מבוכה גזענית בכנסת: ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד) שביקשה לתרום בשעות הצהריים (רביעי) דם בעמדת ההתרמה של מד"א בכנסת, נענתה בתשובה שלילית על ידי צוות מד"א וזה בשל "סוג הדם המיוחד של בני העדה האתיופית", לא פחות.
לאחר שחברת הכנסת תמנו שטה התעקשה לתרום, הסבירו לה אנשי מד"א שאם תרצה לתרום תוכל לעשות זאת, אבל "נקפיא את שקית הדם". לאור הסערה שנוצרה לאחר פרסום ההחלטה השערורייתית ב-ynet, הורה יו"ר הכנסת לעצור את התרמת הדם.
השר אורי אריאל (הבית היהודי) ששמע על הסיפור הזדעזע ואמר: "הזדעזעתי לשמוע שיש מי שחושב כי הדם של חברתי חה"כ תמנו שטה, כמו גם של שאר בני העדה האתיופית, סמוק פחות מהדם של כולנו. כשם שצריך להציל כל אדם כך צריך לקבל דם מבני העדה האתיופית, שמשרתים בצבא ושותפים בכל החובות במדינת ישראל. האם יש מי שחושב שבני העדה האתיופית מספיק טובים כדי להתנדב במד"א אך לא מספיק טובים כדי לתרום דם?".
יו"ר האופוזיציה בוז'י הרצוג הגיב גם הוא לתקרית ואמר: "המקרה של חברתנו ח"כ פנינה תמנו שטה הוא רק סימפטום לבעיה הרבה יותר גדולה: הגזענות הפושה בכל חלקה טובה בחברה הישראלית. בתרומות דם, במוסדות חינוך ובעוד ועוד מקומות. גזענות היא נגע רע מכוער הנובע מרשעות, טיפשות ובורות. ראשית, אסור שמי שאחראי על הנוהל המשפיל יישאר בתפקיד, בטח אחרי שכבר בשנות התשעים נחשפה המדיניות האווילית. שנית, אני תובע ממד"א ובנקי הדם להפסיק להפלות בין דם לדם".
פרופ' אילת שנער, מנהלת שירותי הדם של מגן דוד אדום, מסרה בתגובה ל- ynet כי: "על פי נוהלי משרד הבריאות, לא ניתן להשתמש בעירוי במנה שתרם מי שנולד או גר מעל שנה מאז 1977 במדינה שבה שכיחות האיידס גבוהה, ובכלל זה בארצות באפריקה, בדרום-מזרח אסיה ובאיים הקריביים. אנשים שבכל זאת רוצים לתרום יכולים לעשות זאת, אך לא נעשה שימוש במנה, כי אסור. יש אנשים שרוצים לתרום מסיבותיהם שלהם, כולל בני העדה האתיופית, ולוקחים בחשבון שלא ייעשה שימוש במנה".
"במקרה שהתורמים יוצאי העדה האתיופית, מי שסעיף זה חל עליו, ובגלל העובדה שלחלקם יש תת-סוגי דם נדירים שחשוב להם לדעת על כך וחשוב שיהיו מנות מתת-סוג דם זה, קיימת הנחיה מיוחדת שמנות דם שנתרמות נבדקות ואם מדובר בתת-סוג דם נדיר, מוקפאות המנות לשימוש עתידי.
"ככלל, סוגיה זו מונחת על שולחנו של משרד הבריאות זה מספר חודשים והתקיימו מספר פגישות, כולל בנוכחות שרת הבריאות וח"כ תמנו שאטה. כן הוקמה ועדת מומחים המייעצת למשרד הבריאות, אשר בימים אלה מנסה לראות האם ניתן לעשות משהו לשינוי הנוהל".