ממש לפני ראש השנה מדד המחירים לצרכן בישראל לחודש אוגוסט עלה בחצי אחוז והוביל לזינוק בקצב האינפלציה השנתי ל4.1% - בניגוד לחודשים קודמים ויותר מהתחזיות המוקדמות, שהעריכו עליה מתונה יותר במדד.
בחודש שעבר קצב האינפלציה ירד לרמה של 3.3% בלבד, לא רחוק מהיעד הממשלתי. לכן, עלייה דרמטית ליותר מ–4%, מעבר לתחזיות הכלכלנים, נראית כמו סיום מגמת הירידה ותחילת גל עליות חדש.
הזינוק לרמה של 4.1% כעת מעלה סבירות לכך שהריבית תעלה שוב בחודש הבא, ותעמוד על רמה של 5%.
ייתכן כי כמו בתחילת השנה, גל המחאה הציבורי נגד פעולות הממשלה וחוסר הוודאות בחקיקה גרמו לעליה באינפלציה, כל מי שצפה בדיון בבג"ץ על עילת הסבירות ביום שלישי שעבר, ראה שהממשלה נחושה לבצע טלטלה דרמטית ביחסים מול בית המשפט העליון וככל שהתהליך יימשך כך תגדל ההשפעה הכלכלית רוחבית על אזרחי המדינה, כולל על אלו שתומכים בקואליציה הנוכחית ובמהלכי הממשלה, ובפרט אם יתקדם הרעיון להקים "בית משפט לחוקה" שבו השרים יבחרו את השופטים — שוק המט"ח המקומי עשוי להצטייד בדולרים במקום בשקלים.
הזינוק באינפלציה שנרשם החודש נובע משתי סיבות עיקריות - פיחות השקל, שכבר נותן את אותותיו ומייקר מוצרים מיובאים ואת הטיסות לחו"ל;
לדברי המומחים, אם השקל לא יתחזק משמעותית בחודש הנוכחי בשקל או מדד מחירים שיהיה נמוך מההערכות בנק ישראל צפוי להעלות את הריבית בסוף החודש הבא". לדבריהם מדד גבוה עם אינפלציה גבוהה יתמכו בהעלאת ריבית נוספת על ידי בנק ישראל"
אם לשפוט לפי דברי נגיד בנק ישראל אמיר ירון בשבועות האחרונים, לא נופתע אם הריבית שוב תעלה בעדכון הבא, מ–4.75% כיום ל–5%. וזו תהיה עוד מכה לכל מי שנדרש לשלם משכנתא או הלוואה בריבית משתנה, כלומר ריבית פריים.