

בזמן שנחשף שהשב"כ מכניס מתיישבים למעצר מינהלי בקלות, בצד הפלסטיני כנראה לא נעשית עבודה מספיקה. כך על פי חשיפה הבוקר (חמישי) של מועצת שומרון.
סיירי מועצת שומרון יחד עם ארגון "שומרים על הנצח" חושפים ממצאים מדאיגים על הרס מתמשך של אתר ארכיאולוגי מהחשובים במזרח השומרון – טאנא אל פוקא, המזוהה כעיר המקראית תאנת שילה.
מדובר בעיר גבול היסטורית של שבט אפרים, השוכנת במורדות רכס איתמר. לדברי החוקרים, בשנים האחרונות מואצת בנייה פלסטינית בלתי חוקית במקום, הכוללת הקמת מבנים, שיפוץ מסגד והקמת פרגולה על האתר עצמו.
ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן, הגיב לחשיפה: "מדובר במחיקה שיטתית של ההיסטוריה היהודית – מול עינינו ובשתיקת המדינה. אתר בעל חשיבות מקראית וארכיאולוגית עצומה נהרס בבנייה בלתי חוקית. נדרשת פעולה מיידית לעצירת ההרס ולשמירה על המורשת היהודית של ארץ ישראל".


עוד טוען דגן: "גורמי האכיפה לא יכולים לעמוד מהצד כשנהרסים יום אחר יום אתרים ארכיאולוגים בעלי משמעות היסטורית אדירה לעם היהודי ולציביזציה העולמית כולה אני קורא לכל המשרדים הרלוונטים לעצור את הפגיעה הזאת לא רק באתר הזה אלא בכל האתרים ההיסטוריים ביהודה ושומרון שעומדים חשופים בפני פגיעות חוזרות או נשנות של הרשות הפלסטינית שכל מטרתה למחוק את ההיסטוריה היהודית ואת הקשר שלנו למקום הזה. אסור לעמוד מנגד".
"מדובר באתר רב-תקופתי ייחודי, עם ממצאים מהברונזה הקדומה ועד ימי הביניים, שלפי ההצעה הבולטת במחקר מזוהה כעיר המקראית תאנת שילה, עיר גבול צפון-מזרחית של שבט אפרים," מסבירים בארגון "שומרים על הנצח". "מאז שנת 2019 חלה האצה משמעותית בבנייה הבלתי חוקית באתר, שהגיעה לשיא בחודשים האחרונים עם הקמת פרגולה גדולה על האתר עצמו, בניית בתים בסביבתו ושיפוץ מרכז המסגד."
לדברי הארגון, היות והאתר ממוקם בשטח B, נמנעת גישה נוחה ואכיפה מסודרת במקום. צילומי אוויר משנת 2019 בהשוואה למצב העדכני מראים את היקף השינוי וההרס שעובר האתר. "חלקים מהאתר נמצאים כעת בהליכי הריסה, והמידע הארכיאולוגי היקר שבו אובד לנצח," מתריע הארגון.
"מדובר בפגיעה בלתי הפיכה במורשת התרבותית של האזור", קובעים בשומרים על הנצח ומוסיפים: "בניה על גבי אתר ארכיאולוגי פירושה הרס מוחלט שאין יכולת לשקם או לשחזר. אנחנו קוראים לרשויות לפעול בדחיפות לפני שיהיה מאוחר מדי."