ראש הממשלה בנימין נתניהו יעלה הבוקר (שלישי) לדוכן העדים במסגרת המשפט המתנהל נגדו ויהפוך לראש הממשלה המכהן הראשון שמעיד כנאשם בפלילים. לקראת האירוע התקדימי, הכנו לכם את הנקודות המעניינות ביותר של המשפט.
על מה יישאל נתניהו במהלך עדותו?
בשלב זה, ראש הממשלה יישאל במה שהוא רוצה להישאל, שכן העדות מתחילה בחקירה ראשית: הסנגור של נתניהו חוקר את נתניהו, ומן הסתם יספק לו "הרמות להנחתות". ראש הממשלה אמור להעיד בשלושת התיקים שבהם הוא נאשם: 1000, 2000 ו-4000 – באיזה סדר ובמשך כמה דיונים? הוא לא סיפר על כך עד כה, וגם אינו חייב לספר.
בניגוד לתביעה, שהיא המדינה שמאשימה את ראש הממשלה, לנאשם מותר להחזיק את הקלפים קרוב לחזה. מותר לו אפילו לא לנהל פרשת הגנה, לא להביא עדים מטעמו ואף לא להעיד בעצמו. אולם, כשנאשם לא עולה להעיד לטובת עצמו, הדבר יכול לחזק את ראיות התביעה. אחרי שהחקירה מטעם הסנגור תסתיים, תהיה חקירה נגדית שתנוהל על ידי הפרקליטות. זה כבר יהיה אירוע אחר, אבל ייקח זמן עד שנגיע לשם.
כיצד והיכן יתנהל המשפט? מי ישתתף בדיון?
על אף שהמשפט מתנהל בבית המשפט המחוזי ירושלים, בשל סוגיות ביטחוניות הוחלט שהמקום המתאים ביותר לדיונים של עדות נתניהו הוא אולם 201 בבית המשפט המחוזי בתל אביב. האולם, שנמצא בקומה מינוס שתיים, נבנה לדיונים בתיק 512, תיק הפשיעה המאורגנת הגדול ביותר שהיה בישראל, והוא ממוגן.
מלבד מהנאשמים וקרוביהם, התובעים והסנגורים, יישמרו מקומות ספורים לנציגות עיתונאית ויהיה גם אולם צפייה שבו תשודר העדות במעגל סגור בלבד.
האם העדות תועבר בשידור חי?
יש בישראל נוהל שידורים מבתי משפט, שמיועד בעיקר לשידור דיונים בבג"ץ, וגם זה אירוע תקדימי יחסית שיוצא אל הפועל רק בתיקים משמעותיים. דיוני הוכחות ועדויות לא משודרים בשידור חי ממגוון סיבות, פרט למקרים חריגים בעבר שבהם הותר שידור פסקי דין.