לאחר המתקפה האיראנית על ישראל יממה לפני ראש השנה, פורסמו בארץ כי נרשמו פגיעות במספר מקומות אסטרטגיים, אך המיקומים המדוייקים נאסרו לפרסום באישור הצנזורה.
לפני ימים אחדים, פרסם ג'רמי לופרדו כתבה על יעדי תקיפת הטילים האיראניים בישראל במסגרת עבודתו באתר "גרייזון", אתר אמריקאי המזוהה עם שולי השמאל הקיצוני, בעל קשרים לרוסיה ואיראן ועמדה אנטי-ציונית נוקבת.
במסגרת הכתבה נסע לופרדו לנגב, בחיפוש אחר נפילות הטילים ליד בסיס חיל-האוויר בנבטים, וכן סייר באזור מטה המוסד אשר היה גם הוא מטרה של המתקפה האיראנית. לופרדו הציג את מיקום המטה ושל פגיעת הטיל לידו.
בתוך הכתבה פרסם לופרדו ניתוח שטח דייקני על נתוני הנפילות וההחמצות האיראניות. במילים אחרות, לופרדו סייע באופן ישיר לאיראנים לדעת היכן נפלו הטילים, במסווה של עיתונות. בכתבה שהכין נשמע מציין כי פרטים שהוא מדווח עליהם אסורים בפרסום בידי הצנזורה הישראלית.
בעקבות שידור הכתבה נעצר לופרדו שלשום (8.10), ואתמול הובא להארכת מעצר. בא-כוח המדינה טען בפני השופט גד ארנברג כי "מדובר בעבירות חמורות, כשהמדינה נמצאת במלחמה ובהתקפות ממדינות אויב".
לפי המשטרה, לופרדו נעצר "בחשד לעבירות ביטחון חמורות בכך שפרסם באמצעות הרשתות החברתיות בתפוצה כללית מיקומים של נפילות טילים בסמוך או בתוך מתקנים ביטחוניים רגישים, במטרה להביא את הדבר לידיעת האויב ובכך לסייע לו בתקיפותיו העתידיות".
באת-כוחו של לופרדו, עו"ד לאה צמל, ביקשה לשחררו בטענה כי כל מה שפרסם נאסף מחומרים גלויים, "מי שרוצה לרגל לא מפרסם בציבור", אמרה לפי פרוטוקול הדיון.
עם זאת, במהלך הדיון אמרה עו"ד צמל כי כתב ynet לירן תמרי, שנכח בבית-המשפט, סיפר לה שהעביר דיווח על מעצרו של לופרדו למערכת ynet, כולל סרטון הכתבה של לופרדו. לפי תמרי, הצנזורה אישרה את פרסום הדיווח, כולל הסרטון. לפי פרוטוקול הדיון, תמרי הבהיר לבית-המשפט כי המידע שהובא בשמו נכון. (יצויין, כי בפניית 'כיכר השבת' לצנזורה - הובהר כי הכתבה מותרת לפרסום).
"טענה מרכזית שהועלתה על ידי נציג המבקשת, נוגעת לכך שמדובר במידע חסוי שפרסומו נאסר על ידי הצנזורה, ומכאן שפרסומו בניגוד להנחיות הצנזורה, מקים את החשד הסביר לעבירות המיוחסות למשיב", כתב השופט סהראי. "במהלך הדיון התברר, כי פנייה שנעשתה על ידי גורם ישראלי לצנזורה בנוגע לאפשרות לפרסם את עצם מעצרו של המשיב וכן את הפרסומים שבגינם נעצר, נענתה בחיוב והצנזורה אישרה לפרסם הן את דבר מעצרו והן את הפרסומים שהובילו למעצרו. בנסיבות אלו, פוחת עד מאוד החשד הסביר לעבירות המיוחסות למשיב, באופן שאיננו מצדיק עוד המשך מעצרו לצרכי חקירה". ואכן בית המשפט השלום הורה על שחרורו.
אך הפרשייה לא תמה בזאת.
המשטרה, ע"פ דיווח ב'עין השביעית', הגישה ערר על החלטת בית המשפט, וטענה כי לאחר השחרור שוחחה המשטרה עם גורם בצנזורה שמסר לה כי המענה ל-ynet, המאשר את הכתבה של תמרי, ניתן לאחר שהכתבה כבר פורסמה ולכן לא ניתן היה לצנזרה. "יחד עם זאת ציין הצנזור כי אם המשיב היה מעביר אליו את הכתבה לשם קבלת אישור - לא היה ניתן אישור!", טענה המשטרה.
הערר נקבע לדיון מחר בבוקר, בפני השופטת חנה מרים לומפ מבית המשפט המחוזי בירושלים.