המדינה מפריעה לארגוני ההתנדבות? בשאלה הזו דנו היום (שני) בין היתר, בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת בראשות ח"כ מיקי לוי.
משה טייטלבוים, יו"ר איחוד הצלה סיפר בדיון: "למרות חוזרי מנכ"ל משרד הבריאות, אנחנו מנותקים ממידע שמאפשר לנו להציל חיים. 7000 מתנדבים לא מחוברים למידע חיוני להצלת חיים. יוצאים הקלטות וסיפורים של אנשים ששלחו לכתבי השטח שאנחנו פה ואין מענה במוקדי החירום. ב103 מדינות יש קו אחוד שהמערכת ההצלה מדברת אחד עם השני. כאן בישראל הכל עצמאי. כל פעם התקבלו תשובות לא ענייניות. משטרת ישראל, בט"פ, כב"ה כולם הסכימו למהלך – רק ארגון אחד לא".
אם לא התפלצתם עד כה, טייטלבוים הוסיף לספר: "כמו כן, הפעלת המסוקים שלנו ע"י חברת להק אוויר הופסקה. יש לנו חמישה מסוקים שלא מאשרים אותם. המסוקים האלו בחג שמחת תורה הצילו עשרות אנשים וביום ראשון הפסיקו לפעול. במעקב שביצענו כל הפצועים שפונו על ידינו ניצלו. זה מערך מקצועי ביותר והיום היא מושבתת לא בגלל שיש מערך יותר טוב או מקביל. מד"א היא שמשתמשת בחברה שלא עומדת בתנאים".
אלעד בכר, מנהל אגף רפואה באיחוד הצלה, הוסיף: "אנחנו כארגון לא משותף להמון תרגילים. אם אנחנו לא מעורבים לא מבחינת הרשות ולא מבחינת המדינה. אם אנו לא משותפים, לא ניתן לצפות שהדברים יעבדו בשעת חירום".
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי אמר בדיון: "בעשרה הימים הראשונים מי שנתן את הטון וסייע זה המגזר השלישי שיצא החוצה והושיט עזרה: אזרחים, ארגונים וגופים עסקיים. הפעולות כללו: מתן ואיסוף תרומות, ארגון קייטנות בקליטת תושבי הצפון כולל השלטון המקומי שפתח את שעריו ועוד. ראינו אזרחים וקבוצות קונות ציוד ומזון לאזרחים. אזרחי מדינת ישראל במיטבו במקום שהשלטון איננו. עלו כאן בדיון נושאים רבים שיש לטפל בהם בהקדם. הוועדה פונה למנכ"לי משרדי רווחה, אוצר וביטחון בנוגע להסדרת מעמד שרשרת הפיקוד עד רמת ראשי הצוותים בזק"א ומתנדבי איחוד הצלה. הוועדה תפנה למשרד הבריאות ולשר שיישמו את ההחלטה עליה הוא הצהיר מלפני חצי שנה שאנשי איחוד הצלה יקבלו את מלוא המידע החיוני להצלת חיים".
חיים אוטמזגין, קצין מטה ביחידת חילוץ של פקע"ר, מפקד יחידות מיוחדות בזק"א אמר בדיון כי מה שעומד על הפרק להמשיך את החוסן של המתנדבים וזו לא סוגיה פשוטה בכלל. לדבריו, "ישנם עשרות מתנדבים בפיקוד וראשי צוותים שנמצאים מהיום הראשון בשטח - צריך להכריז עליהם כמרותקים לשעת חירום - ימי מילואים . על בסיס צו של משרד הכלכלה או כל צו שמרתק אזרחים לטובת משימות חירום. אין מי שיתגמל אותם. זה משפיע על הבית. חייבים לשמור את המתנדבים חזקים". עוד ציין "גורמים שתורמים לטובת זק"א מחו"ל קסדות ואפודים אומרים לי לאן זה יילך וזה מגיע לצבא. ככה זה בעשרות אלפי פריטים שיובאו מחו"ל לארץ".
דוד קורן, מנכ"ל ער"ן אמר: מה שיעבוד בשגרה יעבוד בחירום. יש פה 2 שפות שמדברים אותן ומתקשות לתקשר ביניהן. המדינה היא סוג של נושאת מטוסים והארגונים שלנו הם סוג של סיירות. והקושי של המדינה הוא לתקשר איתנו ולסייע לנו. אנחנו מנסים להגיע להסדרה עם משרד הבריאות כדי לתקצב אותנו, מנכ"ל המשרד מבין את הנושא אך הבעיה עדיין לא נפתרה. קשה לנו לראות את העמסת מידע לציבור שאינו רלוונטי בשעת חירום, נושא שנופל בין הכיסאות בזמן חירום. בנוסף, יש דבר נורא של ניצול ציני של גופים עסקיים שמנסים למכור תוך ניצול המצוקה הנפשית של אנשים".
לירון הנץ, סמנכ"לית במשרד רה"מ אמרה בדיון: "כיממה לאחר פרוץ המלחמה הפעלנו את השולחן הרב מגזרי בחירום. סוכם שהמיקוד המרכזי יהיה סביב עולמות החוסן הרגשי, בנוסף הקמנו 6 שולחנות נוספים תוך שילוב כוחות עם מינהלת תקומה. חברים בשולחנות למעלה מ- 200 גופי עסקיים, גורמי ממשל ועוד. המטרה היא לקרב את השיח בין דרג הביניים לשטח שאין תחליף. כל המסמכים נמצאים באגף ממשל וחברה. המרחב בו המשרד פועל כרגע מבחינת המלכ"רים – מבטיחים הבטחה שיוכרו המלכ"רים במעטפת הסיוע הכלכלי כולל הקלת הנטל הביורוקרטי".