לאורך שנים רבות, חלום הבלהות ותרחיש האימים של כל אזרח בישראל התקפל בשלושה מילים: "מלחמת לבנון השלישית". רק המחשבה על כך הייתה יכולה להדיר שינה מאנשים, ואין בכך פלא. חדשות לבקרים הוצגו בתקשורת ובכינוסים שונים תרחישים קשים ומפחידים - אשר הביאו את הציבור לפאניקה מיותרת במקום לצייד אותו במידע מועיל.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
לאחר חודשים וחצי בלבד(!) של הפיכת הקערה בצפון בסייעתא דשמיא, כאשר חיזבאללה מוכה שוק על ירך ורוב צמרת הארגון חוסלה לצד אלפי לוחמים ואמל"ח רב שהושמד, חזרנו אל התרחישים והנבואות המאיימות - שבמבט לאחור מתגלים כמופרכים ומנופחים מעבר לגודלם הטבעי.
1. מספר ההרוגים הגבוה
בחודש יוני האחרון, פורסמה בעיתון ‘ידיעות אחרונות’ (וכן ב'הארץ') מודעת ענק של ארגון השמאל הקיצוני “עומדים ביחד”, שכיסתה את כל עמוד השער של העיתון, והביאה לפאניקה רבתי בקרב הציבור בישראל.
במודעה פורסמו כותרות שונות וביניהן הכותרת הבאה: “מלחמת לבנון השלישית: מספר ההרוגים בישראל יגיע ל-15,000. כך לפי ראש המל”ל לשעבר איל חולתא, כפי שצוטט בסוכנות הידיעות בלומברג”.
המודעה מתבססת, על ציטוט של ראש המל"ל לשעבר, איל חולתא, שהזהיר כי במידה ותהיה מלחמה כוללת עם חיזבאללה, מספר ההרוגים בישראל יגיע ל-15,000, כך לפי אתר "בלומברג" האמריקני. אך מתברר כי חולתא מכחיש כל קשר לנאמר.
בראיון לכאן ב' באותו היום שפורסמה המודעה בידיעות, אמר חולתא: ״זה לא מה שאמרתי", לדבריו, “התייחסתי למה היה קורה חלילה אם חיזבאללה היה פורץ ליישובים בצפון בהפתעה. הפרסום כאילו מדובר בהערכתי לנזק ממתקפת טילים (עתידית) פשוט אינו נכון”. חולתא הוסיף כי “המוכנות של צה״ל כיום היא הרבה יותר חזקה והרמטית. אני לא חושב שהנזק בעורף יהיה משהו שאפילו קרוב למספרים האלו״.
למרות זאת, ההכחשה של חולתא לא מנעה מערד ניר ב'חדשות 12' לפרסם את המודעה לצופים, למי שחלילה פספס את המודעה.
לצד המודעה שליבתה את החשש מאלפי הרוגים, הייתה פליטת פה של שר הדתות מיכאל מלכיאלי במהלך ראיון בערוץ 14, כאשר מלכיאלי נשאל על תפקוד המשרד במהלך המלחמה, מלכיאלי אמר: "מאז (7 באוקטובר) אנחנו עסוקים בהרבה דברים שקשורים למלחמה, בהכנה לצערנו גם ל... שלא יהיה בצפון". (הגמגום במקור).
כאשר המראיין ביקש הבהרות, הסביר מלכיאלי שהמשרד מופקד על שירותי הקבורה ולמרות ש"לא כל דבר אומרים באולפנים", עלינו לדעת ש"צריך להכין את עצמנו לתרחישים גדולים". אך כאשר המראיין שאל ישירות: "יכול להיות שתצטרכו לעשות תרחישי קבורה המונית?". מלכיאלי ענה: "עושים ישיבות והכנה, לצערנו, לדברים גדולים". מה שלא תרם לרוגע הנפשי של אזרחי ישראל.
2. תרחיש העלטה
מתחילת המלחמה, עלו מעת לעת דיווחים על "תרחיש עלטה" אפשרי, במסגרתו מלחמה בצפון עלולה להוביל לשבועות ארוכים ללא חשמל באזורים שונים בישראל.
הדברים קיבלו משנה תוקף מדבריו של שאול גולדשטיין, מנכ"ל חברת ניהול מערכת החשמל נגה, בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) בשדרות, בו הודיע לעם ישראל כי "אחרי 72 שעות בלי חשמל בישראל – אי אפשר יהיה לגור כאן". מה שגרם לפאניקה עצומה בציבור.
"ישראל היא אי אנרגטי ואנו צריכים לספק חשמל לעצמנו", אמר גולדשטיין. "זה גם היתרון שלנו, אנו מאומנים לעבוד באי. כשנכנסתי לתפקיד והתחלתי לחקור מה האיום האמיתי על משק החשמל, שאלתי – נגיד ופגע טיל במשק החשמל ויש הפסקת חשמל לשעה, שלוש שעות, 24 שעות, 48 שעות, 72 שעות ואילך - מה קורה במצב כזה לישראל? הקו התחתון הוא שאחרי 72 שעות – אי אפשר לגור בישראל".
"אנשים לא מבינים עד כמה החיים שלנו כאן תלויים בחשמל. יש לי 15 מפקחים ברחבי הארץ, אם יש הפסקת חשמל אז אחרי 5 שעות אין לי טלפון להתקשר אליו. נגיד שיקבל יונת דואר אחרי 12 שעות, אותו מפקח יגיע לתחנת דלק אבל אין דלק, אף תחנת דלק לא עובדת, בכל תחנה יש תור של 30 קילומטר לפחות, אם לא יותר מזה. אתה בודק את כל התשתיות שלנו - הסיבים האופטיים, הנמלים, ולא אכנס לדברים רגישים – אנחנו במצב לא טוב. אנו לא מוכנים למלחמה אמיתית. אנו חיים בעולם פנטזיונרי בעיניי".
