משרד החקלאות מפרסם היום (חמישי) נתונים מהם עולה כי שטחים חקלאיים בהיקף של 165,000 דונם נפגעו מתנאי מזג האוויר הקשים בשבועות האחרונים, הנזק לחקלאים מוערך בכ-60 מיליון שקלים.
ימי החורף הקרים, שפקדו את ישראל בשבועות האחרונים, התאפיינו בתנאי מזג אויר קשים הכוללים משקעים רבים, ברד, רוחות וקור. תנאים אלו גורמים נזק לגידולים חקלאיים ומקשים על החקלאים בעבודתם השוטפת.
שכבת הקרה הנוצרת על הצמח בשילוב הברד הכבד שירד באזורים רבים גרמו לפגיעה משמעותית ביבול של הצמח ובאיכותו של הפרי. משרד החקלאות, באמצעות הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות הודיע כי הוא פועל על מנת לתת מענה ולהעניק פיצויים לחקלאים המבוטחים במסגרת הביטוח לנזקי טבע והביטוח הרב-סיכוני.
המדינה משתתפת במימון פרמיית הביטוח למגדל בשיעור של 35% בביטוח נזקי טבע ובשיעור של 80% בביטוח הרב-סיכוני, בתקציב כולל של כ- 220 מיליון ש"ח מדי שנה. הערכת הנזקים בגידולי החקלאות נעשים על ידי שמאי ולאחר הערכתו מתחיל תהליך שבסופו כספי הפיצויים יגיעו אל החקלאי.
עד היום התקבלו בקרן כ-700 הודעות נזק ממגדלים שונים ומסיכום הנתונים עולה כי הנזק לכלל ענפי החקלאות מוערך בכ-60 מיליון שקלים. מרבית הפגיעה היא בגידולים בענפי הירקות והפירות: בענף הפירות נפגעו בעיקר גידולי אבוקדו, בננות והדרים בהיקף מוערך של כ-30 מיליון שקלים.
בענף הירקות נפגעו בעיקר גידולי תפוחי אדמה, עגבניות ופלפל בהיקף מוערך של כ-25 מיליון שקלים. גידולים חקלאיים נוספים שנפגעו כוללים גידולי חקלאות בעל (פלחה) וצמחי נוי. סך השטחים החקלאיים שנפגעו בסופה משתרע על כ-165,000 דונם כאשר מרבית מוקדי הפגיעות (כ-80%) ממוקמים באזורי מרכז וצפון הארץ.
במשרד החקלאות מציינים כי כדי להילחם בקרה הפוגעת בצמחים, בשנים האחרונות פותחו מגוון של אמצעים המספקים פתרונות לוויסות הקור ביניהם אמצעי חימום, ערבול אויר ושיטת השקיה ייחודית. בנוסף, משרד החקלאות עוקב בשגרה ובאופן קבוע אחר המצב בשוק המקומי, לרבות מחירי התוצרת הטרייה, ובמקרה של מחסור בפרי או ירק מסוים, מחליט בהתאם על יבוא ללא מכס.
שר החקלאות ופיתוח הכפר, עודד פורר אמר: "הסופות האחרונות הותירו נזקי חקלאות שלא נראו בישראל בשנים האחרונות. משרד החקלאות ופיתוח הכפר בשיתוף קנ"ט פועל ללא הפסקה על מנת לסייע לכל חקלאי בשטח. נמשיך להשקיע בפיתוח טכנולוגיות ואמצעי מיכון שונים להתמודדות מיטבית יותר עם תנאי מזג האוויר".