מתווה חדש לקיצור החופש הגדול באופן משמעותי לחודש אחד בלבד הוצג היום (חמישי) במסיבת עיתונאים רשמית, על ידי שר החינוך שי פירון, שר האוצר יאיר לפיד ושר הרווחה מאיר כהן.
התכנית המדוברת אמורה להקל על ההורים את הנטל שמהווה עבורם החופש במתכונתו הארוכה. למעשה, בחודש שנוסף, לא תתקיים פעילות לימודית סדירה, אלא תהיה זו מערכת חינוכית שתופעל בתשלום באמצעות מורים וסטודנטים.
בקיץ הקרוב, תיושם התכנית רק על כיתות א' ו-ב', ובשנים הבאות, יכלול המתווה גם את הכיתות הגבוהות וילדי הגנים. במסגרת התכנית, שתימשך שלושה שבועות, יפעילו המורים מעין קייטנות חינוכיות.
התכנית תמומן בחלקה על ידי משרדי הממשלה ותיתן מענה להוצאות הגבוהות שנאלצים הורים לשלם לקייטנות בחופש. היתר ישולם על ידי ההורים, כאשר גובה התשלום יקבע על פי מעמדם הסוציו-אקונומי. התשלום שיגבה יהיה עד 400 שקלים.
השר פירון אמר כי מדובר במהפכה ו"שלושת השבועות הללו יהיו חינוכיים, לא בייביסיטר". השר לפיד הוסיף כי "יש ערך מיוחד בכך שמי שמוביל את זה היא מערכת החינוך, כי נוכל לצקת ערכים שלא תמצאו בשום קייטנה או בייביסיטר".
הורים רבים מברכים על המהלך, שמהווה למעשה המשך למגמה שהחל שר החינוך הקודם גדעון סער, אשר קיצר את החופש הגדול בשבוע וימי החופשה שקוזזו, פוזרו בין חופשות החגים בשנה.
לעומת זאת, מנהלים רבים הביעו התנגדות כבר אז וטענו כי קיצור החופש עלול לפגוע בהסכמי העבודה שלהם. אולם שר החינוך שי פירון הבטיח כי ההשתתפות בפעילות תהיה נתונה להחלטת המורים והם יקבלו על כך שכר נוסף.
כך, כבר בקיץ הקרוב יפעלו מוסדות החינוך הציבורי עד ה-21 ביולי, בימי ראשון עד חמישי, מהשעה 8:00 עד 13:00. כל קבוצה תכלול 28 ילדים והצוות החינוכי יהיה מורכב ממורים, סטודנטים להוראה ומדריכים מקצועיים.
עלות הפרויקט מוערכת בשלב זה בכ-215 מיליון שקל, מתוכם יגיעו 160 מיליון ממשרד האוצר, כ-40 מיליון מקרן ידידות ו-15-10 מיליון שקל ממפעל הפיס.