למרות שהמלחמה החלה לפני יותר משלושה חודשים, ישראל מתקשה להשמיד את תוכנית המנהרות של חמאס, כך עולה מדיווח הבוקר (ראשון) ב'וול סטריט ג'ורנל'.
עד כה הצליחה ישראל להשמיד כ-20% בלבד ממנהרות הטרור של חמאס, הודו גורמים ישראלים ואמריקאים בפני ה'וול סטריט'.
בכדי להצליח לשחרר בני ערובה וללכוד את מנהיגי חמאס, ישראל מוכרחת להשמיד או לפחות לפגוע משמעותית במנהרות של ארגון הטרור, מה שהיא לא הצליחה לעשות עד כה, נכתב עוד בעיתון.
המנהרות הן המפתח לניצחון של ישראל על חמאס, שכן בלעדיהן חמאס לא יוכל לאחסן תחמושת וטילים או להחביא בהן את לוחמיו. בישראל יודעים כי המנהרות משמשות גם כמרכזי פיקוד ושליטה מבצעיים עבור ארגון הטרור.
עד כה, השתמשה ישראל במגוון שיטות בכדי לנטרל את המנהרות: הצפה במי ים באמצעות משאבות, השמדה באמצעים אוויריים או באמצעות "חומרי נפץ נוזליים", פשיטה על המנהרות באמצעות כלבים או רובוטים, חסימת פירי הכניסה למנהרות ואף כניסה של כוחות מיוחדים לתוככי מערכת המנהור של חמאס.
למרות שהגורמים ששוחחו עם העיתון התקשו לנקוב במספרים מדויקים, ההערכה של אותם בכירים היא כי ישראל הצליחה להשמיד או להוציא מכלל שימוש בין 40%-20% מהמערך.
מבצע "ים אטלנטיס"
בסוף השנה שעברה החלה ישראל במבצע הצפת המנהרות אותו היא כינתה "ים אטלנטיס", חושף ה'וול סטריט ג'ורנל'. כוחות צה"ל התקינו משאבות השואבות מים מהים התיכון לתוך המנהרות של צפון רצועת עזה.
מוקדם יותר החודש הותקנה משאבה גם באזור חאן יונס. בניגוד למשאבות שהותקנו בצפון הרצועה, זו שהותקנה בעיר חאן יונס שואבת מים מישראל, אמרו גורמים רשמיים.
למרות הצלחה חלקית של המהלך, גורמים אמריקאים וישראליים אמרו כי הכוחות נתקלו במחסומים לא צפויים שהאטו או עצרו לחלוטין את זרימת המים.
הגורמים ששוחחו עם העיתון אומרים כי למרות שצה"ל מחזיק ביחידות לוחמה הנדסית, אותם לוחמים הוכשרו בעיקר לתפקיד השמדת תשתיות ופחות למטרת חיפוש בני ערובה ולכידת בכירי החמאס שמסתתרים בתוך המנהרות, טוענים בעיתון.
הידיעה כי ישנם בני ערובה בתוך המנהרות עוצרת את צה"ל מלפעול בצורה אגרסיבית יותר כלפי תשתיות הטרור, אומר גורם בכיר בצה"ל.
"השאלה היא: האם יש דרך אמיתית להוציא את בני הערובה בחיים?" אמר הבכיר בצבא הישראלי. "אחרת היינו הרבה יותר תקיפים בגישה שלנו", הוסיף.
ישראל מאמינה שיחיא סינוואר מסתתר בתוך מנהרת פיקוד ושליטה בעיר חאן יונס, וכי הוא מוקף במספר בני ערובה באותה מנהרה, אומרים גורמים ישראלים.
לא ברור מהדיווח אם ישראל יודעת את המיקום המדויק של אותו "מרכז פיקוד ושליטה", אך הגורמים אומרים כי "פשיטה על אותו מרכז פיקוד עלולה לסכן את החטופים", העיתון מוסיף כי "על פי גורמים ישראלים ואנליסטים צבאיים לשעבר, ישנה דילמה המסתכמת בבחירה בין הריגת סינוואר לבין משא ומתן לשחרור חלק או כל החטופים הנותרים", מה שמעלה את ההשערה כי ישראל יודעת להעריך היכן מסתתר סינוואר.
מאחר וישראל רוצה להימנע מלפגוע בבני ערובה, חיילי צה"ל בחרו להילחם בעיקר ב"צמתים" בתוך המנהרות במקום להשמיד אותן כליל מחשש פגיעה באזרחים ישראלים, אמרו עוד גורמים מצה"ל ל'וול סטריט ג'ורנל'.
"זו משימה קשה מאוד. זה נעשה לאט, בזהירות רבה. זו לוחמה עירונית שלא נראתה בעולם", אמר הפקיד לעיתון.