כיכר השבת
נפרדים משרון • שידור חי

נפרדים מאריק • ההספדים

אישי ציבור, אנשי צבא, חברים ובני משפחה משתפים בטקס האשכבה לאריאל שרון ברחבת משכן הכנסת. בין הסופדים: הנשיא שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר ונציגי המשפחה • ההספדים (בארץ)

|
3
| כיכר השבת |
טקס האשכבה ברחבת הכנסת, הבוקר (צילום: פלאש 90)

אישי ציבור, אנשי צבא, חברים ובני משפחה הגיעו הבוקר (שני) לרחבת משכן הכנסת להספיד את ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ז"ל, בין הסופדים: נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר ונציגי המשפחה.

צפו בשידור החי מאתר ynet:

ראשון הסופדים היה נשיא המדינה שמעון פרס שספד לחברו אריאל שרון: "אריק, חבר, מנהיג ומצביא. אנו נפרדים ממך היום, אריק, היית כתף שעליה נשען בטחונו של עמנו. תולדות חייך שזורים בתולדות המדינה. וחייך הקדשת לחַיֶּיהָ. טביעות רגליך חרוטות בכל גבעה ועמק.

"יבולם קצרת בחרמש ועל השיבולים הגנת בחרב. טביעות אצבעותיך ניכרות בכל מצב מדיני ובכל מוצב צבאי, קיבלת וביצעת החלטות נוראות הוד. זכורני שבראשית שנות החמישים, מפקד התבקשתי להציג בפני דוד בן גוריון קצין צעיר. הוא היה אז סטודנט להיסטוריה. בעל רעיונות מקוריים להכות בפדאיון שהסתננו לירושלים.

"התיאור שקיבלתי עליו נשמע באוזניי כשיר יותר מאשר ביוגרפיה. נאמר לי שהוא חכם ואמיץ- בלתי שיגרתי ונועז. בעל כושר הנהגה וכושר החלטה נחוש. הוא חייל שאינו חת מאויב. ואזרח שאינו נבהל מחזון. צעיר זה, אריק שרון שמו, נולד לגדולות. נפגשנו עמו ומיד נוצרה בינינו חברות. חשתי שלפני צעיר שהוא משכמו ומעלה, נכון לשרת את עמו עד תום, וביכולת נדירה.

"בן - גוריון אהבו ממבט ראשון. דבריו כבשו לבבות. ופָקוּדַיו הלכו אחריו בעיניים עצומות. ובהיפגע אחד מהם הוא לא עַזבהו עד להחלמתו המלאה. משפחות השכולות שיקיריהם נפלו בקרב הוא היה אח ומנחם. הוא ידע לספר גבורתם בשפה מרגשת ובלתי נשכחת. ישראל אהבה אותו והוא אהב את בניה ורגביה.

"אריק היה איש אדמה. ריחה ערב לאַפוֹ ואת תלמיה הוא חרש, זרע וקצר. על שלומה הוא הגן כאריה, את בניה הוא לימד קשת ואת צעיריה להניף חרמש. וכשהיה כבר אגדה צבאית בחייו, הוא לא פסק לשאת עיניו ליום שבו ישראל תשכון לבטח. בניה ישובו לגבולם. והשלום יפקוד את הארץ המובטחת. היו פנים באישיותו של אריק שלא נרשמו בביוגרפיה הצבאית שלו. הרגישות שלו שפרצה משתיאר פרח או עץ. פרפר או ציוץ ציפור. וכמובן כשדיבר על חבריו או רעיו. אהבת לילי ואריק הייתה לשם דבר, ילדיו שכנו בליבו והוא קרן להם קסם.

צפו: הספד נשיא המדינה שמעון פרס

"עמרי וגלעד עמדו לצדו לילה ויום, עד לנשימתו האחרונה, במסירות ובאהבה שאין לה קץ. אנו מלווים היום למנוחה אחרונה לוחם משכמו ומעלה, מפקד שידע לנצח. מנהיג שנשם חלום. אדם שהקסים את הבריות, גם בשעות הקשות.

"אריק, איש נדיר היית. הפכת דברים שנראו כבלתי אפשריים למנופים של אפשרויות אדירות. תמיד הדפת סכנות ומעולם לא דחית הכרעות. החלטת וגם ניצחת. תדע מנוחה, מנהיג גדול. שלא הרשה מנוח לעצמו בשירות עמו, בהגנת ארצו ובהפרחת שדותיה. האדמה שממנה באת תחבק אותך עתה בזרועותיה הגדולות והחמות של ההיסטוריה של עמינו, ותקבל אותך כאיש שהוסיף לה פרק היסטורי בלתי נשכח. וכדברי המשורר:" ואומה תעמוד - קרועת לב אך נושמת לקבל את הנס, האחד, אין שני... " היה זכרך, אריק, ברוך".

אחריו עלה ראש הממשלה בנימין נתניהו לספוד לחברו ויריבו כאחד: "אריאל שרון היה מגדולי המצביאים שקמו לעם ישראל ולצבא ההגנה לישראל. אריק שייך לדור המייסדים - דור הקוממיות, וקוממיות ישראל היתה מותנית בראש ובראשונה, בהעמדת דור לוחמים שיחדשו את מורשת הגבורה בישראל, שנראה שעברה מן העלם בשנות הגלות. לאריק שרון היה תפקיד מרכזי בבניית מורשת גבורה זאת.

"אריק שרון לחם בשורות צבא ההגנה לישראל שנים רבות, ממלחמת העצמאות ועד למלחמת יום הכיפורים. הוא הניח יסודות מרכזיים בדוקטרינת הלחימה של צה"ל בהקימו את יחידה 101 כשהוביל לוחמים עתירי תהילה. אריק גילם ויישם בפיקודו את תורת האיגוף בקרב. הוא עשה זאת בצניחה במעבר המתלה בסיני ובמלחמת ששת הימים, אבל יותר מכל באה לידי ביטוי יכולתו במלחמת יום הכיפורים כשהוביל את כוחות צה"ל מעבר לתעלת סואץ וכיתר את הארמיה המצרית.

"במעמדים אלה גילה אומץ לב ותושייה שהוקרנו לפקודיו ותרמו תרומה חשובה לעוצמת הלוחמים. כשר וכראש ממשלה הוא עמד על זכיותינו לפעול להגנתנו במרחב, זכות שאנו עומדים עליה גם היום ושהיא תנאי הכרחי לקיומנו ולקיומו של שלום.

לא תמיד הסכמתי עם אריק ולא תמיד הוא הסכים איתי, אך כאשר שירתנו האחד בממשלתו של השני תמכנו אחד בשני, למען מדינת ישראל.

"אריק היה אדם פרגמטי בעל רגש עמוק למדינה ולעם היהודי. הוא הבין היטב את מהות האנטישמיות ואת הצורך של היהודים להיות אדונים לגורלם במדינתם. הוא החשיב את הקשר שלנו עם בעלת בריתנו ארצות הברית וידע גם לעמוד בתקיפות על האינטרסים שלנו מול העולם. הוא קרא לעולם 'שלא לפייס את הערבים על חשבוננו. לא נוכל לקבל זאת', הוא אמר.

"אנו שומרים על עקרונותיו ומדינת ישראל תמשיך להילחם בטרור ולחתור לשלום. מדינת ישראל תפעל בכל דרך למנוע מאיראן את היכולת להתחמש בנשק גרעיני. בתולדות ישראל הוא ירשם כאחד המצביאים הגדולים ביותר שקמו לנו. אריק, עם ישראל נפרד ממך היום ותרומתך הייחודית לביטחון המדינה חקוקה בהיסטוריה של עמנו. זכרך יהיה נצור לעד בלב האומה".

צפו: הספד ראש הממשלה בנימין נתניהו

יושב ראש הכנסת יולי אדלשטיין ספד לשרון: "שמונה שנים עברו, מאז שקע בתרדמת ראש הממשלה האחד-עשר של מדינת ישראל, אריאל שרון, אריק, והנה היום ארונו ניצב בכנסת, בכדי לחלוק לו כבוד אחרון. כבוד השמור ליחידי סגולה, לבודדים שהקדישו את חייהם לטובת העם כולו, ללוחמים שנאבקו, גם כאשר חרב חדה הונחה על צווארם.

"מעולם לא כבדו שערי ישראל על כתפיך, אריק. כתפיים רחבות שסחבו פצועים והובילו לוחמים במלחמת השחרור, תוך כדי שאתה מחלים לאיטך מהפציעה הקשה בקרב, קרב לטרון, בו כמעט ואיבדת את חייך. כתפיך נשאו שקים עמוסים בציוד צבאי ואמצעי לחימה, בפעולות תגמול נועזות, שחו באבדן לוחמים במעבר המתלה, ושבו והתעצמו עד מאד במלחמת ששת הימים, עת הבקעת עם כוחותיך את כחות המצרים, באום אל-כתף ואבו עגילה, בואכה תעלת סואץ.

"כמו שמשון הגיבור בשנות ה-70 נשא אריק על כתפיו את שערי עזה, ושב כדי להפיח כוחות בלוחמיו עת עמדה מדינת ישראל, ברגעיה הנואשים ביותר, במלחמת יום הכיפורים. מאז, לא חדל מהשאיפה להיות רב-החובל, האיש שינהיג את הספינה הזו, את מדינת ישראל, בין גלים סוערים ורוחות זועפות.

"אם הצברים הכירו אותו כלוחם ללא חת, אנחנו, העולים, הכרנו אותו כ'בולדוזר' בעל יכולות ביצועיות בלתי רגילות. כשר השיכון, בתחילת גל העלייה, עבר אריק בעצמו בין אתרי הבנייה. דוחף, מזרז, נותן תמריצים ומוודא שאיש לא יהיה ללא קורת-גג. יום ולילה מקבל דיווחים בזמן אמת על מספר העולים שמגיעים, ומשווה באופן מידי עם הנתונים על התחלות הבנייה והדירות המוכנות לאכלוס, תוך שהוא מתרוצץ בין קריית-גת לקריית-שמונה, בין שדרות לכרמיאל.

"אריק היה האיש שהחליט להעניק סל קליטה שווה לכל עולה, ללא קשר למדינת המוצא. ההחלטה, שבמשך שנים לא יצאה לפועל, התממשה, איך לא, במשמרת שלו, והתבררה במהרה כאחת ההחלטות החשובות, שמעודדת את עליית יהודי צרפת ויהודי ארצות-הברית, מדינות חבר-העמים ואתיופיה.

"כמי שכיהן כשר הקליטה בפועל בממשלתו, אני מעיד שגם בשעות הקטנות של הלילה יכולתי להשיג את אריק, אם הנושא היה קשור לרווחת עולים וקליטת עלייה".

יו"ר הכנסת אדלשטיין התייחס להחלטתו של שרון לפרוש מהליכוד ולהתחיל בתוכנית ההתנתקות: "אין זה סוד שבשנותיו האחרונות של אריק דרכינו נפרדו. חלקתי לחלוטין על דרכו ועל החלטתו לסגת מצפון השומרון ורצועת עזה. ומאז לא היה רגע כלשהו, הצבעה כלשהי, שתמכתי במהלכים שלו. הקרע ביננו היה חזק מידי ולמרות זאת, לא נתתי מעולם ולא אתן לקרע הזה למחוק את זכויותיו, את תרומתו, את נכונותו לשאת במשא העם הזה".

סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, עלה לספוד את השרון: "זהו כבוד גדול לי ולמדינתי להביע את תנחומיי העם האמריקאים בעת הזאת. זה יהיה קשה ומעבר ליכולותיי לתפוס את האדם ולתאר את יכולותיו, הוא היה אדם חזק ועוצמתי. כאשר עלה הנושא של ביטחון מדינת ישראל והנושא תמיד עלה במהלך הפגישות שלי איתו, מיד הבנתי את הכינוי 'בולדוזר'. הוא באמת שלט על הכל. היו לו דעות מאוד חזקות והוא עורר דעות מצד אחרים.

צפו: הספד ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר

"כמנהיגים היסטוריים אחרים היה לו כוכב צפון שהדריך אותו והראה לו את הדרך. אותו כוכב צפון שלו היה הישרדותה של מדינת ישראל. היה לו קשר רוחני לארץ ישראל הוא תמיד אמר שהדבר הכי חשוב הוא ש"אני יהודי ומחשבתי תמיד מובלת על ידי העתיד של עם ישראל.

"מכיוון שהיה לו אומץ גופני ופוליטי כל כך גדול הוא מעולם לא סטה מאותה הדרך. זה היה מפעל חייו, אפילו אלפי קילומטרים מכאן אנשים יכלו להרגיש זאת. הגבורה שהיתה לו להוביל את לוחמיו אל תוך קווי האויב, האומץ הפוליטי שלו כשאמר לעשרת אלפים ישראלים לעזוב את עזה כדי לחזק את עם ישראל - איני יכול לחשוב על החלטה כ"כ קשה ושנויה במחלקות, אבל הוא האמין בהחלטה וביצע אותה. בטחון העם שלו תמיד היה בראש מחשבתו של אריק. לאריק לעולם לא היו לו ספקות, כך היה נראה לי.

