

לא רק תכנים תורניים ואירופאיים היו ב'ועידת רבני אירופה' שהתכנסה השבוע בברלין לציון 75 שנים לליל הבדולח ובכללם, הרבנים מכל רחבי אירופה. העיתונאים החרדים, נהנו מיחס יוצא דופן של עיריית ברלין, שיצאה מגדרה כדי להסביר פנים.
איש יחסי הציבור, יועץ התקשורת הוותיק, הרב משה פרידמן שמלווה את 'ועידת רבני אירופה' יותר מעשור ורגיל להתמודד עם בירוקרטיה אירופאית קרה, הרגיש בעיריית ברלין בבית - כאילו מדובר בעיריית ביתר עילית, אותה הוא מייצג בישראל. כל בקשה, נענתה בחיוב - והמארחים אף הוסיפו הצעות אירוח מצידם לסיורים מאובטחים שלוו בסגירת צירי תנועה מרכזיים.
העיתונאים שייצגו את התקשורת הישראלית - חרדית, דתית וכללית הוזמנו על ידי העירייה לסיור היסטורי מקיף באתרים היהודיים בעיר.
הסיור החל בישיבה הברלינאית - 'בית ציון' הממוקמת במרכז היהודי, ברחוב ברוננשטראסה 33, כשאת הסיור ליווה הרב יהושע ספינר, מייסד הישיבה, מנכ"ל קרן לאודר והרוח החיה בתקומת יהדות גרמניה.
אחרי שבוע בברלין שבו כמעט ולא נראו ילדים ברחובות, הם מצאו עצמם בלב מרכז יהודי שוקק חיים, במבנה שבחצרו מתרוצצים ילדי הגן ובקומותיו העליונות יושבים בחורים ואברכים והוגים בתורה. כמה מהעיתונאים נשבו בקסם, נטשו לשעה קלה את הסיור המודרך ופתחו דף גמרא.
מהישיבה המשיכו העיתונאים לסיור מודרך באתרים ההיסטוריים בעיר. הם ביקרו במוזיאון היהודי להנצחת השואה, באנדרטת הזיכרון במרכז העיר, בגלעד לחומת ברלין, במתחם בו מוקם הבונקר של היטלר, ברובע היהודי ובמתחם הממשלתי בברלין.
מדריך מיוחד, הד"ר להיסטוריה, קלמנט ליווה את הסיור המרתק, שבסופו - סיימו העיתונאים את הסיור והמריאו בחזרה לישראל. אבל גם אחרי הנחיתה, הטלפון לא הפסיק לצלצל וביום שישי, הופתע משה פרידמן לקבל טלפון מנציג העירייה: "האם כולם היו מרוצים?", הוא שאל.
פרידמן השיב בחיוב. אם הסטנדרטים הברלינאים היו מיושמים בישראל, חצי מהמשברים שהוא נדרש לנהל במדיה התקשורתית - היו נפתרים מאליהם.





























