ח"כ ניר ברקת (הליכוד) הציג את "המודל הישראלי" שיחליף את תכנית הרמזור של פרויקטור הקורונה רוני גמזו, צפוי למנוע סגר שלישי ויאפשר לנהל שגרת חיים וכלכלה - בצל הקורונה.
ברקת מציג מודל חדש ומשולב, בסיוע מדענים ומומחים מתחומי הבריאות והכלכלה, בהובלת פרופ' אמנון שעשוע, ובשיתוף יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס וראשי רשויות.
המודל מתמקד בשמירה על אוכלוסייה בסיכון ובהעברת סמכויות לשלטון המקומי, זאת לצד הקפדה מקסימאלית על הוראות "התו הסגול". מימוש המודל יאפשר להחזיר את המשק ואת מערכת החינוך לפעילות מלאה, ובכך להימנע מסגר שלישי.
את "המודל הישראלי" הציג ח"כ ברקת לשר הבריאות יולי אדלשטיין ולצוות משרדו, וכן לראש המל"ל מאיר בן שבת וצוותו, אשר דנו במודל והביעו הסכמה עקרונית עם המודל ועם הצורך להעביר סמכויות ביצוע לרשויות המקומיות.
מימוש המודל צפוי לעלות כ-1 מיליארד ש"ח והוא יחסוך למשק בכל חודש עשרות מיליארדי שקלים, לעומת האלטרנטיבות האחרות לניהול החזרה לשגרת קורונה. עד כה כ-15 רשויות מקומיות נבחרו לקיום פיילוט של המודל, והוא ערוך ומוכן לצאת לדרך מיד עם אישור הממשלה.
בהתאם לנתונים המדעיים שמקובלים על גורמי הרפואה, כ-15% מהאוכלוסייה נמצאת בסיכון גבוה, והסיכוי שלהם להגיע לסיבוכים וחלילה לתמותה גבוהים פי 500 מאשר יתר האוכלוסייה שאינה בסיכון. לכן, שמירה יתרה ומוקפדת על האוכלוסייה בסיכון באמצעות "תו זהב" ייחודי, לצד הקפדה על הוראות "התו הסגול", תמנע מצב של אי ספיקה בבתי החולים ותוריד באופן דרמטי את כמות הנפטרים.
בדומה למודלים שאומצו בבריטניה, ספרד ועוד, המודל הישראלי של ברקת מאציל סמכויות ממשרדי הממשלה השונים לרשויות המקומיות, אשר ינהלו ויתפעלו את המערכים השונים בהם אוכלוסיות שבסיכון, נדבקים ומבודדים, אכיפה של הוראות התו הסגול ומניעת התקהלויות. לצורך כך, יוקם מרכז שליטה ובקרה בו מועבר המידע הרלוונטי להתנהלות השוטפת באופן דו-כיווני – מהמדינה לשלטון המקומי ולהיפך.
הרשויות המקומיות ינהלו מערך ניטור וטיפול באוכלוסייה בסיכון, שידאג לצרכיהם ולמתן שירותים וציוד שישמרו עליהם, תוך ליווי והדרכת מי שיוכל לצאת לעבוד ומי שיעבוד מהבית, ולמימון ע"י המדינה של אלו שייאלצו להישאר בבתיהם בשל הסיכון. את המהלך ילווה מערך דוברות והסברה ייעודי אשר ינגיש את המידע לאזרחים, וכן מערך פיקוח ואכיפה מובנה שמחלק את הסמכויות בין השלטון המקומי לגופי האכיפה הרשמיים במדינה. ביצוע כלל הפעולות, לפי הערכות, צפוי להוריד את התחלואה בקרב האוכלוסייה שבסיכון פי 4.
לצד המודל יש לבצע חיזוק משמעותי למערכת הבריאות, כולל המשך הגדלת מחלקות הקורונה, הגברת הטיפול והאשפוז בקהילה, תגבור מערך הבדיקות ותגבור כוחות רפואה וצוותים מסייעים.
כמו כן, יש להמשיך את הסיוע הכלכלי לעסקים ולעצמאיים תוך עידוד החזרת עובדים למעגל העבודה ופיצוי מלא לעסקים ולאוכלוסיות שנפגעו. בנוסף, תוגבר האכיפה והענישה בדגש על אכיפת התקהלויות, על מנת להוריד את התחלואה ולהימנע מסגר כללי נוסף ומסגרים מקומיים. כצעד משלים תחזור מערכת החינוך לשגרה, יחד עם מתן מענה לתלמידים ומורים שנמצאים גם הם באוכלוסיית סיכון ובהתאם להחלטת ראשי הרשויות.
ח"כ ניר ברקת הסביר כי "המודל מבוסס על ערבות חברתית הדדית, על המאפיינים הייחודיים של החברה הישראלית ועל הידע המצטבר בנוגע לנגיף הקורונה. עלינו לפעול בצורה המותאמת למציאות הנוכחית, שתכלול ניהול סיכונים מושכל, התמודדות משמעותית עם הנגיף תוך שמירה על החוסן החברתי, הכלכלי והבריאותי, מנהיגות כללית וביזור הניהול לדרגי השטח ברשויות המקומיות. רק ככה נמנע סגר נוסף, נשמור על בריאות האזרחים ונחזיר את המשק לפעילות כלכלית מלאה".