איש התקשורת אברי גלעד מתייחס במאמר סוף שבוע להעסקתם של עובדים פלסטינאים ביו"ש ואומר כי ״זה מטריד, כי בלית-ברירה התירה מדינתנו לאלפי פועלים מהשטחים לשוב לעבודה פה, בינינו, כדי שיביאו לחם הביתה. ובעיקר כדי שענף הבנייה לא יתרסק לגמרי בהיעדרם״.
לדבריו, מאז ה-7 באוקטובר התברר כי מרבית תושבי יו"ש תומכים במעשים הנפשעים שבוצעו, וכוחו של החמאס רק עלה. ״ולאלה אנחנו שוב נותנים להיכנס אצלנו בבית. לא הספיק מה שעשו פועלים שעבדו בקיבוצים והכווינו את המרצחים? הלמידה גדולה עלינו? אין לנו יכולת להסיק שום מסקנה בכלל?״.
גלעד מציע להעדיף עבודה עברית: ״המחיר של אי העסקת עובדים ערבים מהשטחים יקר. תהיה פה עצירת בנייה לחצי שנה לפחות, עד שנתארגן על עם אחר שיבנה לנו. המצב בגדה יתדרדר עוד, ויהיה שמח לתפארת".
"אבל מבחינתי, לאחר השבעה ההוא, אין אמונה באף פועל ערבי. אני שם פה החרגה לכאלה שמדברים נגד תאוות הדם של החברה שלהם ומוכיחים בדיבורם ובמעשיהם שהם בני אדם. אני מכיר כאלה כמה, הייתי מכניס אותם לביתי תמיד. זה דורש תחקיר עומק ואמון, אבל כדי לא להגיע למחוזות הגזענות חלילה, חשוב לומר שלא כולם.
הוא מוסיף כי ״הבנייה, הסיעוד, החקלאות ועוד תחומים בנויים על פערי השכר בין פה לשם. שם יכול להיות בסין, בפיליפינים או בשכם. עם המעט שאנחנו משלמים מישהו חי טוב בארץ עולם שלישי כלשהי. העסקה טובה לכולם, אבל ייתכן שהיא נגמרה. נכון שעוד אפשר למצוא איזה עם תמים שיבוא לבנות את בתינו ולחרוש את שדותינו, אבל כחלק מההיערכות מחדש לחיים שאחרי הטרגדיה, ייתכן גם שנצטרך לעבוד בעצמנו. ראיתי סקר השבוע שלפיו רק שישה אחוזים מהיהודים מוכנים לחשוב על הסבה למקצועות הבנייה. ככה לא בונים חומה״.
גלעד מציין כי ״בניין צריך להפוך למקצוע אטרקטיבי, שבו הפועל העברי יעשה בכמה שנים כסף לביסוס חייו. אם השכר יהיה נאה, והבטיחות שוויצרית, והתנאים טובים, והאווירה נעימה, ויהיה גם שי לחג, יבואו לעבוד. והעבודה הזאת שתיראה יקרה, תצא בסוף זולה, כי לא יכווינו כוחות, ולא ישתקעו בניגוד לאשרות, ולא יקימו משפחות מעורבות. ובערב ילמדו ובגיל 30 יחליפו קריירה כשכבר יש להם דירה שהם גם בנו וגם קנו. צריך לבנות הכול מחדש, והפעם במו ידינו״.