

חוגגים שנה: כ"ג תמוז הוא לכאורה תאריך ללא משמעות מיוחדת, אבל במערכת עיתון "הפלס" בהר חוצבים בירושלים רשמו ביום ראשון בלילה ניצחון לעצמם בשעה שהעיתון ירד לדפוס.
מדובר מבחינתם באירוע מרגש במיוחד, הם חגגו בטקס צנוע שנה בדיוק להוצאת העיתון החדש שאיש לא האמין שישרוד עד היום.
חודש אחרי המהפך ב"יתד נאמן" וכניסת ההנהלה החדשה לתפקיד הבינו בהנהלה הישנה או מה שמכונה מאז 'הפלג הירושלמי' כי גם אם בסופו של התהליך המשפטי הם ינצחו ויקבלו שוב את השליטה בעיתון הוותיק (מה שלא קרה לבסוף) הרי שהדבר ייקח במשך תקופה ארוכה ובינתיים הם מאבדים זמן והשפעה ציבורית.
מי כמו העורך הראשי, האידיאולוג והפובליציסט שפוטר, נתי גרוסמן, המבין לעומק מהי כוחה של מילה כתובה ומהי השפעתו של עיתון ירים ידיים ויוותר.
יתירה מכך, בסביבתו ראו במהפך ביתד נאמן 'השתלטות עוינת' שמטרתה איננה רק להעיף אותו אלא להחליש ולסרס את כל "ההשקפה" שהנחיל מעל דפי העיתון.
יצוין כי מנגד בהנהלה החדשה מכחישים את הדבר בכל תוקף ואכן שם, לדבריהם, מקפידים עד היום לשמור על הקו שהנחיל מייסד העיתון מרן הגראמ"מ שך זצ"ל. לדבריהם, מדובר היה בבעיה פרסונלית גרידא.
כך או כך, במסע החתמה מחתרתי שהתקיים בריכוזים החרדיים גויסו מנויים חדשים, נבנתה מערכת והעיתון החל לראות אור.
מכאן ואילך החל הוויכוח הציבורי ברחוב החרדי לגבי כל מה שקשור לעיתון החדש. החל מכמות המנויים וכלה בהתייחסותו לגדולי ישראל ולנושאים שעל סדר יומו של הציבור החרדי.
אם בתחילה היה נדמה למישהו שמדובר בגחמה חולפת שעתידה לחלוף מן העולם כשחר של יום חדש, הוכיח 'הפלס' כי הוא כאן בכדי להישאר.
צפו: "בשם הרב אוירבעך, לבטל את המנוי ליתד נאמן" • שיאו של המאבק (ארכיון "כיכר השבת")
לדברי המצדדים, 'הפלס' הוכיח כי מדובר לא רק בעיתון, אלא ברעיון. בטאון המייצג משנה השקפתית סדורה ומובנית כשמטרתו להנחיל את המסורת והשמירה על טוהר המחנה כפי שמרן הרב שך זצ"ל ביקש לעשות כשהקים את "יתד נאמן".
מנגד המתנגדים מסבירים בלהט כי זהו עיתון שהוקם אך ורק על רקע אישי ואינטרסנטי תוך זריעת מחלוקת ופגיעה במרן ראש הישיבה הגראי"ל שטיינמן על-ידי הצהרה קבל עם ועדה כי אינם מקבלים את מרותו והשקפתו התורנית.
כיום, שנה אחרי, ברור ש'הפלס' נמצא במקום רחוק מאוד מיתד נאמן הנחשב לעיתון המוביל בציבור החרדי, גם מבחינת כמות מנויים, השפעה ציבורית ועמודי פרסומות. אי אפשר גם להשוות זאת למאבק "המודיע" ו"המבשר" הנחשב לצמוד יותר אולם גורמים בעיתון מציינים את הצלחתו להוביל 'סדר יום' ציבורי מבחינה השקפתית מה שנחשב בעיניהם להישג העיקרי שלהם.
"הצפנו מעל פני השטח את סוגיית היחס בציבור החרדי לגזירות הגיוס ולהתערבות הממשלה ו'חישקנו' את העיתונים האחרים", הם אומרים.
שנה אחרי, השאלות ההיפותטיות רבות. מה היה קורה לו ההנהלה החדשה הייתה מסכימה להשאיר את גרוסמן במערכת בתפקיד זוטר, האם היה מוריד את הראש ומקבל מרות, או שאולי בכלל טוב מבחינתם שפרש והקים עיתון "קיקיוני" – לשיטתם - שאינו משפיע על איש. וכן, האם בעתיד יצבור 'הפלס' השפעה גדולה יותר ויתרחב או שאולי להיפך יתכווץ וידעך.
דבר אחד ברור, בשלב הזה בשני הצדדים מרוצים. ב'יתד' בטוחים כי מדובר בקבוצה שולית שהקימה עיתון שלא מתרומם וב'הפלס' טופחים על השכם ואומרים 'מי שהספיד אותנו טעה'.



