתנדבים כדי להיאבק על זכותם של עשרות אלפים של אנשי מקצוע אשר פרנסתם מוטלת על הסף, לאותם אנשי מקצוע מהמובילים במשק לפיתוח ובנית ארץ ישראל יצטרפו נותני שרות רבים כמו חברות ביטוח ויועצים אשר יצטרכו למצוא גם הם את דרכם בענף. מהלך זה תמוה: במקום להגדיל זכויות ולשפר את תנאיו של העוסקים במלאכה, המשרד מצמצם בצורה פראית את יכולותיו, ותוך כך מביא פגיעה חמורה בזמנים קשים אלו על המשק הישראלי ובפרט על פריון העבודה.
כולי תקווה שהאחראים לרוע הגזרה ייקחו אחריות על מעשיהם ויסירו את חתימתם.
ראוי לציין במעמד זה שלא פחות חשוב שבכדי לקבוע תקנות וחוקים צריך לעבוד בענף ולהתייעץ עם העוסקים בו!"
מלשכת שר העבודה יואב בן צור נמסר:
"בעקבות החלטת ממשלה הקובעת כי על שר העבודה לתקן את תקנות המהנדסים והאדריכלים גובשה טיוטה בשיתוף עם הגופים המייצגים את המהנדסים, האדריכלים וההנדסאים. הטיוטה פורסמה להערות הציבור במטרה ברורה לשמוע את ההערות מכלל בעלי העניין ובפרט מהסטודנטים והעובדים בתחום.
משרד העבודה קשוב ומחויב לכלל קולות הציבור ואנו מזמינים את כל מי שמעוניין להביע את עמדתו לעשות זאת באמצעות אתר החקיקה הממשלתי עד לתאריך 26.6.24
בתום תקופה זו, השר בן צור יכנס את כלל גורמי המקצוע בכדי לגבש עמדה מקצועית חדשה עם התיקונים הנדרשים בהתאם לקולות שעלו מן השטח בהערות הציבור והם יוצגו בדיון עם הוועדה המשותפת הממליצה לשר ורק לאחר מכן השר יבחן את ההשלכות של תיקון התקנות ויקבל את החלטתו בעניין.
השר בן צור מוביל מדיניות הרואה חשיבות רבה בחיזוק מעמדם של ההנדסאים ככוח מוביל במשק, ולא תתקבל החלטה שתיפגע בפרנסתם או במעמדם".