בהרצאותיי תדיר שואלים אותי על מעיינות במרחק 5 דקות מהאוטו, ואכן בחמלת השם עלי, בחג סוכות האחרון פרסמתי מגזין "מעיינות ונחלים 5 דקות מהאוטו" להורדה חינם לטובת גולשי 'כיכר השבת'.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
ברם, השאלה היותר נשאלת בידי אנ"ש היא, על מיקומי "מעיינות 5 דקות מתחנת האוטובוס", שכן לרבים מאנ"ש אין רכב פרטי.
בימות החורף כשהגשמים יורדים בעוז על האדמה, ועם ישראל פחות טובל במעיינות הקרירים, ורבים יוצאים לצוד שיטפונות - או אז נטולי הרכב נאלצים להביט בשיטפונות מבעד למסך, ומבכים את מר גורלם, שכן הרוב הגדול של המפלים - הינם באמצע השטח, ואין גישה אלא לבעלי רכבים.
לכך, נסייע בידם ונפרסם על מפל אחד, אתר שיטפונות ידוע, אליו ניתן להגיע עם תחבורה ציבורית.
בַּיְבַּרְס המלך המנצח
משכבש העבד המשוחרר בַּיְבַּרְס (מכונה בקצרה ביברס "המלך המנצח", ובאריכות: "אל־מלכ א־זאהר רוכן א־דין ביברס אל־בונדוקדארי") את ארץ ישראל בחורף 1260 למניינם, החלה התקופה הממלוכית, בה שופצו ונבנו מבנים רבים בארץ ישראל.
כך בייברס בנה ושיפץ מבצרים רבים, כמבצר נמרוד, מבצר קאקון ומצודת צפת, וגשרים רבים, כגשר בנות יעקב באצבע הגליל, וגשר מעל נחל איילון שכונה לימים "גשר בייברס", וכן את "גשר הקנטרה" ליד בית שאן.
כך מעל נַחַל חֲרוֹד הסמוך לבית שאן נבנה גשר שכונה לימים "גשר קנטרה" במטרה להוביל מים מנחל חרוד לשטחים חקלאיים מצפונו של הנחל.
הגשר נבנה על גבי שלוש קשתות מאבן (קנטרה בערבית משמעו קשת), ובתקופה הבריטית חלקו שוקם. לאחר מלחמת העצמאות השתמשו בגשר להעברת מים לשטחי חקלאות.
נחל חרוד שאורכו 35 ק”מ נשפך לירדן, הוא מטויל מאד בפרט בתקופת החורף כשהשמש החמה אינה קופחת.
בימי שיטפונות, גשר קנטרה הוא אחד מהנקודות בהם ניתן להביט במפל עוצמתי בגשר עתיק, מראה מדהים המשרה שלווה על נפש האדם.
סמוך לגשר קק"ל בנו חורשת ספסלים גדולה מוצלת, וניתן לערוך במקום פיקניק.
במקום עוברים שבילי טיול ואופניים רבים, ובמרחק נסיעה קצר מצויים עשרות מעיינות, כמאמרם ז"ל: "אם גן עדן בארץ ישראל הוא - בית שאן פִתחו", (עירובין, י"ט, ע"א).
פלוס ענק ישנו, שההליכה לגשר מהחניון מונגשת לעגלות, ומי הנחל זורמים כל השנה (אולם לא ראויים לשתייה או רחצה), ואף ישנם נועזים שעולים על הגשר העתיק ומטיילים עליו (לא נמליץ לעשות זאת, ובפרט בימי שיטפונות).
בעלי הרכבים יכתבו בוויז “גשר הקנטרה” ויוכלו להגיע למקום (נשים לב שלאחר ימי גשם, ישנן שלוליות של מים על השביל).
אנ"ש שאין ברשותם רכב פרטי, ינהגו כפי שנהג כותב השורות לפני כמעט עשור.
רכבת חינם לבית שאן
בסוכות תשע"ו, לאחר שנים רבות של עבודה, תכנון והשקעה, נפתחה לציבור הישראלי 'רכבת העמק' שחיברה את חיפה לבית שאן.
בשבועיים הראשונים הנסיעה הייתה חינם מה שהביא אותי לטיול משפחתי במקום ללא אוטו.
כך עליתי על הרכבת בתחנת מודיעין מרכז (קניון יזרעאלי) ונסעתי עד חיפה, שם החלפתי רכבת לכיוון בית שאן, וירדתי בתחנת הרכבת המקומית שאז הייתה חדשה לגמרי.
מתחנת רכבת לקחתי קו 1 (אפשר גם קו 17) עד לתחנה מרכזית בבית שאן, ומשם עד צומת מסילות לקחתי את קו 412 מרציף 3.
מצומת מסילות חציתי את הכביש, והלכתי רבע שעה בשביל מסומן באדום עד לגשר.
בחזור הלכתי ישירות לתחנת הרכבת דרך בריכות הדגים וחורבת קנטאר.
תהנו.
- יתכן שהתוואי השתנה ברבבות השנים, ועל קהל המטיילים לברר זאת טרם יציאתם מהבית.
נדגיש שאין באמור בכתבה משום המלצה לבצע את מסלול הטיול האמור. הדברים נכתבו כתיאור חוויה של הכותב, ואינם מהווים המלצה על בטיחות המסלול. כל המבקר במקום או מבצע את המסלול, עושה זאת על אחריותו הבלעדית.
כתמיד, נמליץ לגולשים היקרים לציית לשילוט בשטח מטעם הרשויות ולהקפיד על הוראות הבטיחות והוראות החוק. בכל יציאה לטבע מומלץ להתעדכן על מזג האוויר, ולהתייעץ עם הרשויות המוסמכות לכך.