דו"ח האוצר

המורים הצעירים משתכרים פחות ו'בורחים'

פערי שכר מהגבוהים בעולם, זינוק בעזיבת מורים צעירים: הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, קובי בר נתן, מפרסם את דו"ח הוצאות השכר במערכת החינוך פ"א (בארץ)

(צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

פערי שכר מהגבוהים בעולם, זינוק בעזיבת מורים צעירים: הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, קובי בר נתן, מפרסם את דו"ח הוצאות השכר במערכת החינוך לשנת הלימודים תשפ"א (2020-2021).

על פי הדו"ח, מערכת החינוך הממשלתית כוללת כ-137,000 עובדי הוראה: גננות, מורים ומנהלים. השכר החודשי הממוצע למשרה מלאה הוא 13,971 שקלים, והשכר החודשי הממוצע לעובד הוראה הוא 12,423 שקלים. עלות השכר של כלל עובדי ההוראה בחינוך הרשמי עמדה בשנת תשפ"א על כ-27 מיליארד, שהם 6.3% מתקציב מדינת ישראל.

פערי שכר: עובדי הוראה צעירים מרוויחים כ 29%- משכרם של עובדי הוראה ותיקים. פער משמעותי זה נובע משתי סיבות: הראשונה היא פערי שכר הבסיס שהם מהגבוהים בעולם, והשנייה היא שיעורי המשרה הנמוכים שמאפיינים משרה ממוצעת של מורה מתחיל. צירוף זה מביא לכך שהשכר לעובד בשנים הראשונות הוא נמוך מאוד ביחס למשק.

בשנים האחרונות, פערי השכר במערכת החינוך הצטמצמו מעט, בהתאם למדיניות אגף השכר ובשיתוף ארגוני המורים.
פערי השכר באים לידי ביטוי גם בתוספת השכר בגין מילוי תפקיד נוסף כגון רכזת שכבה או מחנכת, הוותיקים מבניהם מקבלים גמול הגדול עד פי 2.68 מבעלי תפקידים זהים בתחילת דרכם.

בדו"ח זה מובאים לראשונה נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בנוגע להפסקות עבודה של מורים בשנים תש"פ-תשפ"א. הנתונים מצביעים על גידול דרמטי בהפסקות העבודה (כ60%) בוותקים 2-5 לאורך שלוש השנים האחרונות. עם זאת, בממוצע, תופעת הפסקות העבודה של מורים היא יציבה לאורך העשור האחרון. נתון זה מחזק לדברי האוצר באופן משמעותי, את הצורך בהשקעה במורים המתחילים.

מנתוני ה-OECD עולה כי שכר המורים דומה למקובל בעולם בהשוואה לעובדים דומים, והוא אינו נמוך בהשוואה בינלאומית. עוד עולה מנתוני ה-OECD כי מספר השעות שלומדים התלמידים בישראל ומספר ימי הלימודים - הם גבוהים בהשוואה ליתר המדינות בארגון.

לטענת בר נתן, התלמידים בישראל לומדים יותר ימים מכל המדינות באיחוד האירופי. על אף מספר ימי הלימודים הרב יחסית, פערי החופשות בין התלמידים לשאר המשק עומדים על 75 ימים, המהווים כ-30%- מימי העבודה בשנה ומצריכים את ההורים למצוא פתרונות לילדיהם כשהם צריכים לעבוד.

על פי הדו"ח, הפערים המגדריים במערכת החינוך הם מהנמוכים ביחס לכלל המשק ועומדים על4%. כמו כן, הם מצטמצמים בהדרגה ובהתמדה. יחד עם זאת הפער המגדרי בא לידי ביטוי באיוש תפקידים בכירים: גברים מהווים פחות מ- 15% מעובדי ההוראה, אך יותר מ- 30% מהמנהלים.

קובי בר נתן, הממונה על השכר מסר: "דו"ח זה מפורסם ערב הסכם חדש עם המורים, שנועד לבנות את הבסיס לילדינו, דור העתיד. הנתונים העולים מן הדו"ח, בייחוד לגבי פערי השכר בין המורים הצעירים לוותיקים, והעזיבה הרבה בשנים הראשונות– מדגישים את הצורך בתגמול משמעותי של המורים הצעירים, במתן אפשרות לחוזים אישיים במקצועות מבוקשים ובהסכם שיצעיד קדימה את מערכת החינוך. אחריות גדולה מוטלת על כתפינו כאחראים על הקופה הציבורית ואנו חייבים לוודא שהשימוש בכספי הציבור יהפוך את מערכת החינוך לטובה ביותר. המחויבות שלנו היא לקדם הסכם טוב וראוי לתלמידים, להורים, למורים ולמנהלים".

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

4 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

3
למה ילדים בארץ לומדים יותר ימים ושעות בשבוע מכל ילד אחר בעולם? אח'כ לא מבינים מדוע יש בעיות קשב, ריכוז, לחצים וקשיים. גם ככה יש כאן מתח בטחוני אז מדוע להוסיף עומס לימודי
2
שקר גס הסתדרות המורים דורשת שכר של 10,500 שגם לזה האוצר מסרב ומסתפק ב 8,000 איך הקריצו נתונים של 13,000 הנתונים האמתיים זה 6,000 ₪ ובחינוך העצמאי והחרדי זה פחות גם מזה בטענה שאי אפשר לעשות תואר שני כי זה נגד גדולי הדור! למי שיש צד להיות מורה שישקול שוב ויצא לשטח לבדוק נתונים שומר נפשו ירחק אפילו ש
1
לא כדאי לעבוד מורה במדינת ישראל כי כל אחד עלול להיסתבך עם התלמידים על שעלולים לשקר ולהתלוננן בקלות על מעשים מגונים וכל מורה בישראל יכול וימצא עצמו מאחורי סורג. כיום זה להיט. זה טרנד שהחילונים משתמשים בו.
מדויק. עבודה בסיכון גבוה
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות