שלושה חודשים אחרי הקמת צוות מיוחד שיפעל למיגור תופעת השימוש בטבק בקרב צעירים ובני נוער, משרד הבריאות פרסם הבוקר (שני) להערות הציבור את מתווה פעולה לכלל מוצרי הטבק והעישון. הקמת הצוות והמסקנות הגיעו בעקבות שני מקרים שהתרחשו בחודשים אפריל ומאי השנה, בהם נער אחד נפטר, ונער נוסף אושפז בבית החולים בעקבות עישון סיגריות אלקטרונית.
הצוות שהוקם פעל בארבעה תחומים מדיניות, אכיפה, הסברה, הכשרה והשפעה, וכלל שותפים מתחומים רבים: משרדי ממשלה, חברה אזרחית, נציגות בני הנוער, נציגות הורים, שלטון מקומי, רופאים שונים בהם רופאי ילדים ופסיכיאטרים ואנשי מקצוע נוספים.
המומחים קבעו קווי מדיניות כדי להקטין את הסיכון מסיגריות אלקטרוניות: הראשון הוא תכולה - על פי המתווה יהיה איסור טעמים שונים לסיגריה במטרה לצמצם את הגירויים. שנית, למשרד הבריאות תינתן סמכויות לאכיפת מגבלת ריכוז הניקוטין הקיימת היום בחקיקה, ובנוסף, יוגבל נפח נוזל המילוי המותר לייבוא, שיווק ומכירה.
כמו כן, צוות הפעולה ביקש לקבוע שינויים גם במראה הסיגריה כך שתוחל אזהרות גרפיות על כלל מוצרי הטבק והעישון - כך שיהיה איחוד חזותי על מוצרי העישון והאידוי, מעבר לאחידות של מראה החפיסות.
בתחום המכירה של הסיגריות ההמלצות הן: העלאת גיל המכירה ל-21 ומתן סמכויות למשרד הבריאות לבצע אכיפת איסור פרסום ברשת האינטרנט, איסור מכירת סיגריות אלקטרוניות חד פעמיות, מכירת מוצרי טבק ועישון בחנויות ייעודיות בלבד וצמצום מספר נקודות המכירה.
שר הבריאות משה ארבל הדגיש כי "תופעת העישון במדינת ישראל הפכה למגיפה של ממש. שיעור המעשנים בקרב האוכלוסייה הבוגרת עומד כיום על יותר מ-20% ואנו עדים לעלייה בחשיפת בני הנוער לסיגריות אלקטרוניות, כל זאת, לצד הנזקים הקשים הנגרמים מעישון פאסיבי. מדובר בתופעה מדאיגה מאוד ומשרד הבריאות בראשותי נחוש לקדם צעדים לצמצומה ולהגביר את המודעות לפגיעה שנגרמת בעקבותיה". הוא הוסיף: "המאבק מצריך מאמץ מורכב ומשותף, ואנו מחויבים לפעול ליישום המדיניות במגוון תחומים של מניעה ועידוד הגמילה, כדי להביא לקידום בריאות הציבור - צעירים ומבוגרים כאחד - מפני העישון ונזקיו".
איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית בירך על פרסום מתווה פעולה להתמודדות עם נזקי מוצרי טבק ועישון. "אם ההמלצות (כדוגמת אזהרות גרפיות) תיושמנה בהקדם, יינצלו חיי ישראלים רבים".