"הרבה מאוד יאמר וייכתב על ראש הממשלה אריאל שרון. זה הגיוני שעם ישראל יסתכל על הצלחותיו וכישלונות אבל אפשר לראות במהלך חייו את מסלולה של מדינת ישראל. בכל הזמנים הללו, ארה"ב, בין אם הסכמנו ובין אם לאו, היתה תמיד מסורה לביטחונה של מדינת ישראל. מעולם לא הפסקנו את התמיכה ואת ההגנה על הלגיטימיות של ישראל בעולם. לאף אחד אין ספק בהגנה של ארצות הברית על מדינת ישראל. כפי שאמר הנשיא אובמה כאשר היה במדינת ישראל ישראל לא הולכת לשום מקום. כל עוד יש את ארצות הברית – אתם לא לבד.

"אריק שרון מאוד העריך את הקשר והידידות בין ישראל לארה"ב ועמל קשות במהלך תקופתו כראש ממשלה להעמיק את הקשר הזה. הנשיא פרס וראש הממשלה אריאל שרון, אתם חלק מאותו דור מייסדים. ההבנה שאין לכם לאן ללכת, גרמה לי להבין את המוטיבציה שלכם. ראש הממשלה שרון לא רק היה אהוב על העם היהודי הוא אהב את הארץ הזאת, את האדמה עצמה. הוא נולד בחווה ויקבר עכשיו בחווה.

"אני לגמרי בטוח שארץ ישראל חרוטה בנפשו של אריאל שרון. הוא אמר שהוא רוצה להשיג שלום. לעולם לא נדע איך היו נראים סוף חייו אם היה יכול להשיג את השלום, כיצד היו נראים פני הדברים אילו היה חי בריאות טובה בשמונה השנים האחרונות. הוא נפרד מאתנו בטרם עת. אנחנו לא נראה כמותו בקרוב. אני מקווה שהקשר בין מדינת ישראל לארצות הברית לעולם לא יישבר".

נציג הקוורטט למזרח התיכון, וראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר ספד לשרון: "הפגישות הראשונות שלי עם שרון היו קשות. הוא היה תמיד קורא מתוך הרשמים שלו בפנקס וחזר על דבריו. רק כשהזמנתי אותו לביתי לארוחת ערב ללא כללי פרוטוקול ראיתי פתאום אריק שונה. הכרתי אדם עם לב חם מלא קסם אישי ותשוקה למדינה למשפחתו ולחקלאות שלו".

צפו: הספד סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן

בלייר הוסיף כי "הוא נקט בפעולות שאף אחד לא חשב שהוא יעשה כמו מפת הדרכים, ההתנתקות והקמת קדימה. כשמדברים על המהפך שעשה לאיש שלום, מחטיאים את העניין. הוא לעולם לא השתנה. היעד האסטרטגי שלו נשאר בעינו. מגיל 14 הוא נלחם למען הארץ כשפירוש הדבר היה לעשות שלום הוא עשה שלום. הוא לקח איתו את עזות המצח והנחישות אל הדיפלומטיה. אל לנו לחשוב שהוא לא פעל בצורה מעמיקה הוא היה מחושב היו לו תכונות של מנהיגות והבנה שהמצב קשה ושצריך לקבל החלטה.

"ככל שהכרתיו הבנתי שהוא תלמיד ההיסטוריה וגם יוצר ההיסטוריה. הייתה לו את ההבנה שהמצב קשה ושהוא צריך לקחת אחריות. הוא שעט קדימה בהחלטות שונות. לעיתים השאיר הרס אחריו אולם המטרה הייתה מאוד ברורה. היו לו דעות חזקות ולא היו לו אשליות בנושא האיומים על מדינת ישראל. הייתה לו הבנה שאם ניתן להשיג שלום זה העוגן לביטחונה של מדינת ישראל. הוא חלם על השלום ורצה לסיים את המלחמה".

טוני בלייר אמר כי "אלה שכיהנו כראש הממשלה או השואפים להיות ראש הממשלה, משותף לכול הפוליטיקאים, מעבר לרצון לשלוט, יש משהו מיוחד באהבה לארץ הזו, אהבה עליונה לארץ ישראל. שרון בלט באהבה הזו.

