המועמד של הציונות הדתית נבחר, ותיבת הפנדורה נפתחה. הבחירות הערב למועמד הציונות הדתית למשרת רבה של העיר ירושלים, גוררות אחריהן ביקורת פנימית נוקבת של פעילים ועסקנים בכירים בחוגי הדתי לאומי. אלו, תמהים בקול מהו הרקע לבחירות הללו: "מדוע רתמו את העגלה לפני הסוסים. מה הייתה הבהילות לבחור מועמד כבר היום? מישהו כבר יודע מתי בכלל יערכו הבחירות? מי יהיה המועמד החרדי מנגד? ומהם בכלל סיכויו של רב ציוני דתי להיבחר".
ובאין תשובה, הם גם מרמזים את ההסבר שלהם, לבחירות המוקדמות והתמוהות: "מי שיזם את הבחירות הללו, הינו מנכ"ל מוסדות 'צביה' יענקי פרידמן – גיסו של הרב יוסף כרמל, ואידך זיל גמור..."
"התוצאה היא", הם אומרים, "שלא רק שהוא לא קיבל לבסוף את מבוקשו, כאשר גיסו הפסיד לבסוף בהצבעה על חודו של קול אחד, אלא שהוא גם החליש במהלך הזה, את סיכויו של הציבור הציוני דתי כולו, להציג מועמד משלו למשרת רבה של ירושלים".
מאחורי הביקורת הזו, מבהירים בני שיחנו, אינה עומדת חלילה שאלת גדלותו בתורה של הרב שטרן ואף לא של הרב כרמל, שהרי זו כלל אינה מוטלת בספק. העניין הוא, הם אומרים, שאין מדובר כאן במועמדות ריאלית. זוהי בדיחה עצובה שסופה הטרגי ידוע מראש.
לטענת אותם מבקרים, השלב הנוכחי, בו כלל לא ידוע מיהם המועמדים שכנגד, הינו מוקדם מדי לקבוע מועמד, בפרט כאשר סיכוייו כלל אינם ברורים. גם לאלו הנסמכים על הבטחותיו של ניר ברקת כי בגוף הבוחר את הרבנים ישנו איזון מספרי בין החרדים לבין החילונים והדת"ל (טענה שמוטלת בספק גדול), הרי שגם אז יש צורך בהסכמות עם בלוק חרדי נוסף, כגון ש"ס, בכדי לקבל רוב ולנצח בהצבעה, דבר שיקשה מאוד להתבצע, כאשר המועמד הדת"ל הינו דמות שהציבור החרדי יטיל עליה ווטו מוחלט.
אז מי כן יכול לבוא בחשבון? כאן עולה כמובן שמו של הרב יעקב שפירא ראש ישיבת 'מרכז הרב' (שמועמדותו לתפקיד נחשפה לראשונה כאן ב'כיכר השבת'). "אם יש מועמד שיכול לבוא בחשבון ככזה שעשוי לקבל בדיעבד את תמיכת החרדים, זהו רק הרב שפירא. הבחירה היום היא בדיחה עצובה. זהו מועמד חסר כל סיכוי. אנו לא במצב שנוכל הכתיב מועמד משלנו ללא הסכמה חרדית" אומרים הבכירים עימם שוחחנו.
על פי התיאוריה של תומכי הרב שפירא, מוקיר הגר"ע יוסף את הרב שפירא מאוד, נמצא עימו בקשר הדוק, ומבקר בכל הזדמנות בישיבת מרכז הרב. "אם בנו של הגר"ע הולך להיות הרב של ירושלים, הגר"ע יוסף יעדיף שלצידו יכהן בנו של הרב אברהם שפירא, זה שכיהן לצידו כ-30 שנה במועצת הרבנות הראשית, ואף היה 'מגשר' בינו לבין הרב גורן. הם חיו יחדיו בשלום, כפי שלא חיו בשלום אף רבנים אחרים" הם מנמקים את התיאוריה, זאת לצד היותו של הרב שפירא, דמות הנחשבת ל'חצי – חרדית' ואינה עשויה להרגיז מאוד את הציבור החרדי.
ובכלל, הם טוענים, "בשלב הזה, כאשר לא ידועה כלל זהות המתמודד החרדי, אין מה למהר ולקבוע מועמד שלנו. אם למשל הגרי"ד גרוסמן ממגדל העמק יציג מועמדות, זהו מצב שטורף את הקלפים, מה הפזיזות לרוץ ולקבוע שחקן במגרש, כאשר אין מושג לאף אחד מיהו השחקן הנגדי, האם זהו הגרי"ד גרוסמן, הגר"י אפרתי, הגר"א שלזינגר, או הגר"ח לאו, וכן הלאה".
היוזמה שמתגלגלת כעת, הינה איסוף חתימותיהם של 1000 רבנים ואישי ציבור - מקרב הציונות הדתית, כדי להביא למועמדותו של הרב שפירא. בשלב ראשון המטרה הינה להביא להסכמתו למועמדות.
מי שמוביל את היוזמה הזו, הינו היועץ האסטרטגי אפרים שרייבר. הוא מצידו, מסרב לדבר על הרבנים האחרים, ומצהיר כי הוא מתעסק רק במועמדות הריאלית היחידה: הרב יעקב שפירא.
התקשרנו אליו.
אפריים שרייבר לא שמעת? הייתה הערב וועדה הערב והיא בחרה מועמד אחר?
"אני לא יודע מי הקים את הוועדה, אבל אם הוועדה לא פנתה לבעל הסיכויים היחיד שזה הרב שפירא, זה אומר שהוועדה הזו לא עבדה נכון. אני מכבד אותה, אבל אני פועל כדי להביא לכך שהרב שפירא יהיה הרב הראשי של י-ם".
הוא עצמו מסכים לכך?
"כרגע הוא לא מסכים לכך, אבל גם אביו לא הסכים בתחילה לרבנות. בינתיים אני מחתים רבנים ואישי ציבור, מתכנן להגיע ל-1000 וזאת כדי שהרב שפירא יסכים להיות מועמד".
מהי ההערכה שלך, כמי שבוחש בעניין עמוק. מי יהיה לבסוף רבה של ירושלים?
"אם הרב גרוסמן לא יציג מועמדות - הרב שפירא יבחר. אם הרב גרוסמן יציג מועמדות – אזי כל התמונה משתנה".