כל מה שצריך לדעת

שובו של הטרמיט הפורמוסני: החל מעוף הכלולות בפתח תקווה

המשרד להגנת הסביבה ועיריית פתח תקווה מעדכנים על תחילת מעופי הכלולות של הטרמיט הפורמוסני בפתח תקווה וממזרח לעיר | הטרמיט מזיק לעץ ולמוצריו, אך אינו פוגע בבני אדם, ואינו עוקץ או מעביר מחלות (בארץ)

|
6
| כיכר השבת |
טרמיט פורמוסני (צילום: פרופ' תומס שוואנק)

המשרד להגנת הסביבה ועיריית פתח תקווה מעדכנים כי בימים האחרונים החל מעוף הכלולות של הטרמיט הפורמוסני, שניתן לצפות בו החל משעות הערב המוקדמות. בישראל טרמיט זה זוהה בוודאות בפתח תקווה ומזרחה כולל גבעת השלושה, כפר סירקין, נחלים, נופך, מזור ורינתיה.

הטרמיט הפורמוסני נחשב למין פולש. הוא מזיק לעץ ולמוצריו, אך אינו פוגע בבני אדם, ואינו עוקץ או מעביר מחלות.

המשרד להגנת הסביבה בנה תוכנית אסטרטגית להתמודדות עם פלישת הטרמיט הפורמוסני, כאשר בשלב הראשון תקצב המשרד 1.7 מיליון שקל לאיתור ולניטור הטרמיט בעצים באמצעות מערכת חיישנים מיוחדת. בשלב הבא מתוכנן מבצע הדברה באמצעות פיתיונות מבוססי מעכבי גדילת חרקים (IGR).

שימוש בתחנות פיתיון מעכבי גדילת חרקים נחשבת לשיטה היחידה שהוכחה כיעילה לקטילת קן שלם של טרמיטי קרקע המכיל פריטים רבים. בנוסף, זוהי שיטה בטוחה סביבתית עם הרעילות הנמוכה ביותר.

טרמיט פורמוסני (צילום: ד"ר גל זגרון, המשרד להגנת הסביבה)
טרמיט פורמוסני (צילום: ד"ר גל זגרון, המשרד להגנת הסביבה)

על מנת להוציא לפועל פעילות הדברה שמטרתה הכחדת הטרמיט הפורמוסני בישראל, יש חשיבות רבה בזיהוי הטרמיט ואיתורו במקומות נוספים בישראל. על כן קורא המשרד להגנת הסביבה לכל מי שסבור כי ראה את הטרמיט במקומות שאינם ידועים למשרד, לדווח על הימצאותו.

הטרמיטים יוצאים למעוף כלולות המוני החל מסוף מאי ועד יולי. המעוף מתרחש משקיעת השמש למשך כחצי שעה עד שעה. במעוף הכלולות מתוך פריטים רבים, בודדים מצליחים להיפגש, להזדווג ולבנות ביחד קן, לרוב בקרקע לחה בבסיס עץ. המכונפים כאמור אינם מזיקים לאדם לכן לא מומלץ לרסס כנגדם. בשעת מעוף הכלולות מומלץ לסגור רשתות ולכבות תאורה שמושכת אותם לתוך הבית.

סימני זיהוי לטרמיט המכונף: אורכו כ-4 ס"מ, צבע חום בהיר, מחושים ישרים, הכנפיים שוות בארכן וארוכות בהרבה מעבר לבטן, אין היצרות (שנץ) בין החזה לבטן.

הטרמיטים המכונפים אינם שורדים זמן רב באוויר הפתוח ולרוב ייטרפו תוך מספר דקות. אלו שנכנסים דרך החלון לרוב ימותו מבלי לייסד קן חדש.

טרמיט פורמוסני (צילום: ד"ר גל זגרון, המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: ירין טייטלר, רשות הטבע והגנים)

הנחיות לתושבים:

  • אם תאתרו את מקום היציאה של הטרמיטים המכונפים יש לדווח על כך למוקד העירוני 106 או למשרד להגנת הסביבה.
  • במקרה של חשד לנזק ברהיטי עץ, משקופים ומוצרי עץ בתוך הבית, יש להזמין מדביר בעל רישיון מתקדם (מדביר במבנים ושטח פתוח או מדביר באיוד) בתוקף מהמשרד להגנת הסביבה.
  • אין בסמכות הרשויות לטפל בשטח הפרטי ועל כן ההדברה בשטח הפרטי באחריות בעלי הנכסים.
  • אין לפנות מוצרים נגועים בטרמיט הפורמוסני מהבית ללא תיאום עם העירייה! אם יש מוצרים נגועים או חשודים כנגועים בטרמיט הפורמוסני יש לפנות למוקד העירוני 106 לקבלת הנחיות ותיאום פינוי.
(צילום: ירין טייטלר, רשות הטבע והגנים)
(צילום: ירין טייטלר, רשות הטבע והגנים)

במהלך השנים האחרונות ובפרט בשנה האחרונה, העירייה קידמה מספר יוזמות בנושא, לרבות עריכת סקר עצים שבחלקו מיועד לאיתור עצים נגועים בטרמיטים במרחב הציבורי. בנוסף, נעשה מיפוי של האזורים הנגועים בעיר, נלקחו דגימות אשר נשלחו למעבדה האנטומולוגית במשרד הבריאות לזיהוי, פורסם מידע לשימוש הציבור בערוצים השונים וכן פורסמו הנחיות מעודכנות למשפצים, לקבלנים ולגננים פרטיים. כמו כן, לאחרונה התקיימו כנסי הסברה במרכזים הקהילתיים לתושבי השכונות הרלבנטיות. בנוסף, ניתנות הדרכות פרטניות לתושבים שבבתיהם זוהו נזקים.

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

6 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

4
הם היו אצלנו במשקוף, בעעעעעעע אלפי ג’וקים במשקוף אחד, הזיה🤮🤢
הייתי אומר לבדוק מזוזה בדלת הזו
3
העיריה חייבת להדביר במקומות ציבוריים כדי שהמפגע לא יתפשט.
העיריה רק גונבת כסף מהכיסים של כולנו מטפלת רק אצל העשירים בצפון תל אביב הטחונים ממילא בכסף
2
כבר שבוע הם פה. טוב שנזכרו לעשות על זה כתבה..
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות