ועדת הכלכלה של הכנסת בראשות חבר הכנסת דוד ביטן, תדון ביום שלישי, ה-6 בפברואר 2024, בהצעת החוק של חברי הכנסת אושר שקלים, אופיר כץ ובועז ביסמוט, שאליהם הצטרף חבר הכנסת ניסים ואטורי, שמטרתה שילוב תמונות של נזקי עישון על קופסאות הסיגריות שנמכרות בישראל.
ההצעה שתעלה בוועדה כהכנה לקריאה ראשונה, כבר הוגשה בהתאם לסעיף 11 באמנת המסגרת הבין-לאומית לפיקוח על הטבק (FCTC) עליה חתמה מדינת ישראל בשנת 2003 ואותה אישררה בשנת 2005. האמנה עוסקת בין היתר באריזה ובסימון של מוצרי טבק, לרבות שילוב תמונות באזהרות.
יודגש כי על פי דוח של ארגון הבריאות העולמי משנת 2019, כ-130 מדינות בעולם כבר מחייבות אזהרות גרפיות מצולמות על גבי חפיסות סיגריות. אזהרות אלה כוללות תמונה המתארת את נזקי העישון, בנוסף לאזהרה מילולית. תמונות אלה נמצאו יעילות במיוחד בהשפעה על דעת הצרכנים, הרתעתם מקניית המוצר והשפעה על רצונם להיגמל מעישון.
מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר לקראת ההכנה לקריאה ראשונה בוועדת הכלכלה של הכנסת כי "אנו מברכים על הדיון בהצעת החוק החיונית להמשך המאבק בעישון בישראל וקוראים לחברי ועדת הכלכלה להעביר אותה בדחיפות. זהו מהלך שעשוי לנטרל את המשיכה לעישון ולהפחית את שיעור המעשנים. תמונה יכולה להעביר מסר חזק ונוקב יותר מטקסט כתוב, כפי שנהוג לומר: 'תמונה שווה אלף מילים'.
"חשוב מאוד לעשות את החיבור המיידי בין הנזקים הבריאותיים ובין המוצר המסרטן והממית על מנת שהמעשנים יקבלו תזכורת קבועה לסכנה הברורה שיש בו. המטרה של הצגת תמונות גרפיות של איברים שנפגעו מסרטן או מהשלכות בריאותיות אחרות, לזעזע ולהרתיע אנשים מעישון או לעודד אותם להפסיק לעשן. אנחנו יודעים שהתגובות הרגשיות יוצרות השפעה מתמשכת, ובטווח הקצר והארוך המהלך יביא תועלת ממשית".
עוד אמרו באגודה: "מסקר שערכנו בעבר באגודה למלחמה בסרטן עלה כי 84.4% מהציבור בעד אזהרות גרפיות עם צילומים על גבי קופסאות הסיגריות. מקרב המעשנים שהשתתפו בסקר ציינו 74.2% מהם כי אזהרות גרפיות עם צילומים אכן ירתיעו אותם. הסקר נערך על ידי איפסוס מחקרי שוק בהשתתפות 506 נשים וגברים בגיל 18 ומעלה במדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה.
"נדגיש כי אזהרות מצולמות הן חלק מגישה מקיפה למאבק במגפת העישון, הכוללת הסברה, אכיפה נמרצת ויעילה, העלאת מיסוי על מוצרי עישון והגבלות על פרסום. רק השילוב של כל המאמצים יוכל למנוע התחלת עישון בקרב בני נוער ולקדם גמילה בקרב מעשנים ותיקים."
באגודה למלחמה בסרטן קוראים לכל אישה או גבר אשר שוקלים להפסיק לעשן להיעזר במדריך לגמילה עצמית של האגודה למלחמה בסרטן, בסדנאות הגמילה של קופות החולים וכן במוקד הטלפוני הלאומי לגמילה מעישון של משרד הבריאות.