בבית המשפט השלום בראשון לציון הובאו היום (ד') להארכת מעצר עשרות החשודים בפרשת השחיתות הקשורה למפלגת ישראל ביתנו. מדובר בשורה של אישים בכירים ממשרדי ממשלה וממועצות מקומיות החשודים שהיו מעורבים בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים באמצעות העברות כספים לעמותות וארגונים שונים.
על פי החשד, במסגרת השיטה התפתח מנגנון פעולה: גוף מסוים היה מקבל תקציב פלוס תוספת, בידיעה שהתוספת מיועדת או להחזרה למושכים בחוטים, או כתמורה למינוי מקורבים לתפקידים מסוימים. התפתחה מציאות שבה הבינו גופים רבים שעל מנת לקבל תקציב - יש לשלם עמלה. מי שישמש עד המדינה בתיק, וכבר סיפק למשטרה מידע מבפנים, פעל במשך כמה חודשים כסוכן והקליט מעורבים.
אלה כמה מהמעורבים הבולטים:
פאינה קירשנבאום
פאינה קירשנבאום (59), סגנית שר הפנים ומזכ"לית ישראל ביתנו, חשודה שקיבלה כספים אך אלו הופקדו לחשבונות שלא שלה, אלא כמשכורות למקורבים ובני משפחה (זאת מלבד המינוי של בתה לארגון מגדלי הבקר שנמצא בחקירה).
בנוסף נבדקים עוד מינויים בחשד שנעשו בתמורה לטובות הנאה כלשהן. בסך הכול, על פי החשד קירשנבאום קיבלה מאות אלפי שקלים בהטבות שונות. בניגוד לשאר המעורבים, לא בוצעו האזנות סתר לשיחותיה בשל תפקידה הממלכתי, אבל היו מעקבים אחרי פעולותיה.
קירשנבאום היא דמות בולטת מאוד במפלגה ומקורבת מאוד ליו"ר אביגדור ליברמן. עבודת המפלגה ברובה עוברת דרכה, והיא מעורבת בכל המהלכים הפרלמנטריים והפוליטיים.
קירשבנאום נולדה ב-1955 בברית המועצות ועלתה לישראל בשנת 73. היא מתגוררת עם בעלה בהתנחלות החילונית ניל"י שבשומרון ולבני הזוג שלושה ילדים. בעבר מילאה שורת תפקידים במועצה האזורית מטה בנימין. היא בעלת תואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת דרבי.
קירשנבאום מכהנת בכנסת זו הקדנציה השנייה, וממוקמת במקום השביעי ברשימה המשוריין למזכ"ל המפלגה. בכהונתה הראשונה בכנסת ה-18 הייתה חברה בוועדת הכנסת, אך בלטה מאוד בתפקידה כחברה בוועדת הכספים. היא חוללה מהומה לאחר שקידמה את חוק העמותות שביקש להטיל מס גבוה על עמותות ש"פועלות נגד ישראל" ועוררה בנושא ביקורת נוקבת של השמאל.
(צילום: ארז ביטון ואביגיל עוזי)
בכנסת ה-19 מונתה קירשנבאום לסגניתו של גדעון סער במשרד הפנים. במקביל ניהלה מאבק במטרה למנוע את המשך כהונתה של ח"כ חנין זועבי והובילה יוזמה לשלילת אזרחותה.
סטס מיסז'ניקוב
שר התיירות לשעבר סטס מיסז'ניקוב (45) חשוד בקבלת שוחד, תיווך לשוחד והטיית מכרזים ובית המשפט האריך את מעצרו בתשעה ימים. בדיון אמר החוקר המשטרתי: "מדובר בחקירה שכבר חוללה ושובשה, כולל על ידי החשוד. הוא נחקר גם ביחס לפרשיות עבר וגם פרשיות חדשות".
על פי החשד, מיסז'ניקוב קיבל שוחד בתמורה להעברת תקציבים לגופים שונים בעת ששימש כשר התיירות. בנוסף, הוא חשוד בתיווך לשוחד בפרשיות נוספות והטיית מכרזים בסכום של מיליוני שקלים למקורב שלו. בין השאר הוא נחקר בחשד שהעביר מיליוני שקלים מכספי ציבור לאירוע תיירותי שארגנה מועצת מגילות, ובתמורה קיבל מזומנים.
במהלך החקירה המשטרה ערכה לו תרגיל: אחרי שנעצר ונחקר בפרשה הקודמת שנגעה למשרד התיירות, הוא שוחרר מבלי שנחשף להיקף החשדות המלא. המעקב אחריו נמשך והוא תועד מפליל את עצמו. מאחר שכבר לא כיהן כשר, לא נדרשו אישורים מיוחדים לביצוע האזנות.
מיסז'ניקוב נולד במוסקבה ועלה לישראל ב-1982. את דרכו בפוליטיקה החל כעוזר פרלמנטרי של חבר הכנסת דאז יורי שטרן. בהמשך היה חבר מועצה בעיריית ראשון לציון עד שנבחר לחבר כנסת במסגרת "ישראל ביתנו" ב-2006. לזמן קצר היה יו"ר ועדת הכספים של הכנסת. אחרי הבחירות ב-2009 מונה לשר התיירות.
לאורך כהונתו עמד תחת ביקורת בין השאר על התנהלותו ועל הרגלי הבילוי שלו. בספטמבר האחרון הוא נחקר בחשד שקיבל שוחד והיטה מכרזים בתקופה שבה כיהן כשר התיירות. יחד איתו עוכבה אז גם מפיקת האירועים יולי רוט.
רוט עצמה נחקרה על ידי היחידה הארצית לחקירות הונאה בחשד שניצלה את קשריה עם מיסז'ניקוב לטובת קידום עסקיה.
גרשון מסיקה
גרשון מסיקה (62), ראש המועצה האזורית שומרון, חשוד במתן שוחד, תיווך לשוחד, קבלת דבר במרמה, גניבה בידי עובד ציבור, זיוף ורישום במסמכי תאגיד בהיקפים של מאות אלפי שקלים בהקשר לתפקידו בחברה לפיתוח השומרון.
מסיקה, עורך דין בהכשרתו ותושב אלון שבות, נשוי לשושי ולהם חמישה ילדים ותשעה נכדים. הוא היה בעבר היה איש חינוך ובעל חברות בענף הנדל"ן והתחבורה. בשבע השנים האחרונות הוא מכהן כראש המועצה האזורית. מסיקה גם משמש כיו"ר דירקטוריון של החברה הכלכלית של כמה ישובים בשומרון.
לטענת פרקליטו, עו"ד גיל דחוח, החשדות המופנים כלפיו אינם קשורים לתפקידו כראש המועצה אלא לנושאים ואירועים העוסקים בדו"חות כספיים ישנים של החברה לפיתוח השומרון. לטענת פרקליטיו מדובר בדו"חות שנבדקו על ידי אנשי מקצוע ואף הגיעו לבית המשפט שפסק בעניין באופן ברור ודחה את התביעה הנגזרת שהוגשה בעניין זה.
מעצרו והחשדות המיוחסים לו הכו את משפחתו בהלם מוחלט "מאוד קשה לאשתו ולילדים, הם שבורים לגמרי", אמר מכר שלהם. "הוא ידוע כאדם ישר וכולם בטוחים שהוא יצא מזה נקי לחלוטין".
אלכס ויז'ניצר
אלכס ויז'ניצר (61) חשוד בעברה של תיווך לשוחד. ויז'ניצר, יליד קייב שבאוקראינה, הוא בעל תואר מהנדס מהטכניון ומתגורר בנס ציונה. בשנים 2010-2003 ניהל את חברת נתיבי ישראל (מע"צ) ולאחר מכן עמד בראש דירקטוריון "מקורות". במסגרת זו אף הדליק משואה ביום העצמאות כאשר הנושא השנתי היה מים.
באוגוסט 2013 הוא מונה לעמוד בראש דירקטוריון נת"ע – נתיבי תחבורה עירוניים – הגוף האחראי והמפקח על הקמת הרכבת הקלה בגוש דן, פרויקט התשתית הנחשב לגדול ביותר בישראל וצפוי להימשך עוד עשרות שנים בהשקעה של עשרות מיליארדי שקלים.
במקביל מתנדב ויז'ניצר בארגונים בעלי אופי דתי. הוא היה חבר ויו"ר דירקטוריון ב"ועדת החמישה" שמונתה על ידי המדינה לנהל את אתר קבר רבי שמעון בר יוחאי במירון, ועומד כיום בראש דירקטוריון חברת קרן הרשב"י ומורשתו.
לאורך השנים הבליט את הצד האמוני-דתי באישיותו (הוא צאצא לשושלת חסידות ויז'ניץ). בראיונות שנתן בעבר סיפר שהוא נוהג להתייעץ עם המקובל מנהריה, הרב דוד אבוחצירה. במשרדו כמנכ"ל החברה לדרכים הייתה תלויה תמונה גדולה של הרב, וכן שלט עם משפט שאמר לו בתחילת דרכו בחברה: "כגודל השליחות גודל המניעה".
אדם שעבד מולו בחברה לדרכים אמר כי את המהפך בחברה אפשר לייחס לו כמעט באופן בלעדי. "בהוראת אביגדור ליברמן הוא הוביל את הפירוק של מע"צ והקמת החברה לדרכים. מחברה עם תקציב של 450 מיליון שקל בשנה, הוא הוביל את תוכנית החומש הראשונה בתקציב של 19.5 מיליארד שקל ועמד בה בהצלחה. לאחר מכן הממשלה אישרה את תוכנית החומש השנייה, שבה כבר יש 38 מיליארד שקל. זו הבעת אמון אישית בבן אדם ובהצלחה שלו".
לדברי אותו אדם, ויז'ניצר הוא "אדם חם ולבבי שמרכז סביבו אנשים מכוח החיוניות שלו. היה לו מאוד חשוב הקשר האישי והמשפחתי עם העובדים. הוא הגיע לכל האירועים, והזמין מאות עובדים אליו. אני זוכר אירוע של הכנסת ספר תורה לבית הכנסת בנס ציונה. הוא הזמין לשם איזה 500 איש, עו"דים, ראשי רשויות, מנכ"לים. והוא רקד ופיזז ברחוב בצורה הכי חופשית שיש. אפשר להגיד עליו שהוא מענטש. בלי מניירות".
מנגד, אומרים מכיריו, בתחום העבודה הוא איש של סטנדרטים גבוהים ונוקשים. "הוא כפה על כל עובדי מע"צ לעמוד בקוד לבוש ושלח אותם להשתלמות במתן שירות. הוא ביקש ללמוד סטנדרטים של מדינות מתקדמות בתחום התחבורה, כמו ארה"ב ואוסטרליה, ובנה מסגרת מאוד נוקשה של סטנדרטים".
דאוד גודובסקי
דאוד גודובסקי, ראש המטה של ישראל ביתנו, חשוד בלקיחת ומתן שוחד, תיווך לשוחד, קשירת קשר לפשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ועוד.
גודובסקי היה גזבר עמותת "גשר עלייה" לסיוע לעולים חדשים כשאביגדור ליברמן, שעמד בראשות העמותה, נחקר ב-1997 בחשד שלקח מקופתה הלוואה בסך 111,155 שקל, שאת רובה לא החזיר. המשטרה פשטה אז על ביתו של גודובסקי הגזבר, אבל רוב מסמכיה הכספיים של העמותה לא נמצאו.
גודובסקי טען אז שליברמן קיבל הלוואה בסך 30 אלף שקל ולא 111,155 שקל, וכי החזיר את ההלוואה במזומן. כשנשאל גודובסקי מה עשה עם המזומנים, השיב ששם אותם "מתחת למזרן" במשך שלוש שנים, משום שלא רצה שהכסף ייבלע בחשבון העמותה שהיה באוברדראפט.
לפי פרסומים ב-1997, ליברמן אמר במסגרת חקירותיו שחוקרים הטרידו את חברו הוותיק גודובסקי כיוון שחקרו את בנו בן ה-7 כשהוריו לא היו בבית.
אחת ממכריו של גודובסקי אמרה היום ל-ynet כי כראש מטה המפלגה ממלא גודובסקי תפקיד ניהולי ומנהלתי, ואחראי על לוגיסטיקה, מינהלות, טקסים, כנסים ומרכז פניות למפלגה. "הוא אדם קשוח, שלא מקשיב לדעות של אחרים", היא אמרה, "יש לו דעה משלו והיא לדעתו הדעה הנכונה. הוא היה פעיל חברתי גם כשחי בחו"ל, עוד לפני עלייתו ארצה. מדובר באדם לא סימפטי ולא נחמד".
גבריאל חמו
גבריאל (גבי) חמו, תושב רמת מגשימים שברמת הגולן, מנהל מאז 1998 את עמותת "מדרשת הגולן". העמותה מפעילה ברמה כמה כפרי נוער שבהם מתגוררים בני נוער במצוקה או מחתך סוציו אקונומי נמוך. בנוסף היא מפעילה את הישיבה התיכונית בחיספין, שבה לומדים רוב בני הנוער הדתיים מרמת הגולן. העמותה מעסיקה קרוב ל-500 מושבי הרמה בתפקידים שונים.
חמו היה גם חבר מועצה במועצה האזורית ברמת הגולן, ועד לפני שנתיים וחצי כיהן כסגן ראש מועצה בתואר.
"מדובר באדם יקר, משכמו ומעלה, שעושה לאורך השנים עבודת קודש בשיקום וטיפוח בני נוער", אמר היום אחד ממכריו. "כל מה שהעמותה הזו עושה הוא ללא מטרות רווח אלא לצורכי חינוך וטיפוח של בני נוער בלבד. קשה לי מאוד להאמין שהדברים שמיוחסים לו נכונים. אני מקווה שהדברים יתבררו כלא נכונים ושמו של האיש הזה לא יוכפש".
דב ליטבינוף
דב ליטבינוף, ראש מועצת האזורית תמר שמדרום לים המלח, חשוד שנתן שוחד לקירשנבאום ולגורמים נוספים בכמה הזדמנויות בתמורה לתקציבים ולעיתים בתיווך האחרים.