לאחר שפרצה סערה סביב דבריו, התנצל גולדשטיין ואמר "אמרתי דברים לא אחראיים".
עם זאת, גולדשטיין לא היה לבד. מי שהדהד אף הוא את האפשרות היחידה לתרחיש הקיצוני, הוא רועי לוי, ראש עיריית נשר וסגן יו"ר המרכז לשלטון מקומי, שבריאיון לתוכנית השתתפות עצמית עם ליאור רוזנפלד ברדיו צפון 104.5fm אמר כי "צריך להתכונן לפחות ל-72 שעות קשות אולי אפילו יותר, אני אומר להתכונן אפילו לשבוע".
לוי פירט בראיון כי "בכל התרחישים שאנחנו מדמים השיח הוא על מינימום 72 שעות ללא חשמל ואני אומר לאנשים להתכונן ליותר מזה, כי אם יהיו 72 שעות ללא חשמל או 24 עדיין עדיף להיות ערוך כשאין לך תרופות או מקור אנרגיה לחמם אוכל לתינוק ואין לך איך להשתמש בשירותים בסיסיים שצריך. אם יחזירו חשמל לאנטנה סלולרית אבל בטלפון לא תהיה לי סוללה אז זה לא עוזר לי", אמר לוי.
"אנחנו שומעים שנערכים לתרחיש קשה מאוד של 4,000 טילים כאן על האיזור שלנו לפחות ביום, לכן כל הסיפורים האלה שאם יפגע מתקן של חשמל אז ישר יתקנו אותו - אני לא רואה אנשים יוצאים לתקן בתרחיש כזה של 4,000 טילים ביום. אנחנו צריכים להתכונן לפחות ל-72 שעות קשות אולי אפילו יותר, אני אומר להתכונן אפילו לשבוע".
3. איום הטילים
הצלע השלישית של נבואות הזעם, היה איום הטילים. שבעיקר נסוב סביב השאלה: כמה טילים יכול חיזבאללה לשגר לעבר ישראל ביום אחד? המספר שהפך כמעט לביטוי לשון: "ארבעת אלפים טילים בכל יום", נכח בכל דיון ובכל דיווח תקשורתי.
המספר הזה, מבוסס על הערכות צה"ל בשנים האחרונות, ונאמר לא פעם גם קבל עם ועדה, אם כי המספר עלה עם השנים, וכיד הדמיון הטובה הוא נהפך כבר ל"לפחות ארבעת אלפים ביום" כמו שאמר ראש עיריית נשר שצוטט קודם.
ב-2021, אמר מפקד פיקוד העורף דאז, האלוף אורי גורדין, (כיום מפקד פיקוד הצפון) כי "בתרחיש הייחוס במלחמה הבאה ישוגרו 2,000 רקטות ביום לעבר העורף". שנה אחר כך, לאחר מבצע "שומר החומות", עדכן גורדין את הערכותיו, ואמר כי "קצב האש יהיה גבוה פי 10, ישוגרו 4,000 רקטות ביום לעבר העורף... אם אז (בלבנון השניה, ש"צ) היה לנו פה בערך כל שעה נפילה בשטח בנוי, ואנחנו מדברים על פי 10 , אז אנחנו מדברים עכשיו על עשר נפילות בשטח בנויים בשעה בצפון".
לצד הערכות המלאי של חיזבאללה, בצה"ל העריכו גם את הנזקים (הכבדים) בעורף, שלשמחתנו לא הגיעו למספרים שנחזו (אך בוודאי שמספר ההרוגים כיום קשה מאוד וכל קדוש עולם ומלואו): כ־200 עד כ־250 אזרחים הרוגים בעורף, לצד כ־600 עד 800 חללים במלחמה. כאשר המספר הכולל של אזרחים וחיילים ישראלים הרוגים – יעמוד על כ־1,000, רחמנא ליצלן. לצד 80 אתרי הרס [מבנים רבי קומות פגועים עם לכודים תחת ההריסות].
4. איום הרחפנים של יהב
ואי אפשר לסגור את הכתבה בלי האיום התמוה מה, שנאמר על ידי ראש עיריית חיפה יונה יהב, בריאיון בערוץ 12. בתום הריאיון, מסר יהב הודעה לציבור בצורה דרמטית כאילו הוא חושף מידע שלא נמסר לציבור לכאורה: "אני אגיד לך בשידור עכשיו, שהיה וקורא משהו, אני ממליץ המלצה מאוד חמה ששום אדם לא יוציא את הפלאפון שלו ויתחיל לצלם כי עצם הצילום יכול להפעיל כטב"מים". לדבריו, "זה דבר שלא היה ידוע ולא התפרסם, אני רוצה לפרסם זאת שאנשים יידעו, עדיף לי שהם יידעו, עדיף לי שהם שייזהרו ועדיף לי שהם יישמרו".
כלי תקשורת שבדקו את הדברים, קיבלו הכחשה מצד דובר צה"ל, וגם הסיכויים לכך נמוכים מאוד, אך מעיריית חיפה נמסר כי "באחת הישיבות נאמר לראש העיר שבמקרה של מתקפת כטב"מים על העיר, ייתכן שכלי התקיפה הללו יזהו תשדורות של סלולר ויבצעו תקיפה ממוקדת", מה שכמובן התברר כפייק.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
חַסְדֵי ה' כִּי לֹא תָמְנוּ כִּי לֹא כָלוּ רַחֲמָיו!