"לא משנה מה תחשבו על שרון אותו יעד ומשימה שהיה כה אציל, הוא הבין שאי אפשר רק בדרך המלחמה.

"מניסיוני, זה היה אריק שרון. קשה וחזק ביישן וכעבד לעמו. לוחם ליצור את המדינה ולא רק במלחמה אלא גם בשלום עם לב גדול ורגש ענק, יירשם בתולדות המדינה בגאווה גדולה", סיים ראש ממשלת בריטניה לשעבר.

מנהלת לשכתו של שרון בלשכת ראש הממשלה, מרית דנון ספדה: אני עומדת לשאת מילות פרידה מאדם שהיה יקר ללבי מאוד. לעולם לא פניתי אליו בשמו, המילה אריק לא יצאה מפי. לא הכרתיו עד ליום שנבחר לראש הממשלה. היתה לו תדמית של אדם קשה, אך מהר מאוד התבדיתי. פגשתי אדם שראה סביבו בני אדם. אני שהייתי מזכירתו האישית במשך חמש שנים רצופות פגשתי אדם רגיש מתחשב ומתעניין. בתוך הפגישות החשובות, פיגועים והחלטות הרות גורל הוא ראה והתחשב בדברים שאחרים לא ראו. חודשיים לאחר שנכנס לתפקידו הוא קרא לי וביקש שאבדוק מה קורה עם מזכירה שעיניה נראו לו עצובות והוא ברגישותו אכן צדק.

"דווקא הוא העומד בראש הפירמידה הבחין בעצב של אדם שכמעט לא הכיר, בימים של טרור רצחני ועומס עבודה קשה מנשוא. ברגישות הזו פגשתי גם בפגישותיו עם הורים שכולים. בכל חמש שנות כהונתו לא הייתה ולו משפחה שכולה אחת שביקשה להיפגש עמו ונענתה בשלילה. זו הייתה בקשה אישית שלו, ולפגישות האלה התכונן כמו לפגישות עם מנהיגי עולם - ידע כל פרט הכיר כל בן משפחה בשמו.

"ידעתי שהוא מתכוון לכאב שלהם וגם לכאב שלו, שמעולם לא עזב אותו, על מות בנו הבכור גור. אף פעם לא הבנתי מה באמת התרחש שם מה היה במפגש בין ראש ממשלה שאיבד את הטובים בחבריו לבין אבות ואימהות שאיבדו את ילדם לא מכבר. רק בכל פעם מחדש נכנסו לחדרו אימהות שכולות שפניהן חרושות כאב ועיניהן דומעות, ויצאו משם שונות, עם חיוך ותחושה של הכרת תודה".

דנון הוסיפה כי "חמש שנים במחיצתו היו דפדוף יום יומי בספרי ההיסטוריה של מדינת ישראל. כפר מלל והפציעה בלטרון ב-48' הותירו בו את ההחלטה שלא מותירים חיילים פצועים מאחור. עד יומו האחרון הוא דיבר על הניצולים שהגיעו מהתופת לשדה הקרב בלטרון, 'אודים מוצלים מאש' שריד אחרון למשפחותיהם.

היא סיימה בכמה מילים אישיות לראש הממשלה לשעבר: "אריק הליכתך לפני 8 שנים כה מהירה ובלתי מתוכננת לא הספקתי להיפרד ולא הספקתי לומר לך כמה אנו אוהבים אותך, אולם כנראה ידעת כי היית אומר בציניות שזה מקום טוב להיות בו. עוד מעט תשוב למקום שאהבת להיות בו לחוות השקמים ליד רעייתך לילי שכה אהבת. אני רוצה להודות לך על ההזדמנות לעבוד איתך. נוח על משכבך בשלום".

אלוף משנה במיל', שמעון כהנר (קצ'ה), חברו הטוב של שרון ספד: אריק, מפקדי מורי ורבי וידידי הקרוב. יכולתי לדבר שעה, ולא הייתי אומר חצי ממה שיש לי מה לומר. שמונה שנים חיינו בתחושה שהוא ישוב. כולו נבע מאהבת הארץ ויחסו לארץ ומה שהארץ נתנה לו. זה היה דו סטרי.

