הפטנט לא עובד: חוקרי מפלג ההונאה של מחוז תל אביב עצרו היום לחקירה את יוסף שניידר, מי שמוכר בציבור בזכות המצאותיו, והיותו מייסד 'המכון הישראלי לממציאים בשיטת שניידר'.
שניידר, כיום יהודי חסידי תושב בני ברק, הינו מסתבר חוזר בתשובה, בן למשפחת חייט מעולי תוניסיה, שמסיבות 'עלומות', שינה את שמו מחייט לשניידר (חייט באידיש). בשנים האחרונות הוא נודע בזכות הרצאותיו והמצאותיו, בהם בובת 'שימעל'ה' הידועה. את פרסומו הרב כממציא, קיבל שניידר בין היתר בעזרת סידרת מאמרים שכתב בעיתונות החרדית והכללית. אלא, ששורת פרסומים שליליים בעיתונות בעת האחרונה, הטילה צל כבד על מעשיו.
הפרשייה בעטייה נעצר היום, הינה זו שפרטיה כבר פורסמו לפני כחמישה חודשים בתכנית 'כלבוטק' ובעיתון 'מעריב'. קבוצת משקיעים, בהם שותפו לשעבר אביב צידון, טוענים כי שניידר הונה אותם בסכומי עתק, תוך הצגת חשבוניות מזויפות, על הוצאותיו כביכול במפעלים בסין, לשם נסע כביכול, בכדי לקדם את פיתוח המצאותיהם.
המשקיעים טוענים, כי שניידר לקח מהם כספים רבים תמורת "הוצאותיו" בפיתוח המצאתם, אולם כאשר ביקשו לדעת מה עלה בגורל המצאתם, או לפחות לחזות ב'אב הטיפוס' של המוצר, החל שניידר למשוך זמן ולהתחמק. גם לבסוף כאשר הוצג משהו בפניהם, היה זה להגדרתם "צחוק מהעבודה".
לטענות המשקיעים על היותו של שניידר 'נוכל סדרתי', מצטרף גם אביב צידון אותו צירף שניידר לשותף בחברה. צידון טוען, כי שניידר הוציא ממנו במרמה סכומי עתק. אלא שחלק מהמשקיעים מאשימים, כי צידון ידע היטב על מעשי הנוכלות של שניידר ואולי אף היה שותף להם, וכי תביעתו נועדה בעצם למנוע הגשת תביעה מצד הלקוחות כנגדו.
שניידר מצידו, דחה בעבר מכל וכל את האשמות על מרמה בכוונה תחילה. לטענתו, מתוך מאות משקיעים מרוצים, ישנה קבוצה קטנה שמסיבות שונות לא יצאה מרוצה, אולם אין אמת בטענה כי הוא הונה אדם כלשהוא.
מעצרו היום של שניידר, הינו תוצאה שניהלה המשטרה מאז פרסומה של הפרשה בתכנית 'כלבוטק'. במשטרה ערכו תחילה בדיקה לנושא, ועם הצטברות התלונות והראיות לכאורה להונאה סדרתית, עברה החקירה למפלג ההונאה. כך או כך, בתום החקירה, הסכים המשטרה בבית המשפט לשחרורו של שניידר לביתו בערבות.
עו"ד הראל לפידות, המייצג כמה לקוחות בתיק המתנהל כנגד שניידר בבית משפט השלום בת"א, בתביעה על סך כולל של 100,000 ₪, סיפר בשיחה ל'כיכר השבת': "בתקופה שאני מטפל בנושא, דיברתי עם יותר מ-300 לקוחות נפגעים. מדובר באנשים מכל המעמדות והגילאים, החל מאנשים פשוטים, כמו לקוח שלי שהוא שיפוצניק, ועד לד"ר באגרונומיה מעמק הירדן. הסכום הממוצע שהוא הוציא היה 30,000 ₪ לאדם".
"גם אחרי שאנשים הבינו שנפלו וניסו להוציא את כספם בחזרה", מספר עו"ד הראל, "ניסה שניידר להוציא מהם כספים נוספים בתואנות שונות, כאילו בדרך זו יזכו לקבל את כספם חזרה".
גם עו"ד ברוך בראון המגבש קבוצת לקוחות נפגעים לקראת תביעה, אומר ל'כיכר השבת' כי המדובר באותו דפוס רמייה שחוזר על עצמו: "מדובר בעשרות אנשים, שהסיפור האישי שלהם עם שניידר, חוזר על עצמו, כל פעם בצורה דומה".
אז איך זה שכולם האמינו לו, האם אכן מדובר באדם כל כך מתוחכם? לאחד הנפגעים עימו שוחחנו, הייתה תיאוריה מקורית: "מדובר באדם מתוחכם. כמו שהוא הבין ששמו המקורי 'חייט' המעיד על מוצאו התוניסאי "מוכר פחות", ושינה אותו לשניידר, כך בכל דבר שעשה הוא קלט מהר איך מוכרים אמינות, וכך עבד על מאות אנשים".