קולות מלחמה בצפון?

עם ישראל נערך למלחמה כוללת עם גנרטורים • כך תמנעו אסון

הסתערות המונית על גנרטורים, הסכנה המוחשית שעלולה להיווצר מהתקנה בלתי אחראית והאנשים שלא מתכוונים 'לרוץ אחרי העדר' • ככה עם ישראל נערך למצב חירום במידה וחלילה יתרחש • הערכות של חברת החשמל והאזהרות של כיבוי אש • וגם: המדריך לשימוש נכון וזהיר בגנרטור ביתי (מגזין כיכר)

|
8
| כיכר השבת |
"לכל צרה שלא תבוא" | גנרטור ברקע העיר בני ברק ((צילום אילוסטרציה: פלאש 90))

מעת לעת בימי המלחמה מתפרסמות הוראות או ידיעות על ההיערכות הנכונה למצב חירום ובעקבותיהן ישנה הסתערות המונית על מוצרי החירום בישראל, החל מארגזי מים וכלה בסוללות. הפעם, בשל החשש מתרחיש עלטה שבה מערכת החשמל תקרוס במצב חירום - נרשמת רכישה המונית של גנרטורים ביתיים.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

בשעה שעם ישראל מכין את עצמו לכל צרה שלא תבוא, יצאנו לבדוק איך נערכים נכון למצב חירום, האם נשארו גנרטורים בשוק ואיך מתקינים אותם בצורה נכונה שאינה מסכנת חיים.

ערוכים לעת קטסטרופה

את בדיקתנו אנחנו מתחילים בשיחה עם הרצל פרידמן, מ"מ סמנכ"ל שירותי רשת בחברת החשמל. "חברת החשמל נערכת תמיד למצבי קיצון", פותח הרצל בדבריו, "הן למלחמות והן למזג אוויר חריג. אנחנו ערוכים מבחינת ציוד, עושים תרגילים ועוד. יש היערכות אחת לחצי שנה הכוללת הפקת לקחים והתארגנות. מהשביעי לאוקטובר אנחנו במהלך אחר, הוכרז ישר על מצב חירום בחברה. נתנו מענה לאירועים שקרו. החל מאירועים בדרום, שם תיקנו תקלות בתיאום עם הצבא והמשיך, בתקופה האחרונה, עם מערך מוגבר באזור הצפון. גם שם אנחנו נותנים מענה לנזקים שנגרמים כתוצאה מהמלחמה. אנחנו רואים חשיבות עליונה להחזיר חשמל לאזרחים. זה סם חיים".

אתם מוכנים לתרחישי קיצון?

"אנחנו מתארגנים לתרחיש קיצוני יותר במידה ותיפתח מלחמה מהצפון", מאשר הרצל, "יש התארגנות, כולל השלמת ציוד, המטות בשטח, בניית קבוצות לתקלות ועוד. ישנם תרחישים של פיקוד העורף ואנחנו נערכים בתאם להם ואף מעבר לזה".

"חלק מהלמידה", ממשיך הרצל ומגלה, "הם בעקבות אירועים שהיו במלחמה באוקראינה".

יש סיבה לדאגה או שאתה אומר אנחנו ערוכים?

"אנחנו ערוכים", עונה הרצל בנחת, "בעת קטסטרופה, חלילה, הכל יינתן במענה בהתאם לצבא. במקרה ויהיו מקומות עם הפסקות חשמל ניתן מענה מידי".

אזרחים פונים אליכם בעקבות קניית גנרטורים וכדומה?

"ברמת השיח הציבורי זה קיים אך אנחנו לא קיבלנו איזה 'זרם' של פניות", חותם הרצל.

הסתערות על הסניפים

אני פונה לשוחח עם לירוץ כץ – סמנכ"ל פיתוח עסקי במחסני חשמל, כדי לבדוק מולו האם וכמה הייתה הסתערות בסניפים על מוצרי חירום. לדבריו, בשיחה עם 'כיכר השבת', "זה תקופה ארוכה שאנשים נערכים. זה מתחיל מסוללות גיבוי לפלאפונים, התרחב לתאורת חירום וטרנזיסטורים. כל סחורה – נעלמת מהמדפים תוך ימים ספורים, תהיה הכמות אשר תהיה. כל אחד מעמיס על מנת שיהיה לו כמה יחידות".

