ב'כבאות והצלה' מדווחים כי פרצה שריפה במפעל הממתקים בנוף הגליל. המפעל נסגר בשבוע שעבר בשל הימצאות סלמונלה במפעל ובשל ליקויים חריפים.
"בשעה זו פועלים 6 צוותי כיבוי מתחנת נוף הגליל בשריפה במפעל הממתקים של שטראוס עלית בעיר נוף הגליל. לוחמי האש פועלים להכלת מוקד הבעירה וסורקים אחר לכודים." נמסר מ'כבאות והצלה'.
כזכור, ימים ספורים אחרי ההכרזה על ריקול הענק בחברת שטראוס בו הוחלט על ריקול לכלל המוצרים המיוצרים במפעל הממתקים בנוף הגליל, במשרד הבריאות מודיעים כי 30 דגימות נמצאו חיוביות לסלמנלה.
עיקר ממצאי הביקורת:
- בחודשים האחרונים בוצעו במפעל עבודות תחזוקה במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל מבלי שנלקחו בחשבון הסיכונים הפוטנציאלים העלולים להשפיע על תהליך הייצור ובקרת האיכות של המפעל.
- במהלך הביקורת של משרד הבריאות עדכן המפעל כי מספר שבועות לפני כן היתה חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל. המפעל עדכן כי הנושא טופל מיידית ואף הוזמן מדביר יחד עם זאת נדרש היה מהמפעל לעשות בדיקות מקיפות האם חדירת היונים השפיעה על בטיחות המוצר.
- נמצא כי הצוות המקצועי של בקרת האיכות במפעל התחלף בשנה האחרונה וכי חסר באופן זמני במפעל תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל, דבר זה מעיד על כך שמערך בקרת האיכות והבטיחות של המפעל לוקה בחסר.
- במהלך הביקורת של משרד הבריאות התברר כי לקוח של המפעל דיווח למפעל על ערכי אינדיקטורים לסלמונלה גבוהים מהתקן המותר בנוזל השוקולד, אולם התלונה לא טופלה על ידי המפעל כנדרש וכן כי לא בוצעו בדיקות להמצאות חיידק סלמונלה.
- במהלך הביקורת נמצא כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד ו כי הוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, דבר העלול לגרום לזיהום.
עוד אומרים במשרד הבריאות כי "על פי תוצאות הבדיקות שנערכו עד כה נשלל הקשר בין אירוע השוקולד בבלגיה ובין האירוע בישראל. יצוין כי ממידע שיש למשרד הבריאות בנוגע לסוג הסלמונלה שנמצא, זן זה גורם לתחלואה בבני אדם אולם לא ידוע כזן אלים."
"מתוך כ-300 דגימות שנלקחו עד כה באירוע (מקו הייצור של המפעל, חומר גלם ומוצרים בתהליך, ממוצרים סופיים בתוך המפעל ובדרכי השיווק), נמצאו עד כה כ- 30 דגימות חיוביות לסלמונלה. הדגימות החיוביות עד כה הן מתוך המפעל בלבד."
בהמשך הודעת המשרד הבריאות נאמר כי "הדגימות החיוביות הועברו למרכז הארצי לסלמונלה במעבדה לבריאות הציבור של משרד הבריאות לבדיקות מעבדה לקביעת סוג החיידק. מ- 14 דגימות נמצא כי החיידק בתרבית הינו מסוגserovar =S.16:1,v:- Salmonella entercia , השונה, כאמור, מזה שנמצא בבלגיה. לא ניתן לשלול המצאות זן נוסף של סלמונלה המעורב באירוע השוקולד. משרד הבריאות ימשיך ויעדכן את הציבור."