בימים אלה נערכת מערכת הביטחון למבצע מורכב של שחרור והשבת החטופים, מבצע שייקרא "דרך ארץ", כך נחשף בחדשות 12. המבצע מורכב ממערך של שיתופי פעולה מתגבש בין כלל הגורמים המעורבים: צה"ל, שב"כ, משטרת ישראל, משרד הבריאות, הצלב האדום ומצרים.
המערכת כולה ממתינה להשלמת המתווה על ידי הדרג המדיני, שיקבע את מנגנון השחרור המדויק. כאשר בשעות אלו הצוותים הישראליים בקטאר מקיימים דיונים תכופים ומעדכנים את לשכת ראש הממשלה מדי כמה שעות. עם זאת, עד כה טרם הושלמה החתימה על ההסכם בשל מספר פערים שעדיין נותרו, והמאמצים להשלמת המתווה נמשכים בשעות ובימים הקרובים.
מבצע "דרך ארץ"
על פי הפרסום בחדשות 12, המבצע המתוכנן יכלול קביעה מדויקת של מספר החטופים שישוחררו בכל פעימה, זהותם ומצבם הרפואי. אחד האתגרים המרכזיים הוא הבטחת שלומם של החטופים במהלך תנועתם בתוך רצועת עזה, במיוחד לאור ניסיון העבר מהסבב הקודם, שבו התקהלויות המונים סיכנו את חייהם.
הצלב האדום יהיה אחראי על שינוע החטופים ברצועה, כאשר נקודות היציאה יכולות להיות מצפון, מרכז או דרום הרצועה. בגבול ישראל יקבלו את פני החטופים אנשי שב"כ וצה"ל שיבצעו אימות זהות ותחקור ראשוני. במקום יוצב גם מערך רפואי שייתן מענה מיידי במידת הצורך, שכן ידוע כי חלק מהחטופים נמצאים במצב קשה.
על-פי הנחיות משרד הבריאות, האחראי המקצועי על ניהול הטיפול הרפואי בשבים, החטופים שיגיעו ייקלטו ב-5-3 מרכזי-על, כלומר בבתי החולים הגדולים, ושם יקבלו טיפול ראשוני במסגרת אשפוז, במתחמים מבודדים ומאובטחים. מי שמצבו הרפואי יהיה קשה ויזדקק לטיפול רפואי דחוף יועבר לבתי החולים הדרומיים, ואילו השאר יטופלו במרכזים הרפואיים הגדולים במרכז הארץ.
מערכת הביטחון נערכת למגוון תרחישים ותגובות אפשריות, הן בתוך רצועת עזה והן מחוצה לה, במטרה להבטיח את שובם הבטוח של החטופים הביתה. הימים הקרובים צפויים להיות מתוחים ומרגשים במיוחד, ויידרשו עצבי ברזל מכל המעורבים, ובמיוחד ממשפחות החטופים המצפות לשובם של יקיריהן.
כחלק מההיערכות לקראת שובם של החטופים, תרגלו בתי החולים בחודשים האחרונים אינספור פעמים את קליטתם של המטופלים המיוחדים. בין השאר הושם דגש משמעותי על נושא בריאות הנפש, אחרי שנה ורבע בשבי. בתי החולים תרגלו בהנחיית צה"ל מצבים שונים של קשיי הסתגלות ומצבים נפשיים שונים, וביצעו עשרות סימולציות עם שחקנים על מנת להכין את הצוות להתמודדות האפשרית עם מצבים כאלה, כך דווח בynet.
פרטי ההסכם הידועים
על פי פרטי ההסכם הידועים עד כה, המהלך יתבצע באופן הדרגתי ויימשך 42 ימים. בשלב הראשון צפויים להשתחרר 33 חטופים ישראלים, בהתאם לרשימה שהועברה על ידי ישראל. בין המשוחררים יהיו נשים, ילדים, מבוגרים מעל גיל 50, וכן גברים מתחת לגיל 50 במצב רפואי המוגדר כ"הומניטרי" - פצועים וחולים.
על פי הדיווח, סדר השחרור ולוחות הזמנים השחרור יתבצע בסדר קבוע כדלהלן:
- תחילה ישוחררו נשים אזרחיות וילדי משפחת ביבס
- אחריהן חמש התצפיתניות
- המבוגרים מעל גיל 50 והחטופים במצב רפואי מיוחד
הציפייה היא כי התהליך יחל כבר ביום הראשון עם שחרור הנשים, כאשר החיילות ישוחררו עד היום השביעי. החטוף האחרון מקבוצת ה-33 צפוי להשתחרר ביום ה-42 להפסקת האש.
ביום ה-16 לתהליך השחרור יחל משא ומתן על השלב הבא של העסקה, שיכלול את שחרור הגברים הצעירים, החיילים והשבת החללים.
כפי שדיווחנו בכיכר השבת, המפלגות החרדיות הביעו תמיכה בכל הצעה שיביא ראש הממשלה נתניהו לאישור השרים בממשלה.
המחירים שישראל תשלם
- במסגרת העסקה צפויים להשתחרר כאלף מחבלים, כשהמספר המדויק תלוי בגורל החטופים. המחבלים שהורשעו ברצח לא יורשו לחזור ליהודה ושומרון, אלא יועברו לעזה או יוגלו לקטר או טורקיה.
- במהלך הפסקת האש יוגדל משמעותית הסיוע ההומניטרי לרצועה ל-600 משאיות ביום.
- החל מהיום ה-22 יתאפשר לעקורים לשוב לצפון הרצועה. כלי רכב ייבדקו על ידי כוח בידוק קטרי-מצרי, בעוד הולכי רגל לא ייבדקו.
- צה"ל יפנה את ציר נצרים אך ישמור על נוכחות מצומצמת בציר פילדלפי. בנוסף, צה"ל נערך לצאת ממעבר רפיח "זמן קצר" אחרי חתימת ההסכם.
תהליכי האישור הסופיים
טרם יציאת העסקה לפועל, היא תובא לאישור הקבינט המדיני-ביטחוני ולאחר מכן לאישור הממשלה, שתאשר את רשימת האסירים המיועדים לשחרור. הציבור יוכל להגיש עתירות לבג"ץ לפחות 48 שעות לפני תחילת השחרור.
חשוב לציין כי בשלב זה ישראל לא קיבלה אינדיקציה מדויקת לגבי מצבם של החטופים, אך ההערכה המבוססת על מודיעין היא שמרביתם בחיים. ישראל תקבל מידע על זהות המשוחררים לפני כל שלב שחרור.