אתה יודע להצביע על נקודת זמן כלשהי שאז התחילה הנהירה לחנויות?

"ה'בום' הגדול התחיל בגנרטורים ותחנות כוח לאחר שהיה איזה ראש עיר שהזהיר את התושבים להיערך. משם זה המשיך כשהשר אוריאל בוסו דיבר בישיבה עם ראשי רשויות להיערכות שלהם למשהו לא נורמלי. כל מה שהיה בחנויות - נגמר באותו יום.

פגיעת רקטה בעמוד חשמל (צילום: Yossi Aloni/Flash90)

"בכל העת כולם כבר מבקשים מתי תגיע עוד סחורה. אני אישית מקבל טלפונים מאנשים שמבקשים שכאשר מגיע גנרטורים אעדכן אותם.

"אנשים קונים גנרטור שיהיה להם חשמל לדברים שבכל יום: למקרר, מכונת כביסה ועוד. רובם של המבקשים לא רוצים גנרטור שמתחבר בצורה מקצועית על ידי חשמלאי לחשמל של הבית אלא משהו פשוט יותר להפעלה".

כמה עולה גנרטור כזה שאתה מדבר עליו?

"מתחיל מאלף שקלים ויש עד עשרת אלפים. יש גם שלושים אלף, אבל זה לא לצרכן הרגיל".

איך אתם נערכים מבחינת כמויות?

"עשינו יבוא של אלפי גנרטורים - חוץ ממה שהגיע עד היום בהזמנות הרגילות שלנו", עונה כץ, "רק בשבוע הקרוב מגיעים שלושת אלפים תחנות כוח. זה דורש הערכות לוגיסטית רצינית. מדובר במוצרים שחלקם שוקלים מאה קילו".

כץ עוצר לרגע ומדגיש משהו חשוב: "יש מוצרים שאין להם מייצב מתח, צריך לדעת להתאים את המוצר המתאים. יש גנרטורים היברידים, שהם נורא שקטים והם מתאימים יותר ללקוחות פרטיים".

תגיד, הרדיפה אחרי הגנרטורים גרמה לעליית מחירים?

"דווקא לא", מפתיע כץ ומסביר: "פעם היו מביאים מזה מעט – אז זה היה יקר. אבל היום שזה בכמויות ענק – המחיר ירד. נכון, יש כל מיני אנשים פרטיים שיש להם מלאי מוגבל אז הם מעלים מחירים, אבל לא ראיתי אף רשת רצינית – מכובדת שהעלתה מחירים".

הערכות המונית לצד שגרה ברוכה

פנינו לשוחח עם אזרחים על מנת להבין את רחשי השטח. "אינני גרה באזור הצפון", פותחת חיה ואומרת, "ולכן מהמקום שלי אני לא חשה צורך להיערך לשעת חירום עם גנרטור. נכון אומנם שיש לנו תאורת חירום בממ"ד, אבל מעבר לזה לא הייתי הולכת לקנות עכשיו מוצרי חירום נוספים".

ומה עם התרחיש הקיצוני שטוען שייתכן שתהיה עלטה ל-72 שעות?

"תרחישים יש הרבה. אני חושבת שכל אזרח במדינת ישראל חושש על החיים שלו. יש לי דאגות אחרות על הראש שהם הרבה מעבר לאם יהיה לי חשמל או לא יהיה לי חשמל".

לעומתה, ניצב מנחם שכבר לאחר מתקפת הפתע דאג לצייד את עצמו בציוד חירום. כשאני מרים גבה על כמויות הענק שהוא אוגר, בין היתר, מיכל מים ענק, תאורות חירום ושימורים, מנחם מציע לי לא לזלזל. "אתה ידעת שתבוא מלחמה?", הוא שואל קובע, "כמו שלא ידעת וזה בא עליך בהפתעה, כך גם אני עכשיו עם מה שעתיד להיות בצפון. אני לא לקוח סיכונים ונערך לכל תרחיש".

נשקים בחתונת גור | נערכים לשעת חירום (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)

אבל עד כדי כך?

"כן. שכל רשת החשמל תיפול ולא יהיה לך לקנות מים בחנויות – אתה מוזמן אלי הביתה", הוא נחרץ.

אנשים כמו חיה ומנחם יש הרבה וקצרה הכתבה בשביל לתאר. יש את השאננים, או יותר נכון האופטימיים, ויש את הנערכים לשעת חירום – הפסימיים. כך או כך, אין לזלזל באף אחד ויעשה כל אחד הישר בעיניו.

זהירות מגנרטורים פיראטים

אנו עוברים לשוחח עם טפסר משנה טיראן שמר, ראש מחלקת רישוי והגנה מאש - ארצי שנותן את הטיפים שלו לזהירות תוך הערכות למצבי חירום: "בשבועות האחרונים וככל שהשיח התקשורתי והציבורי בנושא תרחיש עלטה ומלחמה בצפון צבר תאוצה, התחלנו לקבל פידבקים מהשטח ואפילו מהיבואנים עצמם שפנו אלינו ותיארו צונאמי של הצטיידות בגנרטורים ביתיים מכל הבא ליד, בלי אבחנה או הבנה שמדובר במתקן מסוכן שעלול לחולל אסון בשימוש לא נכון.

"אגב, מהניסיון שלנו, בהלת ביקושים כזו למוצרי חירום מתגברת בכל פעם שיש איום ביטחוני ואני חייב להודות שבאגף להגנה מאש אנחנו מוטרדים מאוד וחוששים שגם בגל הנוכחי נפגוש בשטח את התוצאות ההרסניות של שימוש לא מבוקר, רשלני או לא תקני בגנרטורים או לחילופין באמצעי תאורה, חימום ואנרגיה חלופיים כמו אש ונרות בתוך הבית", מציין שמר, "בשונה מסוללות או תאורת חירום שנגמרים ומתכלים בשלב כלשהו ללא חשמל או הטענה, גנרטורים יכולים לספק לצרכן חשמל כל עוד יוזנו בדלק. הציבור נשבה בהנחה שגנרטור כמו תאורת חירום יעבוד מסביב לשעון 24/7 ויספק לו חשמל זמין בעלטה. ככל שאני מתרשם, הרוכשים הפרטיים, החברות והארגונים שהסתערו על החנויות, לא בחנו ברצינות עד כמה הוא שימושי עבורם או מתאים לצרכים שלהם".

מה צריך לזכור כשנערכים למצב חירום על מנת לעשות זאת בבטיחות?

"חשוב שהציבור יבין, גנרטור ביתי הינו מתקן מסוכן שאינו מתאים להפעלה בתוך הבית. טיפול לא אחראי בגנרטור יכול לגרום לאסון. משכך, כל הליך ההתקנה ובדיקה מוסמכת טרם הפעלה מחייבים טיפול של חשמלאים מוסמכים ומורשים בלבד בעלי רישיון מתאים.

"אני חושש שכמו במקרים דומים בהם הצרכנים מנסים לחסוך בעלויות, אם באמצעות חפארים או בשיטת 'עשה זאת בעצמך', אנו נהיה עדים לאסונות מיותרים כמו התחשמלות, חנק או התלקחות שריפה.

"חשוב לזכור שישנם עוד מגזרים ואוכלוסיות מוחלשות רבות ובהם קשישים, ומשפחות שידם אינם משגת לקניית גנרטור העשויים להשתמש במקורות חימום ותאורה חלופיים ומסוכנים לא פחות כמו נרות. מדובר באמצעי זמין, זול וקל לכאורה להפעלה, אבל בפועל נרות הם מחולל שריפות משמעותי בבית בשימוש לא מבוקר וללא השגחה".

