עליות הריבית התכופות בשנה האחרונה, השפיעו כמעט על כל משק בית במדינה, אך מתברר כי יש מי שעשה מכך קופה גדולה ולא תגמל בהתאם.
על פי הנתונים שמפרסם היום (רביעי) המפקח על הבנקים בבנק ישראל, הרווח הנקי הכללי של הבנקים בישראל בשנה האחרונה - 2022 הסתכם בכ-24 מיליארד שקלים. מדובר בגידול של כ-30% בהשוואה לשנה הקודמת.
על פי הדיווח של המפקח על הבנקים, העלייה הזו נובעת בעיקר מגידול בהכנסות הריבית שהושפעו מעליית מדד המחירים לצרכן ובעקבותיו גם מהעלאת הריבית על ידי בנק ישראל.
עוד עולה מהפרסום, כי הכנסות הבנקים ב-2022 מריבית היו 72 מיליארד שקלים, כאשר ההוצאות על הריבית עמדו על 22 מיליארד שקלים. כך שהכנסות הבנקים נטו מריבית עמדו על 50 מיליארד שקלים - עלייה בכ-33% מ-2021 ל-2022, בעיקר בשל עליית הריבית.
הגידול בהכנסות הריבית התקזז עם הוצאות הריבית, שכמעט שולשו בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה קודם לכן.
על פי הנתונים שפורסמו היום, הגידול שהיה בהוצאות הריבית, היה נמוך מהגידול בהכנסות ממנה. כאשר למרות הביקורת הציבורית על עושק הפקדונות, הבנקים לא צמצמו את המרווח הפיננסי והפער בין הריבית על האשראי לבין הריבית על הפקדונות, שעמד ב-2022 על 3.24% - עלייה פעוטה יחסית מ-3.2% ב-2021.
עוד מצא המפקח על הבנקים, כי הכנסות הבנקים מעמלות עלו ב-2022 בכ-6.1% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, כשעיקר מקור העלייה בפעילות בכרטיסי אשראי.