"אריק לקח אותנו צעירים בני 19 והחדיר בנו בטחון ומוטיבציה. הוא לימד אותנו שהכול תלוי בנו. בלי מליצות ובלי נאומים חוצבי להבות. הוא נתן לנו את התחושה איך בנחישות, באמונה ובאומץ ניתן להשיג הכול. הוא היה איש עם חזון. כבר כשהיה רס"ן, הוא היה גנרל, עם תבונה ומנהיגות. כך היה בשדה הקרב.

צפו: הספד שמעון כהנר (קצ'ה)

"אני חייב לו את חיי. הוא היה עזר בפינוי שלי. כשנפצעתי בקרב, הוא לא שקט, עד שהוא ווידא שהוציאו אותי משם. אם לא העשייה שלו, לא הייתי פה עכשיו".

"הטילו עליו לעשות מהפך בצה"ל, שהיה צבא בפחד. הוא הורה לנו למחוק את המילה, "אי אפשר" ולחזור עם המילים "אי אפשר בלי לנצח".

קצ'ה סיפר עוד: "היינו חברים מההתחלה. חברות שנוצרה מיד. בחברות הזו, הוא הצליח לעשות את אשר הוא עשה. החברות הייתה כזו שהייתי מבאי לשכתו, היה לנו מקצוע משותף, חקלאות.

פעם אחת ערב חג השבועות, קבלתי ממנו טלפון והוא אמר לי, שהוא על שפת הים בעקבה. "יצאתי כעת מפגישה עם מלך ירדן, ונזכרתי מה אתה עשית פה פעם". היה לו הומור שליווה אותנו. לפני 60 שנה כשהיינו צעירים מלאי מרץ יכולנו לבצע את מה שהאמנו שהיינו צריכים לעשות.

לפני 10 שנים עשינו אירוע לרגל 50 שנה ליחידה 101. ואמרתי שבעוד 10 שנים, נעשה אירוע נוסף לציון 60 שנה ליחידה. והוא ביקש שלא נשכח להזמין אותו. והוא ביקש לא לעשות את זה ביום של ישיבת ממשלה. כך, באירוע שעשינו לפני כמה חודשים, רוחו היה איתנו.

הוא היה חקלאי בנפשו, וראה בחקלאות ערך מיוחד. ראיתי את זה כשהייתי מעורב בהקמת עדר הבקר בחווה. בשם חברי אני מצדיע לך", סיים קצ'ה.

זאב חבר (זמביש), איש ההתנחלויות ספד: "על סגולותיך כלוחם דיברו רבות שלחמו איתך בשדות הקרב, אתה היית המורה הגדול שלנו בבניית מפעל ההתיישבות. בבנייה כמו בצבא, ירדת תמיד לפרטים הקטנים וניהלת לוחות זמנים מדויקים. ידעת להאיץ במלאכה כדי שלא ירפו ידיהם של העוסקים בה. הייתה בך יכולת לגדל אנשים ולטפח בהם את יכולות ההנהגה – גם בשדה הקרב וגם בבניית ההתיישבות.

"עוצמת החוויות שסחבת בנעורייך צפה ועלתה בעשייתך כאדם בוגר בכל צעד ושעל. אצלך אריק, הכול צריך לעשות רחב, גדול ועמוק כי מדובר במפעל לדורות ולנצח נצחים. הזהות היהודית הייתה אבן יסוד בכל פעולותיך. נהגת לומר שוב ושוב שהעם הזה יצלח כל מכשול.

"אהבתי אותך מאוד מאוד וראיתי זכות לעמוד לצדך בבניין ישראל. האהבה לא פסקה עד עתה. דווקא על רקע זה הייתה קשה וכואבת התנתקותך מהדרך בה צעדנו. הכאב היה גדול ועל הכול תכסה אהבה גדולה. נבטיח לך אריק כי בעזרת השם לא נרפה ונצלח את כל המכשולים".

צילום: דוברות הכנסת

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

3 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

3
כמעט כל הפוליטיקאים אופורטיוניסטים כמוהו. וראו כאן את "גדולת" שרון ואת נדירותו http://www.zeevg
גיא
2
------------------------ לרשעים - יפלו בידם (סוטה מא:) ------------------- שפטרני מהחמור הכופר הזה ברוך שפטרני מהחמור הכופר המשומד הזה ברוך שפטרני מהחמור השמן הכופר המשומד הזה -------------------- תענית פרק יא "בשנים בש
אלפים? או מאות
1
אריק היה עוכר ישראל. נקודה. מהרסייך ומחריבייך ממך יצאו.
יהודי
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות