

מדינת חלם? הוועדה למלחמה בעוני בפתרון יצירתי: נשנה את ההגדרה המקובלת לעוני וכך נצמצם את מספר העניים בישראל.
מפרוטוקולים של הוועדה למאבק בעוני, המצוטטים היום (שלישי) ב"הארץ", עולה כי חברי הוועדה בוחנים את האפשרות לשנות את ההגדרה המקובלת למושג "עוני" במטרה לשנות את מספר העניים.
הוויכוח הפנימי בוועדה שתחת היו"ר אלי אלאלוף, עוסק בשאלה כיצד יש להגדיר עוני. לקביעת הוועדה יש השפעה מכרעת על ההמלצות הסופיות של הוועדה לגבי היקף התוכניות למאבק בעוני והתקציבים שיידרשו למימונן.
בין המתנגדים לשינוי ההגדרה, הוא ד"ר דניאל גוטליב, סמנכ"ל מחקר ותכנון בביטוח הלאומי. "בוועדת אלאלוף יש מאבק על צמצום מספר העניים באמצעות שימוש במדידה אחרת. יש כאלה הרוצים להוריד את מספר העניים באמצעות מעבר למדידה אחרת. אומרים לנו 'תחליפו את סולמות השקילה' (מדד לחישוב העוני) וכך מספר העניים יכול לרדת בלי להוציא שקל אחד" אמר ד"ר גוטליב בפורום שעסק בדרכים השונות למדידת עוני במהלך הכנס השנתי של "הפורום לחקר המדיניות החברתית בישראל" שנערך ביום חמישי שעבר באוניברסיטת תל אביב.
בדיוני הוועדה נוטלים חלק גם אנשי חברת הייעוץ הבינלאומית "מקינזי", המספקת פילוח נתונים ומחקרים השוואתיים לוועדה, ללא תמורה. וועדת אלאלוף שהקים משרד הרווחה אמורה לפרסם את דו"ח הביניים שלה בתחילת אפריל הקרוב.
לפני כחודש, שאל יו"ר הוועדה, אלי אלאלוף: "האם באמת יש 1.8 מיליון עניים? העיסוק במספרים מסיח את דעתנו מהסיפורים האמתיים על עוני. אי אפשר לטפל בבעיית העוני באמצעות סטטיסטיקה". בשאלתו התבסס אלאלוף על דו"ח העוני האחרון שפרסם המוסד לביטוח לאומי לפני כמה חודשים.
ד"ר גוטליב התנגד לכיוון שאליו חתר אלאלוף והגיב כי "אם ראש הוועדה לא מאמין בנתוני העוני, זה יותר מדי. אפשר לבוא ולהתווכח עם ה-OECD, אבל זה הגוף הטוב ביותר במחקרים, ולא רק בעוני. הם עושים לא פחות טוב ממקינזי. העבודה שלהם נחשבת מקצועית לא רק בישראל אלא בכל מדינה שמכבדת את עצמה. המדידה שלהם מקובלת ומוכרת, ואנו משחזרים אותה בדו"ח ממדי העוני של הביטוח הלאומי. מאוד זול להיאבק בעוני בכך שמכחישים נתונים".
למרות הוויכוח המהותי, מסרה הוועדה למאבק בעוני כי "ועדת אלאלוף אינה מערערת על נתוני הביטוח הלאומי".