כ-70 פעילי ארגון "חומש תחילה" ומשפחות מגורשי חומש ושא-נור הצטרפו לתלמידי ישיבת חומש ולאזרחים השוהים במקום בקביעות וקראו הלילה את מגילת איכה בישוב חומש שבצפון השומרון. במקביל הגיעו פעילי "חמש תחילה" לכפר האומנים שא-נור, שנעקר אף הוא בגירוש, קראו בו את קינות תשעה באב וקיימו במקום שיעור בענייני תשעה באב והחורבן.
הפעילים וכן משפחות המגורשים קראו את מגילת איכה על רצפת מגרש הכדורסל של הישוב, שעומד במקומו - כמו גם הכבישים, אבני השפה, הגדות, המדרגות, העצים וחלק מהגינות של חומש - הכל למעט הבתים.
"התחושה היתה קשה ביותר" - סיפרו בארגון "חומש תחילה" - "לשבת בין הריסות חומש בליל תשעה באב זה להרגיש בצורה מוחשית את תחושת החורבן, בקריאת הפסוקים במגילה 'הביטה וראה את חרפתנו. נחלתנו נהפכה לזרים, בתינו לנכרים' המילים קיבלו משמעות מצמררת. אין כמעט עין שנשארה יבשה".
זו השנה החמישית מאז הגירוש בה נקראת מגילת איכה בחומש.
רק בשנה הראשונה לא נקראה במקום המגילה. בשנה השניה חל 9 באב יום לאחר עליית האלפים לחומש במלאת שנתיים לגירוש, עליה אשר בעקבותיה ועד היום חזרה הנוכחות היהודית לחומש.
לאחר מגילת איכה, קראו עשרות האנשים את קינות ליל תשעה באב, ביניהן קינה מיוחדת שנכתבה לאחר הגירוש החורבן של ישובי גוש קטיף וארבעת ישובי צפון השומרון - חומש, שא-נור, גנים וכדים.
גם בקריאת קינה זו לא נשארה כמעט עין יבשה מדמעות.
לאחר מכן המשיכו חלק מהפעילים ומהמגורשים אל הישוב שא-נור, שם התפללו ליד מבנה בית הכנסת המרשים של שא-נור אשר כוסה בערימת חול ענקית בגירוש - בית הכנסת היחיד שלא נהרס בגירוש, למרגלות המצודה המרשימה, סמל כפר האמנים שא-נור, שנותרה אף היא שלמה כמעט לגמרי.
הנוכחים קראו במקום מקינות תשעה באב וקיימו במקום שיעור בענייני תשעה באב.
"דווקא בתשעה באב ודווקא בחומש ושא-נור אנו להתעודד ולהתחזק" - אומרים בארגון "חומש תחילה - "תשעה באב נגזר על עם ישראל עקב חטא המרגלים ומאיסת הארץ כפי שנכתב בגמרא: 'אמר הקדוש ברוך הוא לישראל אתם בכיתם בכיה של חינם (על מאיסת הארץ) ואני קובע לכל בכיה לדורות'. גם בדורנו לפני שש שנים היתה מאיסת הארץ על ידי בניה. אנו מתקנים בחומש יום יום את מאיסת הארץ והעוול שבגירוש והחורבן וברור לנו שהישוב יקום מחדש והמדינה תחזור למסלול ההפוך, הנכון, של אהבת הארץ וההתיישבות בכל מרחביה".