המחקר הוצג לראשונה בכנס המדעי השנתי של מכללת "אורות ישראל" ובדק את התנהלות התקשורת הכללית בתקופת סיקור ההכנות לתוכנית ההתנתקות ובהתנתקות עצמה.
תוך בדיקת מאות כתבות שהופיעו בין ה– בין ה-1 בינואר ל- 24 באוגוסט 2005, בעיתון "ידיעות אחרונות" כמשליכה על העיתונות הכללית כולה. תוצאות המחקר מאששות את התחושה הכללית בקרב ציבור הימין בארץ, שטען שוב ושוב במהלך תקופת ביצוע תוכנית ההתנתקות ולאחריה שהתקשורת החילונית הייתה מגויסת למטרות הממשלה והיא אחת הסיבות המרכזיות להצלחת התוכנית.
מהבדיקה עולה כי במהלך כל התקופה, השתמשה התקשורת במאפיינים לאומיים, רגשיים ומשפחתיים תוך שהיא נמנעת מלבקר את תוכנית ההתנתקות. כתבי העיתון התעלמו באופן עקבי, מההשלכות המדיניות והביטחוניות של המהלך. ומההשלכות של המבצע על הסכסוך הערבי-ישראלי.
הסיקור אימץ את עמדת הממשלה שאין פרטנר בצד השני ולכן ההתנתקות היא תהליך ישראלי שיושלם בכל מקרה, גם ללא עזרת הפלסטינאים.
עוד מצא החוקר כי הסיקור התקשורתי הציג תמונה חד צדדית שהעצימה את תדמית המתיישבים הישראלים כקבוצה אלימה ומסוכנת, כפי שציירה זאת הממשלה, והדגישה את תכניותיהם להתנגד לפינוי בכוח ולאיים על יכולת הצבא לבצע את החלטת הממשלה. וכי אמצעי התקשורת שידרו מסרים מבהילים ובלתי מבוססים על סכנה למלחמת אחים בין המתנחלים וכוחות הביטחון.
ואולם תוצאות ההתנתקות הראו שרבים מאותם שתוארו כדתיים קיצוניים או שנמצאים בתהליכי הקצנה אינם נוטים לסרבנות ולאלימות אידיאולוגית ואין סיבה שהם יתפסו כבעלי נטייה שכזו.
ד"ר ירון כץ מסביר את הסיבה לסיקור החד צדדי במניעים אובייקטיבים: "הסיבה לסיקור החד צדדי של המהלך ע"י עיתונאים, היא המחויבות כלפי המטרה הלאומית, שהצליחה ליצור ממשלת ישראל. ההתייחסות לתוכנית ההתנתקות מבחינת הכתבים הייתה שווה להתייחסות לסיקור תקשורתי בשעת מלחמה.
ד"ר ירון כץ
מבחינת הכתבים סיקור תקשורתי בעת כזו מלווה בדילמות רגשיות, העיתונאים, כמי ששירתו בעבר בצבא או משרתים היום, רואים עצמם חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית ומחויבים לפעול למען האינטרס הלאומי.
כתוצאה מכך, רבים מאנשי התקשורת ששהו בשטח ואחרים ששידרו מאולפני הטלוויזיה הזדהו עם החיילים, ועמדה זו באה לידי ביטוי בסיקור שתאם את מטרות המבצע. ואת מטרותיה של ממשלת ישראל".
לדבריו של ד"ר כץ: "התנהלות התקשורת הייתה גורם מרכזי בהצלחה המרשימה של המבצע הצבאי ומימוש מוחלט של המטרות המדיניות של ממשלת ישראל לפנות את הישובים הישראלים מרצועת עזה".
בעקבות תוצאות המחקר מביא ד"ר ירון כץ ראש החוג לתקשורת במכללת אורות ישראל, את ההשלכות של הדברים, על גוש הימין היום: "תוצאות המחקר מלמדות כי, מרגע שנפלה החלטה ביטחונית כל שהיא ובכלל זה החלטה על פינוי יישובים, התקשורת אינה מסוגלת וגם אינה רוצה לבקר את המהלך. מרגע שנפלה החלטה, פעילות בשטח בלבד לא תועיל. יש צורך בקמפיין תקשורתי מסודר ומתוקצב, ורצוי להתכונן לכך ולהתחיל בקמפיין עוד קודם שנפלה ההחלטה עצמה. אחרת הסיכויים להצלחה קטנים הרבה יותר".