פליטים – לא רק פלשתינים: כנס מיוחד מתקיים בימים אלו במלון מצודת דוד שבירושלים בנושא "צדק לפליטים היהודים יוצאי ארצות ערב". הכנס הינו יריית הפתיחה לפרוייקט ממשלתי רחב היקף אשר יעסוק בתיעוד ורישום של מאות אלפי היהודים שגורשו מארצות ערב וכן של הרכוש הרב שהשאירו במדינות מוצאם.
כהכנה לכינוס התקיים סקר של חברת Keevoon שבדק את המודעות הציבורית לכך שמאות אלפי מיהודי ארצות ערב גורשו מארצות ערב, תוך כדי בזיזת רכושם, ולכך שעפ"י החלטת ממשלת ישראל והקונגרס האמריקאי הם מוגדרים כפליטים. הסקר גילה כי המודעות הציבורית בנושא כמעט ואינה קיימת, מה שמחזק את הצורך בפרוייקט תיעוד עדויות של פליטים ורישום של הרכוש שהושאר שם.
בשנת תשס"ט החליטה הממשלה על הקמת מועצה לאומית להשבת זכויות ורכוש יהודי. עוד החליטה אז הממשלה להעביר את הטיפול בתיעוד ורישום הפליטים ורכושם לסמכותו של המשרד לענייני גמלאים. בימים אלה מושלמת מלאכת הקמת המועצה.
הכנס נערך ביוזמת הקונגס היהודי העולמי, משרד החוץ והמשרד לאזרחים ותיקים. במהלך הכינוס ידונו דרכים להעלות את סיפור הפליטים היהודים מארצות ערב על סדר היום הציבורי, בארץ ובעולם, יחד עם הבאת עדויות אישיות של הפליטים עצמם.
להעלאת המודעות לסוגיה קיימת חשיבות היסטורית, אך גם חשיבות אסטרטגית לנוכח הסכסוך הישראלי-פלשתיני וההתעסקות הרבה בסוגית הפליטים הפלשתינים. סגנית השר לאזרחים ותיקים אמרה בכינוס: " ישנה חשיבות מדינית בינלאומית לתיעוד ורישום העדויות ולאיסוף הרשימות המפרטות את רכוש יהודי ערב, כבסיס נתונים למשא ומתן המדיני."
עוד הוסיפה סגנית השר נס כי: "חנן אשראווי, חברת הוועד המרכזי של אש"ף והמועצה המחוקקת הפלסטינית, התבטאה בשבוע שעבר בנושא והכריזה כי היהודים יוצאי ערב אינם פליטים. זו אמירה לא מבוססת שיש להוקיע. זהו אינטרס חשוב שלנו כמדינה לוודא כי קולם של הפליטים יוצאי ערב יישמע בעולם כולו". הרעיון הוא כי הכרה בין לאומית בכך שגם יהודים גורשו מארצות ערב והפכו לפליטים תהווה תשובת המשקל ותקהה את דרישת הפלשתינים לזכות השיבה.
בכנס משתתפים חברי פרלמנט בכירים מהארץ ומהעולם: חבר הקונגרס האמריקני, ג'ראלד נדלר, חבר הפרלמנט הבריטי רוברט חלפון, חבר הפרלמנט הקנדי אירווין קוטלר, ועוד.
865 אלף פליטים - אבותיהם של מחצית מהאוכלוסיה בישראל
סוגית הפליטים היהודיים מארצות ערב לא זכתה להתייחסות עד לשנים האחרונות. בשנת תשס"ב החליטה ממשלת ישראל להכיר בפליטים היהודים ובזכותם לפיצויים, ובעקבותיה גם הקונגרס האמריקאי בשנת תשס"ח העביר החלטה בה הוא מכיר ביהודים הללו כפליטים. ההנהגה הפלשתינית סירבה עד היום להביע הכרה בגירוש היהודים מארצות ערב ובהגדרתם כפליטים.
ההערכות מדברות על כ-865 אלף פליטים יהודים יוצאי ארצות ערב. 200 אלף מהם מצאו מקלט בארה"ב, קנדה ואירופה, בעוד כ-600 אלף עלו ארצה. צאצאיהם של הפליטים הללו מהווים כמחצית מאוכלוסיית ישראל, מה שמגביר את התמיהה לנוכח חוסר המודעות של הציבור הישראלי לתופעה. כאמור, המשרד לאזרחים ותיקים מחל בימים אלה פרויקט תיעוד מקיף של עדויות פליטים ורישום הרכוש היהודי.