ליטבינוף, תושב קיבוץ עין גדי, היה בעברו היה מורה לחינוך גופני והוא בעל תעודה מהטכניון במינהל בתי מלון. בעברו היה מנכ"ל חמי עין גדי ומנהל שיווק של אתרי התיירות בעין גדי.
דבר מעצרו היכה בהלם את עובדי המועצה, שנחשבת לאחת העשירות באזור הדרום. "אני מכירה אותו כראש מועצה נקי ואדם אמין. אני לא מאמינה שהחקירה הזו נוגעת אליו", אמרה אחת מהן. במועצה לא הסכימו להגיב לדבר המעצר.
מרדכי (מוצי) דהמן
מרדכי (מוצי) דהמן (57), ראש המועצה האזורית מגילות, חשוד שנתן שוחד לקירשנבאום ולגורמים נוספים בכמה הזדמנויות בתמורה לתקציבים ולעיתים בתיווך האחרים.
דהמן הוא אב לארבעה ילדים שהצעיר בהם עומד לפני גיוס. ב-1975 הצטרף דהמן לגרעין נח"ל ובמסגרתו הקים את קיבוץ מצפה שלם, שם הוא גר עד היום. לאורך התקופה כולה שימש במגוון תפקידים ציבוריים ניהוליים. מחייל צעיר שהקים ישוב חדש לחופיו של ים המלח הפך לראש המועצה הראשון של המועצה האזורית מגילות. מאז הוא נבחר לתפקיד שוב ושוב.
מהמועצה נמסר בתגובה: "אנו בטוחים לחלוטין בניקיון כפיו של ראש המועצה וסומכים על הגורמים החוקרים שיעשו עבודתם נאמנה".
אחד מראשי הרשויות בדרום, המכיר את דהמן ואת ליטבינוף, אמר: "לא נראה לי שהם ייפלו על דבר כזה. בסופו של דבר חקירות כאלה מתחילות בקול גדול ונגמרות בקול ענות חלושה. ברור גם שאף אחד לא יתנצל אחרי שתתברר האמת".
העצורים הנוספים
במהלך היום הובאו להארכת מעצר 11 חשודים נוספים בפרשה המסועפת ואלה שמותיהם:
דוד בלאו, מנכ"ל מועצה אזורית מגילות, החשוד במתן שוחד לקירשנבאום וגורמים נוספים בכמה הזדמנויות בתמורה לתקציבים ולעיתים בתיווך אחרים. מעצרו הוארך עד ליום רביעי הבא.
חיים בן שושן, לשעבר ראש החברה לפיתוח השומרון. חשוד במתן שוחד לקירשנבאום, קבלת דבר במרמה, גניבה בידי עובד ציבור, זיוף ורישום כוזב במסמכי תאגיד בהיקף של מאות אלפי שקלים בהקשר לתפקידו בחברה לפיתוח השומרון. מעצרו הוארך עד ליום שלישי.
אפי פלס, גזבר מועצה אזורית בנימין. חשוד במתן שוחד לקירשנבאום. מעצרו הוארך עד ליום ראשון.
מנכ"ל משרד ממשלתי נעצר בחשד למתן שוחד לקירשנבאום בשנת 2010 וקבלת שוחד במסגרת תפקידו ובתיווך לשוחד. מעצרו הוארך בהסכמה עד ליום רביעי הבא. רעייתו של המנכ"ל נעצרה גם כן ונשלחה למעצר בית.
דורון שמחי, יו"ר איגוד הכדוריד, חשוד במתן שוחד, קשירת קשר לעשות פשע ושימוש במרמה ובתחבולה מכספי ישראל ביתנו. הוא שוחרר למעצר בית של 10 ימים.
אבנר קופל, יו"ר איגוד הכדורסל לשעבר, חשוד במתן שוחד, קבלת דבר במרמה ורישום כוזב במסמכי תאגיד. הוא שוחרר למעצר בית של 10 ימים.
יצחק בורבה, יו"ר התאגידים העירוניים. הוא חשוד בעבירה של תיווך לשוחד ומעצרו הוארך בחמישה ימים.
במסגרת גל המעצרים חשודים במעורבות בפרשה גם יועץ התקשורת של שר החקלאות אמנון ליברמן, הלוביסט ישראל יהושע ואיש העסקים ציון זוארץ. מעצרו של יהושע הוארך עד ליום רביעי הבא, מעצרו של זוארץ הוארך עד ליום ראשון וליברמן שוחרר למעצר בית של 10 ימים.
מעצרו של אלי זרחין הוארך בחמישה ימים ואילו מעצרם של ויקטור אפרמוב ויו"ר עמותת "מעל סם" מיכאל צ'צבה הוארך עד מחר - אז ימונה להם סניגור. בית המשפט קיבל את בקשת סנגורה של חשודה נוספת שלא לפרסם את שמה.