כיכר השבת
מבצע "שתי טיפות"

מיליון ילדים יחוסנו נגד פוליו

מבצע "שתי טיפות" לחיסון נגד נגיף הפוליו יוצא לדרך, מיליון ילדים ברחבי הארץ יחוסנו בחיסון החי מוחלש נגד נגיף הפוליו • מנגד שאלות ההורים מתעצמות, לחסן או לא? במשרד הבריאות פרסמו תשובות לשאלות ההורים ומפצירים "חסנו את הילדים", אך יש גם הורים שלא מעוניינים לחסן: "החיסון מסוכן" (בארץ)

|
2
| כיכר השבת |
מחסנים נגד פוליו (צילום: shutterstock)

מבצע החיסון הארצי יצא לדרך: החל מהבוקר (א') יחוסנו במסגרת מבצע "שתי טיפות" לחיסון נגד נגיף הפוליו כמיליון ילדים ברחבי הארץ.

ובעוד במשרד הבריאות מרוצים מהצלחת מבצע החיסונים בדרום, במסגרתו חוסנו כ-60 אלף ילדים, ההתלבטויות בקרב ההורים גוברות. לחסן או לא?

במשרד הבריאות מפצירים בהורים לחסן את הילדים וטוענים כי החיסון בטוח, מנגד קבוצת אמהות חרדות התאגדו כקבוצה שכבר מונה קרוב ל-3,000 אימהות, תחת השם "אמהות אומרות לא לחיסון הפוליו המוחלש", אחת ממנהלות הקבוצה אומרת ל"כיכר השבת": "החיסון מיוצר על ידי חברת GSK שכבר הסתבכה בשערוריות בעבר, ואינו נושא את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), החיסון מסוכן".

אך רופאים אתם שוחחנו מרגיעים וטוענים כי אין צורך לחשוש מכיוון שהחיסון לא נבדק כלל בארצות הברית בשל העובדה הפשוטה שאין שם פוליו.

במשרד הבריאות אומרים: "הסיכון מפני המחלה הוא מוחשי, הנגיף שהופיע הוא נגיף פראי שעלול לגרום לשיתוק ואפילו למוות".

• עוד בנושא: כל מה שאתם חייבים לדעת על פוליו

אך למרות הצהרות משרד הבריאות הוויכוח מעל דפי העיתונים, ברשת וברדיו נמשך, וישנם דעות לכאן ולכאן. אך עוד ועוד רופאים מיישרים קו עם הממסד וקוראים לחסן. ד”ר אפי הלפרין, לשעבר מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית חולים ביקור חולים, נוקט עמדה מעט ביקורתית כלפי המהלך. הוא אמנם מצדד במבצע החיסונים, שיש בו לדבריו "אלמנט של ערבות הדדית", אך מדגיש כי "חשוב שמשרד הבריאות יפנים שמשימתו במבצע 'שתי טיפות' כוללת לא רק התגברות על נגיפי פוליו פראיים ואלימים, אלא גם שיקום והחזרת האמון של ישראלים רבים במדיניותו ובפעולותיו".

האם לחסן או לא? כל מה שאתם צריכים לדעת על פוליו

במשרד הבריאות אומרים כמובן לחסן את הילדים: "בהחלט לחסן את הילדים. בישראל הופיע נגיף פוליו פראי, אשר עלול לגרום לשיתוק ואף למוות. הסיכון מהמחלה הוא אמיתי ומוחשי ולא צפוי להיעלם אם הילדים לא יחוסנו. מטרת החיסון למנוע נשאות ותחלואה בפוליו".

מי צריך לקבל את החיסון?

​כל מי שנולד לאחר 1.1.2004 וקיבל חיסון IPV (חיסון מומת) אחד לפחות בעבר. במשרד הבריאות פרסמו את מפת מרכזי החיסון​​. יש להגיע עם פנקס החיסונים של הילד​.

למי אסור לקבל את החיסון?

החיסונים לא יינתנו אין לתת לתינוקות או פגים שלא חוסנו כלל נגד פוליו.

אם הילד שלכם סובל ממחלת חום. כמו כן לא יתנו את החיסון אם לילד יש קרוב מדרגה ראשונה עם ליקוי במערכת החיסון, בשל החשש שהקרובים יידבקו במחלה עקב המערכת החיסונית החלשה שלהם. ​

מדוע צריך לחסן ילדים שכבר חוסנו?

הילדים מחוסנים בחיסון מומת שמגן עליהם מתחלואה אך לא מגן מפני נשאות והדבקה. מהבדיקות שביצענו עולה כי רוב הנשאים הם ילדים עד גיל 10. ילדים אלה חוסנו בחיסון המומת, אך לא חוסנו בחיסון החי והמוחלש. לכן צריך להשלים לילדים חיסון חי מוחלש כדי למנוע נשאות, הדבקה והתפשטות הפוליו.

מה הסיכונים של החיסון?

במשרד הבריאות מרגיעים ואומרים כי החיסון בטוח לחלוטין, מכיוון שהחיסון ניתן רק למי שקיבל את קודם את החיסון המומת: "קיים ניסיון רב של מתן החיסון בלמעלה מ-2.5 מיליארד איש, החיסון רשום במדינת הייצור (בלגיה) ומאושר לשימוש בכל מדינות העולם על ידי ארגון הבריאות העולמי".

אך צריך לומר כי הדברים אינם פשוטים, משיחות שערכנו עם מומחים עולה כי אכן הסיכון הוא אפסי כאשר מדברים על המחוסן עצמו, אך יש חשש מסוים להתפרצות המחלה בקרב קרובי הילדים המחוסנים (אחד למיליון).

לא ברור גם אם החיסון מחזיק יותר מעשרים שנה, אך הדעות הרווחות כעת שכל המבוגרים שחוסנו אכן מחוסנים.

למדריך המלא של משרד הבריאות >

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

2 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

2
לא סיפרו לכם: החיסון יגן רק על 20%. במקרה הטוב מש' הבריאות ניתלה בניסוי הקליני של החיסון ההודי של חברת Panacea Biotec כהוכחה לבטיחות חיסון הפוליו המוחלש שניתן בדרום (חיסון של ...חברת GSK). זה כמובן אבסורד: זה בערך כמו שמש' התחבורה יגיד שרנו מגאן בטוחה כי איזה מכונית הודית עברה מבדקי בטיחות.
דני
1
החיסון מכיל נגיף שיכול לגרום פגיעות לילדים... אל תחסנו, זה עלול להיות מסוכן, יש מדינות בעולם שהפסיקו עם החיסון הזה, זה סתם נסיון להלחיץ, בטח נשארו להם חיסונים בסטוקים, אז הם מחסנים....
אורי
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות