

בחצות הלילה אמש (שלישי), עם כניסת ה-1 באוגוסט, פקע תוקפו של "חוק טל" שהסדיר את סוגיית מעמד בני הישיבות והפטור מהגיוס לצה"ל במשך עשור, ולראשונה אין הסדר למעמדם של בני הישיבות ואברכי הכוללים.
כזכור, ביטול חוק טל נכנס לתוקפו בשל החלטת בג"ץ בשלהי החורף האחרון לפיה החוק אינו מידתי ושוויוני ועל-כן יש לבטלו ולמצוא הסדר אחר.
מאז ביטולו נעשו ניסיונות רבים בממשלה לגבש חוק חדש ומוסכם, המאבקים הפוליטיים הובילו לנוסחאות רבות, כולם קשות עבור הציבור החרדי, כאשר עד כה לא הושג נוסח מוסכם ולא גובש חוק חדש.
המשמעות המעשית של פקיעת החוק הינה כי חל כעת חוק שירות ביטחון, לפיו ישנה חובה לגיוס שוויוני בין כל אזרחי המדינהו הצבא יכול לגייס בפועל החל מהבוקר עשרות אלפי אברכים ובני ישיבות, מאחר והסמכות על הגיוס נתונה כעת רק בידי הצבא.
אולם במערכת הפוליטית ובציבור החרדי מעריכים כמובן כי הדבר לא יקרה, מאחר ואין לצבא או למישהו בהנהגה הישראלית רצון לפתוח במלחמה אמיתית נגד הציבור החרדים.
בנתיים, הצדדים ממשיכים בדיונים במטרה למציאת חלופות ראויות לחוק שבוטל, כאשר המתווה הנוכחי לגביו מנסים לגבש רוב, הוא מתווה יעלון, שמבין כל ההצעות שהועלו, הוא מכיל את ההצעה המרוככת ביותר לעומת הגזירות שח"כ יוחנן פלסנר ביקש להטיל.
שר הביטחון אהוד ברק הורה לבכירי צה"ל להגיש בתוך כחודש הצעה ליישום חוק שירות הביטחון על צעירים חרדים וזאת עד לאישורו של החוק החדש.
ברק מתכנן להשיג האצה משמעותית כמו גם הרחבה של מסלולי הגיוס עבור החרדים באופן שיכלול יותר מסלולים צבאיים וטכנולוגים המותאמים לציבור.
בכירים בצה"ל אומרים כי "ניתן להביא לצבא יותר מתגייסים חרדים ולהכשיר אותם לשרת ביחידות שיותאמו להם ולכך עלינו להיערך". לדבריהם, צריך יהיה להשקיע ביחידות החדשות כסף, זמן ומשאבים אולם בעתיד יתברר כי הדבר ישתלם.