מן הסתם היום ומחר תראו ברשת הרבה תמונות של חלת מפתח. אם חשקה נפשכם להבין מהו מקור המנהג – אתם במקום הנכון.
מנהג ישראל לאפות חלת מפתח בשבת שלאחר חג הפסח ואנחנו כאן בשביל לבדוק עבורכם מהו מקור המנהג:
זכר למן שפסק
חלת מפתח מרמזת על שערי הפרנסה. כשבני ישראל יצאו ממצרים הם קיבלו את המן ולא היו להם דאגות. בימים הסמוכים למתן תורה, מה שקרוי אצלינו: ימי ספירת העומר, הם הפסיקו לקבל את המן, או אז הם התחילו להתפלל על פרנסה. זכר לזה, גם אנחנו מבקשים פרנסה בזמן הזה (ע"פ אוהב ישראל).
פתיחת השערים
בחג הפסח כל השערים בהיכלי השמים היו פתוחים. כיוון שאנו רוצים להמשיך את השפע הרוחני עלינו אנו מכנים חלת מפתח שתפתח עבורנו את השערים למשך כל השנה כולה.
מפתח לכל יום
כהמשך לפירוש הראשון, ניתן לומר כי בימי ספירת העומר יש לכל יום 'מפתח' משלו (כל יום סופרים ספירה אחרת) ולכן, כרמז לכך, מכינים חלת מפתח בשבת הראשונה של ספירת העומר.
להזכיר על הפרשת חלה
זהו פרוש נוסף על המקור. לאחר שאנחנו יודעים את הסיבות האמיתיות, אפשר להביא אותו: כדי להזכיר על הפרשת חלה. מכיוון שכולם מכינים חלות מקמח חדש לכן 'עוררו' להכין חלות מפתח, ככה כולם יזכרו להפריש חלה.
נכון. זהו רק מנהג, אך חשוב להביא את דבריו של ה'אוהב ישראל' שמחזק את המנהג וכותב כי "מנהג ישראל תורה הוא" ולכן גם אם עד לרגע קריאת הכתבה לא ידעתם מה הפירוש המדויק או אתם מכירים אנשים ונשים שעדיין לא יודעים מה הפירוש – יש להם מקור על מה להסתמך, הרי כך מנהג ישראל ואין דבר גדול ממנהג ישראל.
שיהיה לכולנו שפע ברכה והצלחה ופתיחת כל שערי שמים לטובה ולברכה!