לאחר שביקרנו ב'יער השבויים והנעדרים' ביער בן שמן, ב'חורבת חרובה', ב'חורבת רגב' – 'תצפית חן', ו'משה שעיה' וב'כפר רות' - 'חורבת פרעֹשׁ', השבוע צללנו אל מתחת למים למעיינות מופלאים שהתמלאו בתקופה האחרונה במרכז הארץ, והסתפקנו האם להתפלל בשני קברים של יהודי שספק היה או לא היה.
בית הקשתות מהתקופה הרומאית
המעיין הראשון הוא "מעיין בית הקשתות", שמו נגזר מכך שתקרתו עשויה מקשתות שנבנו לפני כ-1700 שנים בתקופה הרומאית.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
תחילתו של המבנה הייתה בית מגורים לכל דבר, ומאות שנים לאחר בנייתו הוא נהפך למאגר מים המגיעים אליו בנקבה צרה מבאר מים בסמיכות אליו.
המים בעומק של כמעט שני מטרים.
המעיין נמצא בסמיכות ליישוב מבוא חורון, בתוך פארק קנדה, שכולו מדהים ומרהיב ביופיו, בתקופה זו. סביב המבנה האזור ירוק ופורח.
בדרך לבית הקשתות תבחינו בעדרי הפרות הרועות להנאתן ליד מאגר מים ענק.
אל תפספסו את 'מצפור עמק איילון' המשקיף על כל מישור החוף, רמאללה ואף קבר שמואל הנביא.
איך מגיעים? כתבו בווייז 'מעיין בית הקשתות מבוא חורון'. שימו לב שפעמים גורמים אלמונים חוסמים את הדרך.
יתכן שהווייז יסבך אתכם, ולכן עליכם לדעת שציר הגישה למעין הוא לא מתוך ישוב מבוא חורון, אלא מרחבת עפר בכביש 3 הסמוכה לפניה מהכביש לעבר הישוב.
תרי שמות למעין 'עין איוב'
עוד מעין באזור הוא "עין איוב" או בשמו המחודש "עין פרופיל", ואם התבלבלתם, נבלבל אתכם יותר בעוד שם "עין אל בלד".
בתוך בוסתן מטופח, מצויה באר עתיקה משרידי הכפר 'דֵיר אַיוּבּ' שננטש במהלך מלחמת העצמאות.
הכפר היה אחד מארבעה כפרים שהיו באזור מחלף לטרון, ולפני מספר שנים בני נוער ממבוא חורון שיפצו את הבאר, ובנו לידה בריכה ריבועית אליה זורמים המים מהבאר, ושמה נקבע "עין פרופיל" על שם הפרופיל הצבאי הנמוך של בני הנוער משפצי המקום שהשקיעו זמן בשיפוץ המבנה.
מעין עין איוב ומעין בית הקשתות נמצאים בשטח של 'פארק איילון קנדה' שאת שיפוצו והנגשתו תרמה קהילה יהודית מקנדה.
לאחר שהבינו התורמים שהוא מעבר לקו הירוק, מה שגרם לבעיות הקשורות למיסים של כספי התרומות, שונה שם הפארק ל'פארק איילון', אולם נשאר השם 'קנדה' כדי למנוע בלבול בינו ובין פארק איילון הסמוך לתל אביב.
תרי איוב הוו
כאמור, אחד הכפרים שהיה פה, וננטש הוא דיר איוב, שמסורת מוסלמית מייחסת אותו לאִיּוֹב שאם חז"ל הסתפקו האם היה או לא היה - במסורת המוסלמית נקבעו לו כמה מעיינות על שמו, המפורסם הוא בצפון הכינרת, והפחות מפורסם הוא ב'פארק איילון קנדה'.
מסתבר שלא רק שני מעינות יש לאיוב, אלא גם שני קברים. במפה הבריטית סומן קבר איוב בגבעה הסמוכה למעין בו אנו מבקרים, במקביל ישישי הכפר סימנו את קברו במקום אחר באמצע הגבעה: "תרי איוב היו, אחד היה - ואחד לא היה ולא נברא"... זה לא חדש לכם...
במסגרת מאמצי לגלות אתרים קדושים במרכז הארץ, ערכתי חיפושים בשרידי הכפר אחר שני קברי איוב אלו, ועל אלו נחשוף לכם בכתבה הבאה בעז"ה.
נדגיש כי אין באמור בכתבה משום המלצה לבצע את מסלול הטיול האמור. הדברים נכתבו כתיאור חוויה של הכותב, ואינם מהווים המלצה על בטיחות המסלול. כל המבקר במקום או מבצע את המסלול, עושה זאת על אחריותו הבלעדית.
כתמיד, נמליץ לגולשים היקרים לציית לשילוט בשטח מטעם הרשויות ולהקפיד על הוראות הבטיחות והוראות החוק. בכל יציאה לטבע מומלץ להתעדכן על מזג האוויר, ולהתייעץ עם הרשויות המוסמכות לכך. בשמורות הטבע חלה חובת תיאום מוקדם באתר רט"ג.