מיד אחרי הטבח הרצחני בדרום, עיריות ברחבי הארץ קיבלו החלטה לאסור את כניסתם של הפועלים הערביים, בדגש על פועלים מהרשות הפלסטינית.
עכשיו, שבועיים אחרי, בעלי עניין שונים מנסים לקדם את חזרתם של הפועלים.
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הצהיר בצהריים: "אני מתנגד לכניסת אלפי פועלים מהרשות שעלולים לסכן חיי אזרחים בעת הזו".
להצהרתו של בן גביר, ספק אם תהיה משמעות, שכן ככל הנראה כל עירייה תקבל החלטה הנוגע לרשותה, בהתאם להערכת המצב.
עוקביו של בן גביר פחות אהבו את הציוץ שפרסם. "תודה שהסבת את תשומת ליבי, אני מטפל", הגיב בציניות כתב לענייני משפט בתאגיד השידור הציבורי אבישי גרינצייג. "לא הבנתי", הגיב העיתונאי מיכאל האוזר טוב, "איש לא שואל לדעתך, לא בטוויטר ובטח שלא בקבינט".
כאמור, בשעות ובימים הקרובים, יקבלו העיריות החלטות בנושא. אחת החששות הגדולים של העיריות, שבין הפועלים הערבים ישראלים, ישנם גם פלסטינים מהשטחים, מה שעלול לגרום לבעיה ביטחונית חמורה בימים רגישים אלו.
לפני מספר ימים, פקח מטעם עיריית ראש העין גירש את העובדים הערבים מאתר בנייה ולהשאיר רק את העובדים הזרים והיהודים. ראש העיר התנער מהפקח והכחיש שנתן הנחייה כזו.
תוגדל מכסת העובדים הזרים
בתוך כך, נראה שלשר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף, יש פתרון: השר החל לקדם מהלך של הבאת עובדים זרים לישראל. "בימים קשים אלו", אמר השר, "אחת ממטרות משרד הבינוי והשיכון הינה לנסות ולייצר רציפות בענף הבנייה. העובדים הזרים הינם כוח עבודה איכותי ויעיל ולכן, הנחיתי את גורמי המקצוע לפעול להגדלת המכסות בהקדם, והבאת עובדים נוספים ארצה.
"בימים הקרובים אביא לאישור הממשלה הצעת מחליטים בנושא. עלינו, כמדינה, לעשות ככל הניתן על מנת לסייע להשלמת פרוייקטי בנייה למגורים ותשתיות. ענף הדיור מהווה הקטר של המשק הישראלי ועלינו לעשות הכל כדי לשמור על חוזקו".
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, אמר: "בשגרת החירום בה אנו נמצאים, עלינו להתמודד עם אתגרי השעה ולייצר המשך פעילות סדירה ותקנית בענף הבנייה. פעילות זאת הינה קריטית ומהווה אבן יסוד למשק בישראל. המשרד ימשיך לעקוב אחר התפתחויות הלחימה, על מנת לסייע ולספק פתרונות לבעיות עמן מתמודדים הקבלנים בישראל".
גורמי המקצוע במשרד הבינוי והשיכון מקיימים הערכות מצב יומיות בנושאי שונים. בהערכת המצב האחרונה בנושא העובדים הזרים בבנייה ברחבי המדינה, הוחלט לקדם מספר פעולות מידיות בהן; הגדלת המכסה המרבית של עובדים זרים בענף הבנייה וכן הגדלת מספר העובדים לחברות הביצוע הזרות לצורך העסקתם בפרויקטים של בנייה למגורים.
בנוסף, המשרד בשיתוף רשות האוכלוסין וההגירה פועלים להארכת אשרות השהייה של העובדים הזרים בענף הבנייה, אשר תוקף האשרה שלהם מתקרב לסיום.
במקביל, משרד הבינוי והשיכון פועל בשיתוף משרד החוץ ורשות האוכלוסין וההגירה לקדם במהרה את החתימה הסופית להסכם הבילטרלי עם הודו, שנמצא בימים אלו בישורת אחרונה.
כמו כן, השר הנחה את הצוותים המקצועיים לפעול לקידום הסכמים בילטרליים נוספים שבמסגרתם תוסדר הבאתם של עובדים זרים נוספים ממדינות נוספות, לענף הבנייה ובתוך כך, לפעול ליצירת מאגר עובדים זרים, ממנו יהיה ניתן להביא כוח עבודה לארץ באופן מזורז במקרי חירום.
עדכונים אלה מתווספים להודעה שהפיץ רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון לציבור הקבלנים על חידוש הפעילות באתרי הבנייה, זאת לשם שימור הפעילות במשק באופן רציף ובהתאם להנחיות פיקוד העורף.