שמר ממשיך להנחיות: "כדי להימנע מאסונות מיותרים אין להדליק או להציב נרות בסמוך לחומרים דליקים כמו וילונות, מפות, מצעים ומזרונים. יש להרחיק את הנרות מילדים, והדלקתם תעשה רק על ידי מבוגר ועל משטח מוצק ויציב. זכרו, חשוב לוודא שלא משאירים נרות דולקים ללא השגחה".

ומה לגבי אלו שכן רכשו גנרטורים?    

"שימוש מושכל בהתאם להוראות הבטיחות וההפעלה של היצרן יכולה למנוע אסונות מיותרים, על כן, מומלץ לרכוש ולהשתמש בגנרטור מיצרנים שעומדים בקריטריונים בטיחותיים העומדים בדרישות תקנות החשמל.

"טיפ נוסף, היזהרו מחאפרים. יש לוודא שהתקנת המכשיר, בדיקתו וההדרכה טרם השימוש יהיו רק על ידי חשמלאים מורשים המוסמכים לעבודה עם גנרטורים. חיבור לא נכון או מגעים רופפים עלולים לגרום לנזק לגנרטור או לשריפה".

איפה כדאי למקם את הגנרטור?

"על מנת למנוע הרעלת גזים וסיכון חיי המשתמשים אין להפעיל את הגנרטור במקום סגור, בקרבת נוזלים או במקום שאינו מאוורר. משטח ההפעלה חייב להיות מוצק ויציב ורצוי שימוקם לא בסמוך לדלתות או חלונות של אזור המגורים. צריך שאגזוז המתקן יופנה ככל שניתן מחוץ לבית".

(צילום: Nati Shohat/Flash90)

שמר ממשיך עם הטיפים חשובים נוספים: "ודאו אספקת אוויר טובה ונכונה. מנעו חימום יתר או קצרים חשמליים העלולים להביא להתלקחות שריפות שיסכנו חיי אדם ורכוש.

"עיינו בעלון לצרכן טרם השימוש והישמעו להוראות הבטיחות של היצרן. הגנרטור הוא מתקן מסוכן ויש להכיר היטב את המערכות המרכזיות בו.

"כמו כן, הימנעו ממגע במערכת הפנימית של הגנרטור ומנעו אסון. הגנרטור הוא כמו תחנת חשמל קטנה, כל מגע בחלקים הפנימיים במקרה של תקלה יכול לגרום לאסון.

"לגבי הדלק: תדלקו רק במצב מנוחה כשהגנרטור כבוי. אדי הדלק עלולים להתלקח במהירות כשגוף הגנרטור חם. כדי למנוע שריפה דוממו את המנוע וחכו שהגנרטור יתקרר. אין לעשן, להדליק אש או להציב מקור חום בקרבת הגנרטור. אין לאחסן מלאי דלק בתוך הבית.

"עומס יתר והפעלת המנוע באופן מופרז – מה שנקרא: טורים גבוהים - מסכנת את המשתמש ועל כן יש להקפיד על הוראות היצרן ולהתאים את הספק הגנרטורים והעומס לצריכת מכשירי החשמל המחוברים".

"ובכלל", מציין שמר, "אין להפעיל כלים חשמליים באמצעות כבלים פגומים. השתמשו בכבלים חשמליים – מאריך, תקניים בלבד ולמניעת התחשמלות אל תיגעו בגנרטור בידיים רטובות ואין להציבו במגע או בקרבת מים".

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

8 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

5
כתבת הדרכה חשובה. תודה רבה!
4
ממש לא אחראי להלחיץ ככה את הציבור ולגרום לבהלה זה טוב רק לרשתות של החנויות שמוכרות את המוצרים
חד משמעית! שמעתי ראיון של שר האנרגיה שאמר שלא צריך לקנות גנרטורים. גם אם החשמל יפול זה יהיה ל 48 שעות בלבד ויש להתעדכן בהוראות עורף הפיקוד!
לא קראת הכל
מה עדיףלטמון את הראש בחול
3
בקיצור הגנרטור מסוכן ולא יציל אף אחד. להתחזק רק בשמירת נחשון לא לדבר על אף אדם. שומר פיו ולשונו, שומר מצרות נפשו.
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות