שבוע ההכרזה הדרמטי של סגן ראש עיריית ירושלים יוסי דייטש נפתח הבוקר (שני) במודעות סולידיות בעיתונים החסידיים, המודיע והמבשר, המבשרות על כינוס מרכז 'אגודת ישראל' בירושלים לקראת הבחירות. בהמשך היום הגיע דייטש אל האדמו"ר מגור וחברי 'מועצת' נוספים כדי לקבל את תמיכתם וברכתם.
המודעות והתמיכות הרבניות לא מרמזות על הסערה שמאחורי הקלעים אך מאחורי הקלעים מתחוללת דרמה של ממש.
ב'אגודת ישראל' מבינים כי בלי תמיכת המפלגות החרדיות השותפות, ש"ס ודגל התורה, הסיכויים לנצח הם קלושים, והם משקיעים את מירב המאמצים לשכנע את רבני וקודקודי המפלגות כי מועמד חרדי בירושלים זה לא חלום, אלא אפשרות ריאלית.
אחד הנתונים שבאגדות ישראל בטוחים בו - מועמד חרדי יכול לנצח בירושלים רק עם קולות החרדים. לנתון המפתיע הגיעו במפלגה החסידית על סמך מערכות הבחירות הקודמות והגידול הטבעי. בבחירות 2003 הצביעו 68,622 מצביעים למפלגות החרדיות, לעומת כ-110 אלף למפלגות חילוניות או דתיות לאומיות.
בבחירות 2008 מספר המצביעים חרדים זינק ל-84 אלף קולות למפלגות החרדיות ובבחירות 2013 הקול החרדי כבר עמד על למעלה מ-98 אלף קולות, לעומת 115 אלף קולות למפלגות החילוניות או הדתיות לאומיות, כדוגמת הבית היהודי ומפלגתו של אריה קינג.
מצגת שמפיצים במפלגה וחלקים ממנה מתפרסמים לראשונה ב'כיכר השבת' מראה נתון לפיו הערכה כי הקול החרדי בבחירות הקרובות יעמוד על 117 אלף מצביעים. הנתון מתבסס על גידול טבעי במגזר החרדי. מספר בעלי זכות הבחירה החדשים עומד על 24,563 קולות במגזר החרדי, לעומת כ-16 אלף קולות במגזרים הדתי והחילוני.
הנתונים נשמעים מפתיעים במיוחד, אבל בדיקה של מערכת החינוך בירושלים ב-20 שנה האחרונות מראה גרף עליה רציף במוסדות החינוך החרדי. כך למשל, בשנת הלימודים תשע"ו 65.5% מהתלמידים למדו בחינוך החרדי לעומת 16% בחינוך הממלכתי וכ-18% בממלכתי דתי.
לשאלת השפעת הצטרפותו של מועמד 'עץ', חיים אפשטיין, למרוץ, בטוחים בסביבתו של דייטש כי יגיעו לבסוף לסיכום אתו, "אבל צריך לזכור שאורי לופליאנסקי הביא 20 אלף קולות שלא מהמגזר החרדי, מאיר פרוש, עם כל הקמפיין האנטי-חרדי שהתנהל נגדו, הביא 12 אלף קולות מבחוץ, דייטש יכול במינימום עבודה לגייס 8,000 קולות. זה ממש לא בשמיים", אומר ל'כיכר השבת' אחד ממקורביו של סגן ראש העיר.
השאלה שמרחפת בחלל האוויר היא המגזר הדתי לאומי. עד כה בבית היהודי לא הצהירו על תמיכה באחד המועמדים במרוץ ואילו אריה קינג מ'ירושלים מאוחדת' מצהיר כי יתמוך במועמד חרדי "אם תהיה מאחוריו אחדות חרדית". עד שהפוליטיקאים יחליטו, רבנים בולטים במגזר כבר פרסמו הצהרות תמיכה בזאב אלקין.
בדיקת "כיכר השבת" מעלה כי למרות שיש המחשיבים את הקול הדתי לאומי בירושלים כשליש מקולות המצביעים היהודיים, בבחירות הקודמות הצביעו רק 19 אלף מצביעים למפלגות הדתיות -הבית היהודי וירושלים מאוחדת, מתוך 220 אלף מצביעים.
הסיבה לכך נעוצה בהתפלגות הפוליטקאים הסרוגים בבירה, שמתמודדים בחמש מפלגות שונות. מהרצל יחזקאל שמתמודד ברשימתו של יוסי חביליו, דרך מועמדים בהתעוררות וירושלמים ועד לרשימתו של קינג.
הפרישה הרחבה של הפוליטקאים הדתיים משפיעה גם על תמיכת הרבנים, שבשונה מגדולי הדור של המגזר החרדי, הם מניעים פחות מצביעים לקלפיות.
עם זאת, הרבנים הבולטים שכן משפיעים על מעגלים של אלפי קולות, הם הרב צבי טאו והרב עמיאל שטרנברג מהר המור, הרב יעקב שפירא ממרכז הרב, הרב אורי שרקי ממכון מאיר והרב איתן איזמן ממיסדי רשת בתי הספר התורניים נועם-צביה. עד עתה הם נמנעו להצהיר על תמיכה באחד המתמודדים וקריאה שלהם עשויה להיות שובר שוויון בתוך המגזר הסרוג.