

חברת "השתתפויות בנכסים" שבבעלות ההסתדרות פרסמה מכרז לבניית דירות למגורים בשטח שעליו עומד כעת בנין תלמוד תורה "רוז´ין" של חסידות בויאן, שהיה במקורו בנין בית הספר "למל", כך מדווחת העיתונאית שרה פרדס בעיתון "משפחה".
מדובר בבנין עתיק הנושא עימו פרק היסטורי חשוב ובלתי מבוטל בקורותיה של ירושלים. זהו למעשה בית הספר החילוני הראשון שהוקם בעיר הקודש, ששפת הלימוד בו היתה עברית. גדולי ירושלים וצדיקיה נאבקו מרה בבית הספר, שסימל את הרמת היד של משכילי העיר בתורת משה, ואף הטילו חרם על כל מי שישלח לשם את ילדיו.
בסופו של דבר, הצליחה המערכה כידוע באופן חלקי בלבד. עשרות ילדים למדו בבית הספר שהפך אט אט לחילוני יותר, עד שהמהפכה הדמוגרפית שעברה על האזור כולו השפיעה על מצבת הרישום, והמקום סגר את שעריו מחוסר תלמידים.
המבנה שהתרוקן, המשתרע על שטח ענק בגודל מרשים של חמשה דונם, עבר מהפך היסטורי לפני כעשרים וחמש שנה. בשנת 1985 החליטה עיריית ירושלים להנציח את המתחם כשטח ציבורי וכמבנה היסטורי הזקוק לשימור, ובינתיים להחכיר אותו לתלמוד תורה של חסידי בויאן.
מסיבות שונות, לא עברה ההחלטה את כל המשוכות החוקיות הנדרשות, ומצבו של המבנה נותר כשהיה, כאשר העירייה מחכירה אותו מדי שנה בשנה מחדש להנהלת התלמוד תורה.
כך חלפו שנים רבות, עד שלאחרונה מישהו התעורר והחליט להפוך את המבנה ההיסטורי המיושן, שסיים את תפקידו החינוכי, לפרויקט כלכלי המניב ביצי זהב.
היתה זו חברת "השתתפויות נכסים" המסונפת להסתדרות, המחזיקה באופן רשמי במבנה, שהחליטה לנצל את מחירי הקרקעות היקרים להחריד, באזור הנמצא בלב ליבה של שכונת גאולה, ולמכור לכל המרבה במחיר את השטח הענק, חמישה דונם כזכור.
עיתון "משפחה" מדווח כי לפני מספר שבועות פרסמה החברה מכרז הקורא למעוניינים להציע מחירים לזכייה בשטח, ועד מהרה הובא העניין לידיעת עיריית ירושלים. במכתב ששלח אהרן בן נון, מנהל אגף מבני ציבור בעירייה לבני הרפניסט מנכ"ל החברה הוא מבקש ממנו לעצור לאלתר את המכרז עד שהעירייה תסיים את אשרור הליך העברת התכנית הסטטוטורי, שהחל לפני כ-25 שנה, באופן סופי, ובכל מקרה לשתף את העירייה במהלכים העתידיים.
עוד נודע כי המכרז נדחה בינתיים במספר ימים, בעוד שהעיריה עושה מאמץ מצידה, להעביר את ההחלטה לשמר את ייעוד השטח כמבנה ציבורי בדיון הקרוב של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה.
בינתיים, נמצאת העירייה וגם מנהלי המוסד בין הפטיש והסדן, כאשר מבחינה חוקית החברה יכולה לכאורה לקיים את המכרז, אך העובדה שמדובר בשטח שיועד למבנה ציבור עומד לה לרועץ. לפלונטר המשפטי נוסף גם היבט פוליטי, הנעוץ ברצונו של ראש העירייה ניר ברקת לרצות את ראשי הציבור החרדי, ובכל מקרה לא להגיע עימם למאבק חזיתי, במיוחד כאשר מדובר בתלמוד תורה של חסידות כמו בויאן. גורמים שונים הקשורים לפרשה מעריכים כי אם תצליח ההסתדרות לממש את תכניותיה, יהפוך המיזם לחומר נפץ בעל עוצמה בלתי מבוטלת, שעלול להבעיר מחדש את אש המחלוקת בעיר הקודש.
עיריית ירושלים: המתחם יישאר תמיד שטח ציבורי
"מבחינה חוקית, בעלי הנכס יכולים למכור אותו לכל גורם שיחפצו בכך אך לא לשנות את ייעודו", מסביר ל"משפחה" מ"מ ראש עיריית ירושלים ומחזיק תיק החינוך החרדי הרב יצחק פינדרוס. "העירייה קבעה כבר לפני שנים רבות שהמקום יישאר כשטח השייך למבני ציבור, בשל המחסור החמור בשטחים כאלו, במיוחד באזור שכונת גאולה, וכך גם יהיה בעתיד".
כלומר, בעלי הנכס לא יכולים לעשות בו כטוב בעיניהם?
"הם יכולים תיאורטית להוציא מכרז, אבל מבחינה תכנונית תהיה להם בעיה לא פשוטה. ניסינו להידבר עימם ולבקש מהם לפעול בשיתוף פעולה עימנו, וחבל מאוד שהם מנסים לעקוף אותנו. חשוב לציין כי אין מדובר בבעיה פרטית של תלמוד תורה רוז´ין או של הנציגות החרדית בעיריית ירושלים אלא בענין עקרוני-מקצועי.
בינתיים הצלחנו לדחות את פתיחת המכרז לתחילת השבוע הבא, אך אנו ממשיכים לקוות שבעלי הנכס יתעשתו מבעוד מועד והציבור מצידו יהיה מספיק נבון כדי לא להיכנס לבוץ הזה ולשים את כספו על קרן הצבי".
פנינו גם לחברת "השתתפויות בנכסים" כדי לקבל את תגובתם, אך הם בחרו לעת עתה שלא להגיב או למסור פרטים נוספים.

