בעיצומו של חג שביעי של פסח ירד גשם זלעפות. ככה, באמצע חג החירות, שהכל סביב פורח וירוק, הגשם ממאן לעזוב ונותן מדי כמה ימים תזכורות שהוא עדיין כאן. קר ורטוב.
אם נסתכל על מזג האוויר של היום (חמישי) באתר המטאורולוגי נראה כי במהלך הבוקר היה בצפון הארץ ובמרכזה גשם קל הכולל סופות רעמים יחידות. עדיין קיים חשש קל משיטפונות בצפון מדבר יהודה וים המלח. בשעות הצהריים הגשמים יחלשו ויפסקו בהדרגה. קר מהרגיל לעונה, כאשר בלילה יהיה מעונן חלקית.
אם נקפוץ ליום רביעי שבוע הבא נגלה כי המעלות עלולות להגיע עד שלושים מעלות חום.
אז קר או חם? הקיץ כאן או שהחורף טרם עזב?
כדי לענות על כל השאלות הללו פנינו למנהל השירות המטאורולוגי ניר סתיו והוא, הסביר לנו 'איך זה עובד'.
"אנחנו כעת בעונת מעבר, כשמה כן היא", פותח סתיו, "עונות המעבר באזורנו – אביב וסתיו, הינן תקופות שמזג האוויר מתעתע. יש מערכות של חורף שמגיעות אלינו מאירופה ושמגיעים אל הקיץ אנו מושפעים ממערכות שמגיעות מאסיה".
"בתקופת המעבר אנחנו רואים שינוי בשכיחות. המערכות האירופאיות בהדרגה מתרחקות והמערכת האסיאתית מתקרבת עד שבאיזשהו נקודת זמן – זה יוצא בסוף יוני – אנחנו כבר נמהלים בתוך המערכת האסייתית ואין סיכוי 'להפתעות נחמדות' מאירופה".
סתיו מוסיף פרט מעניין: "הים קר באביב. הוא מגיע לטמפרטורות נמוכות דווקא באביב. אומנם בכל החורף הוא מתקרר אבל באביב הוא הכי קר. בחודש אפריל הים קר מאוד. רק בהדרגה לתוך הקיץ הוא מתחמם, כאשר באוגוסט הוא יהיה הכי חם.
"הסיבה לכך", מסביר סתיו וחוסך לי שאלה, "היא כי לים יש תכונה הנקראת קיבול חום ולכן לוקח לו זמן להתחמם או להתקרר, הוא תמיד בדיליי ביחס לשמש זה עושה את הדבר הבא: ברגע שכיוון הרוח משנה לרוח שבא מכיוון הים, הטמפרטורה יורדת ואז הים הוא קר. לכן: ברגע שהרוח מגיעה מהים הטמפרטורה נוחתת מתחת לעשרים מעלות. אחר כך, שהיא משנה כיוון לרוח מזרחית המגיעות מהמדבריות – הים יהיה חם מאוד".
סתיו חוזר לעניין מזג האוויר: "היו מקרים שבתחילת אפריל היה שלג בירושלים! זה גם קרה. זוהי עונת מעבר. רק לתוך חודש יוני נראה יציבות".
כמה החזאים יכולים לחזות ברמת דיוק בימים כאלה?
"כלי החיזוי טובים המאוד ולכן אפשר לחזות בצורה טובה מראש מה יהיה מזג האוויר. בוודאי אם מדובר בטווח של כמה ימים.
"בעונה הזאת אנחנו מקובלים תחזית טובה לשבוע קדימה. נכון, דברים משנים מהר", מציין סתיו, "ולכן לטווח של יומיים אנחנו וודאי נדע מה בדיוק יהיה המזג".
אז אתה אומר שקשה יהיה להפתיע חזאי?
"בטווח הימים הקרובים – כן", סתיו נחרץ. "מה שכן קשה יהיה לחזות זה תופעות שהן ממוקדות בסקאלה ממוקדת במקום מסוים. לדוגמה: מכת רוח שהייתה באשקלון. לדעת שזה יהיה דווקא שם ובשעה כזו או אחרת – זה מסוג הדברים שרק קרוב ממש לאירוע ניתן לראות את זה קורה.
"כמו כן, בעונה הזאת יש שיטפונות מקומיים. בימים אלו יש חשש כבד לשיטפונות אבל אי אפשר לדייק באיזה נחל ובאיזה שעה זה יהיה. רק שעתיים לפני לערך אפשר לדייק", מציין סתיו.
אז... מה מזג האוויר היום?
סתיו צוחק: "ככל שנלך קרוב לחודש יוני החורף יעלם. לגבי תחזית קדימה: אנחנו בינתיים במזג אוויר "זיג זג" ועוד לא מתייצבים לכאן או לכאן".
קיץ בריא!