בחוף הים בחדרה נמצא אתמול על ידי עוברת אורח כריש סנפירתן, שנסחף מת לחוף. האזרחית דיווחה על כך לרשות הטבע והגנים, והפקחים הגיעו אתמול למקום ואספו את הכריש לנתיחה במרכז הצלה לצבי ים של רשות הטבע והגנים.
"עוברת אורח הבחינה בפגר של הכריש בחוף הים ודיווחה למוקד רשות הטבע והגנים", אומר איליה בסקין, פקח היחידה הימית ברשות הטבע והגנים, שהגיע למקום יחד עם עמיתו, דוד חלפון.
הכריש באורך של מטר וחצי, במשקל של כ-60 ק"ג, הובא לנתיחה לאחר המוות במרכז הארצי להצלת צבי ים במכמורת.
ברשות הטבע והגנים ביצעו נתיחה לאחר המוות במרכז ההצלה, ע"י ד"ר דני מוריק, ראש החוג לביוטכנולוגיות כחולות וחקלאות ימית מקיימת, בית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני באוניברסיטת חיפה וראש תחום פטולוגיה ימית בתחנת מוריס קהאן לחקר הים וד"ר יניב לוי, מנהל המרכז הצלה לצבי ים ברשות הטבע והגנים.
הנתיחה התבצעה במטרה לזהות את סיבת המוות, וזאת במסגרת מחקר ארוך טווח על אוכלוסיית הכרישים המקומית. "בשונה מנקבת הכריש ההריונית שהגיעה לפני מספר שבועות עם קרסי דיג בקיבה, הפעם לאחר נתיחה לאחר המוות, לא נמצאו קרסי דיג בקיבת הכריש, אך אותר בפה קרס דיג קטן וחוט דיג קרוע", אומר מוריק.
"זהו הכריש השני שהגיע אלינו בתקופה האחרונה. לא נמצא סימן מובהק כי הכריש מת מפגיעת דיג, אך התגלה חור אופייני לקרס דיג בצד הפה", מוסיף ד"ר יניב לוי, מנהל המרכז להצלת צבי ים ברשות הטבע והגנים.
לדבריו, "שלל הלוואי מדיג בישראל גורם לפגיעות ישירות בערכי טבע מוגנים, ביניהם כרישים וצבי ים. למעשה מסכנים חיות מרהיבות ונדירות שמצויות בים התיכון. אנחנו רואים את הפגיעות הללו בצבי הים שמגיעים אלינו לאחר שנתפסו בקרסי דיג וברשתות דיג".
במטרה לגלות אם מדובר באחד מהכרישים המוכרים לחוקרים מהאזור אליהם הוצמד שבב זיהוי, הכריש נבדק ע"י ד"ר לי ליבנה מתחנת מוריס קהאן, אולם לא התגלה כי מדובר בכריש שתוייג בעבר על ידי החוקרים.
לדברי ד"ר אביעד שיינין, ראש תחום טורפי־העל בתחנת מוריס קאהן, "התקבצות הכרישים בחדרה מאופיינת בשני מינים - כרישות עפרוריות וכרישים סנפירתנים זכרים. כולם בוגרים. הסנפירתנים הזכרים חוזרים כמעט בכל שנה לחדרה בחודשים דצמבר וינואר. אולם, הם לא נשארים במשך העונה כולה, אלא יוצאים לים הפתוח וחוזרים לסירוגין עד לחודשים אפריל או מאי. בנוסף ישנן גם מעט סנפירתניות בחדרה. עד היום תייגו החוקרים 40 כרישים במסגרת מחקר התחנה.״
ד"ר עדי ברש, פוסט דוקטורנטית במוזיאון הטבע על שם שטיינהרדט בתל אביב ומנכ"לית עמותת "כרישים בישראל", ציינה כי "בים התיכון נצפית ירידה של מעל 90 אחוזים בכמויות הכרישים החופיים. בישראל, עקב אכיפת איסור דיג כרישים, נצפים סנפירתנים לאורך כל השנה, ובחורף בתחנות הכח החופיות".
היא מוסיפה כי "כרישי סנפירתן נמצאים בכל הים התיכון. במסגרת פרוייקט איסוף התצפיות שלנו, התגלה כי בישראל הם מגיעים לחוף הרדוד בעונות המעבר, וכמה עשרות מעבירים את החורף בתחנות הכוח. בעיקר זכרים. בקיץ הם מעמיקים ומתרחקים מהחוף".
לדברי ד"ר מוריק, נלקחו מספר רב של דגימות ממספר איברים, שיישלחו לבדיקת הימצאות גורמי מחלה במעבדות שונות.