על רקע המתקפות העוצמתיות של ישראל נגד מטרות חיזבאללה בלבנון וחיסול בכירי הארגון, ובצל הדיבורים על הפסקת אש, בכיר השב"כ לשעבר, שלום בן חנן, מתארח לריאיון מיוחד באולפן 'כיכר השבת' ומנתח את המצב הביטחוני בגבול הצפוני, בגבול הדרומי, עסקת חטופים אפשרית, גורלו של יחיא סינוואר והאם ישראל תהיה חייבת להיכנס קרקעית ללבנון? צפו בריאיון המלא.
כותרות מהריאיון
תחילה התייחס בן חנן לחזית הצפונית והתקיפות של ישראל: "אנחנו במערכה רחבה מאוד, אפשר לקרוא לזה - מלחמה כוללת בחזית הצפונית, כשאנשים מדברים על מלחמה כוללת, הם מדברים על תמרון קרקעי וכרגע אנחנו לא בתמרון קרקעי".
"אני מאלה שחושבים שחייב להיכנס לתמרון קרקעי, אני לא מכיר מלחמות שהוכרעו רק מהאוויר, לא מכיר דבר כזה. יהיו דברים שיהיה אפשר לעשות אותם רק מהקרקע, כדי להגיע להכרעה אמיתית כנראה שלא יהיה מנוס מלהגיע לתמרון קרקעי".
בן חנן מתייחס לעובדה שישראל החלה להוביל: "הפרחים על כך גם על מי שקיבל את ההחלטה, למי שביצע ולמי שהתוכנן כל השנים. אנחנו רואים שיש רצף וקצב, זה מתנהל בצורה מאוד טובה, מדובר בבנק מטרות ואנחנו עוברים מטרה מטרה, אני מקווה שזה יימשך".
על מתקפת הביפרים, מסביר בן חנן מה מתרחש מאחורי הקלעים של מבצע שכזה: "אם מדברים על בניית היכולות, יכולות חובקות עולם עם מדינה שלישית, זה מצריך משאבים רבים, מבצעים כאלו - הכנה לזה מצריך שנים, את התשתיות האלה כדי לנהל את המבצע הזה בכיסוי עם מספר מדינות - אתה צריך לפתח יכולות כאלה, יכול להיות יותר גם יותר מעשור".
בכיר השב"כ לשעבר מתייחס לחיסול הבכירים בהנהגה הצבאית של חיזבאללה: "כשאתה מחסל בכירים אתה מייצר כאוס שמקשה על תפקוד הארגון, שללנו יכולות פיקוד ושליטה מחיזבאללה בצורה יוצאת דופן, אבל מפה יש המשך, שלא נצפה שההישגים תמיד יהיו באותה רמה - גם האוייב יודע להפיק לקחים".
בן חנן מותח ביקורת ואומר: "בבוא היום, שנחקור את כל הדברים, צריך לחקור איך הצלחנו לשכנע את עצמנו שאנחנו לא יכולים להתמודד עם 2 ארגוני טרור במקביל, אנחנו לא חסרי יכולת מול חיזבאללה, הוכנו פה תוכניות במשך שנים למערכה כזאת. אנחנו נצטרך לשאול את עצמנו איך אנחנו הפחדנו את עצמנו, איך מערכה מול חיזבאללה נראית כאילו אנחנו נלחמים מול מעצמה".
שאלנו את בכיר השב"כ על הפער הבלתי נתפס בין יכולות המודיעין בחזית הצפונית ליכולות המודיעין ערב שמחת תורה ברצועת עזה: "זה באמת פער בלתי נתפס, לא בטוח ששנים קדימה נוכל לתת תשובה לדבר הזה. אבל אם ננסה להסביר: התעדוף שלנו לזירה הצפונית במשך שנים היה תעדוף משמעותי - יכול להיות ששגינו, סוג של קונספציה.
"הדבר השני, אני אומר את זה שוב ושוב, היה מספיק מודיעין שהיה צריך לאפשר את מניעת המתקפה ב-7 באוקטובר, גם באותו לילה וגם לפני, יש בתחקירים דברים שעדיין אי אפשר לדבר עליהם, אפשר לקרוא לזה עצמו עיניים, כשלנו פה כמדינה. כשאנחנו צריכים לנתח מודיעין צריך לנסות לנטרל אג'נדות של בני אדם".
אנחנו עוברים לדבר על החזית הדרומית והתחושה שהמלחמה ברצועת עזה הסתיימה: "אני כל פעם ששומע 'המלחמה ברצועת עזה הסתיימה' אני מקבל צמרמורת, יש לנו שם עדיין 100 חטופים, איך יכולה המלחמה להסתיים כשיש לנו עדיין חטופים?
"זה לא רק שהמלחמה לא הסתיימה, הדיבורים שלנו הזירה הדרומית הפכה לזירת משנית - הדיבורים האלה מזיקים, זאת זירה שאנחנו צריכים להתמקד בה. יש לנו עדיין 100 חטופים שם".
על הנתק בשיחות המו"מ לשחרור החטופים הוא אומר: "אין עסקה על השולחן, אחרי חודשים שאני טוען שנאחנו במו"מ חד צדדי, סוף סוף יש הסכמה שבצד השני אין מי שמתדיין. ועכשיו כל מי שמאמין שהחזרת החטופים היא מטרה עליונה, ואני מאמין שכל עם ישראל מאמין בזה, עכשיו צריך לדרוש מהממשלה: מה האלטרנטיבה כשאין משא ומתן?".
בן חנן, שפגש בעבר את יחיא סינוואר בכלא הישראלי, מתייחס לדיווחים על האפשרות מנהיג חמאס נהרג בתקיפות צה"ל ברצועה: "פגשתי אותו ביום שהוא שוחרר מהכלא, עמדתי יחד עם חבריי עם דמעות בעיניים לראות את אלף המחבלים האלה חוגגים. כולם העריכו שהשחרור הזה, בטח אחד כמו סינוואר, שהדבר הזה הוא אירוע משמעותי שמשנה את המצב, אבל מה עשינו עם זה לאחר מכן, זו השאלה שצריך להפנות.
"בחזרה לשאלה המקורית, יחיא סינוואר בחיים בסבירות מאוד גבוהה, הוא צופה בנו ויכול להיות שיש בו לעג, בסופו של דבר יחיא סינוואר בסבירות גבוה חי, עד שלא נקבל ראייה אחרת".
צפו בריאיון המלא