אחרי שבג"ץ דחה ביום שישי האחרון את פניית שר המשפטים יריב לוין וקבע כי דיון הוועדה לבחירת שופטים יתקיים היום, הוועדה התכנסה ובתום כחמש שעות של דיונים, היא בחרה בעמית לנשיא בית המשפט העליון.
מי שהחרים את הדיון בוועדה, הם שר המשפטים לוין ושאר חברי הקואליציה בוועדה שהחליטו לא להשתתף בדיון בשל התחקירים והכתבות שהיו לאחרונה נגד עמית. אך למרות זאת, הוועדה בחרה בו כאמור בתום שעות של דיונים.
מי שהחרימו כאמור את הדיון, הם: סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין, לשרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות אורית סטרוק, ולח״כ יצחק קרויזר, שהגיבו: "היום התכנסה הוועדה לבחירת שופטים ו״בחרה״ כביכול נשיא לבית המשפט העליון".
עוד הם הגיבו: "אנחנו לא השתתפנו בדיון. בחירת נשיא לבית המשפט העליון בשעה שמרחפת עננה כבדה ביחס להתנהלותו של המועמד במספר מקרים שונים, בין היתר באשר לטענות בעניין פעולתו לכאורה בניגוד עניינים ובאשר לחריגות בנייה בבית מגוריו, תוך שנתן תשובות סותרות לטענות שהועלו, ומבלי שקויימה החובה הבסיסית לקיים בדיקה מקצועית ואובייקטיבית באשר לאותן טענות, היא חרפה מוסרית, מנוגדת לכל כללי המנהל התקין ומדיפה ריח עז של אכיפה בררנית".
עוד נכתב: "הציבור בישראל יודע מה עלה בעבר, ואף בעבר הקרוב ממש, בגורלם של מועמדים מובילים לתפקידים בכירים אחרים, שמינוייהם נדחו ונפסלו עקב טענות דומות. לא פחות חמור מכך, ה״בחירה״ כאמור נעשתה מכוח צו בלתי חוקי של בג״צ, בשיאו של הליך בלתי חוקי מיסודו, שנטל משר המשפטים את סמכויותיו הקבועות בחוק, והפך את הוועדה לבחירת שופטים לחותמת גומי של בג"צ. הצו של בג"צ ניתן למרות שאין שום דחיפות אמתית במינוי נשיא לביהמ״ש העליון, שכן בידי מ"מ הנשיא מצויות כל סמכויות הנשיא, אלא שלשופטי בג״צ אצה הדרך לכפות את המינוי הזה בצעד כוחני ובלתי חוקי".
לסיום הם כתבו: "זהו יום עצוב לדמוקרטיה ויום עצוב למערכת המשפט שלנו. נשיא ש״נבחר״ בדרך כזו לא יוכל לקבל את אמון הציבור, הנחוץ למערכת המשפט כתנאי יסודי לקיומה. בשם ציבור ענק שזכויותיו הדמוקרטיות נרמסו בהליך הלא חוקי הזה, ושצפייתו למערכת משפט הוגנת ומוסרית נרמסה אף היא, לא נפסיק לפעול עד שנביא לתיקון המצב המביש הזה מן היסוד".
כזכור, שר המשפטים יריב לוין פנה במכתב ליועצת המשפטית לממשלה שדרשה ממנו שלא להערים קשיים על בחירת השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון וכתב לה כי לא ניתן כפות בצווים משפטיים את אמון הציבור.
לוין היה מעוניין לדחות את כינוס הוועדה עד להשלמת הבדיקה בעניינו של השופט יצחק עמית אך זה בדיוק סלע המחלוקת בנו לבין היועמ"יץ בהרב מיארה
כמו כן, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה פרסמה חוות דעת לפיה על שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים.
לוין דחה במכתבו את דבריה של בהרב מיארה וקבע בתשובתו אליה כי: "את אמון הציבור בבית המשפט העליון, בנשיא בית המשפט העליון וביועצת המשפטית לממשלה לא ניתן לכפות בצווים".
ביום חמישי, שופט העליון יצחק עמית הודיע במכתב לשר המשפטים יריב לוין כי אין לו כל כוונה למשוך את התמודדותו מלכהן כנשיא העליון.
שופט העליון שיגר שני מכתבים ללוין, בראשון כתב עמית כי לא בוצעו על ידו עבירות בנייה וכי הנושא היחיד בו היה טעם לפגם נגע בשיפוץ באמצעות רעפים במקום בגג יצוק.
בשלהי המכתב השני התייחס השופט עמית לטענות נגדו כאל רדיפה פוליטית: "הריני להפנותך לבג"ץ בהחלטתו מיום ,16.1.2025 ולפיה יש לקיים את הוראת החוק לעניין בחירת נשיא לבית המשפט העליון. ההחלטה מורה לשר לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לשם הצבעה לבחירת נשיא לבית המשפט העליון, לא יאוחר מיום .26.1.2025 על אף זאת, עד למועד כתיבת מכתבי זה, טרם נקבע דיון כאמור בהחלטה".
כל התגובות למינוי
יו״ר הציונות הדתית שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳: "השופט עמית התמנה שלא כדין לנשיא ביהמ״ש העליון. המינוי נעשה בהליך לא תקין ודיקטטורי שרוקן את שארית האמון הציבורי במוסד בית המשפט העליון. כדי ששופטי ישראל יהיו השופטים של כולם, אני קורא לשופט עמית לחזור בו, לעזוב את התפקיד ולאפשר הליך בחירה חוקי ודמוקרטי".
נשיא המדינה יצחק הרצוג: ״אני מברך את השופט יצחק עמית על בחירתו לתפקיד נשיא בית המשפט העליון. במשך עשרות שנים ובערכאות שונות תרם השופט עמית רבות למערכת המשפט הישראלית ואני סמוך ובטוח כי לכישוריו הרבים וניסיונו העשיר יהיה חלק משמעותי בהובלת בית המשפט העליון והרשות השופטת באחריות, שיקול דעת ומסירות לטובת מדינת ישראל, ובמשימה החשובה מאוד להעלאת אמון הציבור במערכת המשפט".
עוד כתב הרצוג: "מערכת המשפט בכלל ובית המשפט העליון בפרט הם חלק קריטי במארג הדמוקרטי שלנו ובהגנה על זכויות האדם והאזרח. עלינו לשמור עליהם מכל משמר. אני מאמין שכעת יש להתקדם ולשים מאחורינו את הויכוח שהתחולל בשבועות האחרונים סביב תהליך הבחירה של נשיא בית המשפט העליון. מוכרחים להסתכל קדימה, להנמיך את להבות המחלוקת ולשאוף להגיע להבנות ככל שניתן״.
השר קרעי: העם כולו עצר את נשימתו לקראת ההצבעה הגורלית… סתם. נראה לכם? כולם הבינו מה יהיו תוצאות הקומבינה המושחתת. גם ההודעה הזו נוסחה כבר מהבוקר… אבל העם לא ישלים עם רמיסתו! נפרק ונבנה מהיסוד את בית המשפט העליון ומוסד היועמ”שית. הצעת חוק להקמת ערכאה שיפוטית דמוקרטית חדשה כבר הונחה על ידי על שולחן הכנסת. לא יעלה על הדעת שממשלת ימין, שנבחרה ברוב ברור על ידי העם, תהפוך לבדיחה מול קומץ פקידים ומשפטנים שמזלזלים בבוחריה".
עוד כתב קרעי: "מצביעי הימין לא יהיו יותר אזרחים סוג ב’! מצביעי הימין לא ימשיכו להיות חוטבי העצים ושואבי המים של האליטות הישנות! העם אמר את דברו, ולממשלת הימין אסור להיכנע. המאבק על הדמוקרטיה האמיתית התחיל!".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד: "בחירתו של יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון היא ניצחון לדמוקרטיה ולמינהל התקין. סחבת מיותרת גרמה נזק אדיר לשלטון החוק בישראל. אני קורא ליריב לוין להפסיק עם המשחקים ההרסניים ולעבוד עם השופט לחיזוק ושיקום המערכת המשפטית. עלינו לעסוק בריפוי החברה הישראלית ולא במריבות מיותרות".
בתנועת אם תרצו, הגיבו על המינוי: "יצחק גולדפריינד מתחיל את כהונתו עם אפס לגיטימציה ציבורית, עם שורת חשדות ופרשיות. יום יבוא ובג''ץ יהיה ציוני, יום יבוא ודלתות שערי בית המשפט העליון ייפתחו לכל אזרחי ישראל. עד אז, נמשיך את המאבק עד שבג''ץ יפעל למען אזרחי מדינת ישראל!"
התנועה לאיכות השלטון: "מברכת על החלטת הוועדה לבחירת שופטים לקיים את חובתה החוקית ולמנות נשיא קבוע לבית המשפט העליון. ניצחון הדמוקרטיה ושלטון החוק על הניסיונות הפסולים לפגוע בעצמאות הרשות השופטת מוכיח שוב כי לא ניתן לכופף את מערכת המשפט".
יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד ד"ר אליעד שרגא מסר: "לאחר שנה וחצי של סחבת והתחמקות, כשל שר המשפטים בכל ניסיונותיו לפגוע במערכת המשפט - נכשל בסבירות, נכשל בנבצרות, נכשל בהתגברות, נכשל בהשתלטות על הוועדה לבחירת שופטים, ועכשיו נכשל גם במניעת מינוי נשיא העליון. לאחר חמישה כישלונות חרוצים, הגיע הזמן ששר המשפטים יפנה את מקומו וילך הביתה. מי שמזלזל בשלטון החוק ומסרב לקיים פסיקות בג"ץ אינו ראוי לכהן כשר המשפטים."