במהלך המלחמה סיים השר אלי כהן את הקדנציה שלו במשרד החוץ ונכנס למשרד האנרגיה ומהר מאוד החל להיערך לקראת האפשרות של מלחמה בצפון והחשש מעלטה במצב של מלחמה קשה מול חיזבאללה.
בריאיון מיוחד ל'כיכר השבת', מדבר חבר הקבינט המדיני ביטחוני על המלחמה מול חמאס ברצועת עזה והאסון הנורא ברפיח; פרישת גנץ ואייזנקוט מהממשלה והטענות לשיקולים פוליטיים בקבינט המלחמה; החטופים שנותרו בעזה והניסיון להגיעה לעסקה; החזית הצפונית והקריאה להכרעה; החשש מעלטה במצב מלחמה קשה מול חיזבאללה; סערת חוק הגיוס והדרישה להקשיח את החוק. צפו בריאיון המלא.
כותרות מהריאיון
תחילה מתייחס השר כהן לסוף השבוע הקשה ברצועת עזה: "שבת קשה מאוד, כל אחד מה-11 הלוחמים שנפלו הוא עולם ומלואו, אני מבקר את המשפחות ושומע מהם שהם רוצים אחדות והכרעה. המשימות שיש לעם ישראל בעזה מאוד פשוט: החמאס - לא יכולים לשלוט יותר בעזה, לא שלטונית ולא צבאית, זה היעד שחייבים להשיג. צריך הכרעה ברורה, להבטיח שמי שעושה פשעים חמורים - ישלם את המחיר".
"צריך לומר ביושר", מבהיר השר כהן: "הפעולות שאנחנו נצטרך לבצע ברצועת עזה יהיו וייקחו עוד זמן, גם 2024 וגם בשנת 2025. את הפגיעה המהותית בתשתית חמאס - עשינו, אבל צריך להבין שמול ארגון טרור זה דבר שלוקח זמן
אנחנו עוברים לדבר על סוגיית החטופים: "צריך להיות ריאלי, על מנת להחזיר את כולם הבייתה, לצד פעולות נעוזות - צריך לקדם מתווה חטופים ולכן אנחנו פועלים. אנחנו הופכים כל אבן בצד המדיני על מנת להגיע לעסקה".
חבר הקבינט מבהיר כי לא יסכים לסיום המלחמה: "אני רוצה לשאול, האם הצופים היו חוזרים לגור בחבל עזה אם החמאס נשאר בעזה? מבחינתנו שהחמאס נשאר בשלטון - לא אופציה. אם סינוואר רוצה לקבל תעודת ביטוח לחיים שלו, או לשלטון שלו, באמצעות עסקת החטופים - זה לא יהיה, דמו בראשו ואנחנו נגיע אליו. אי אפשר לנהל משא ומתן שלא תחת אש, החמאס מבין רק כוח, לא היה צריך להוריג את מהגז".
השר אלי כהן מתייחס לפרישת גנץ ממשלת החירום והטענות כי נתניהו מתעדף את השיקולים הפוליטיים על אלו הביטחוניים: "אני מציע שגנץ בגילוי נאות יעלה ויאמר לו החלטות בקבינט המלךחמה התקבלו בניגוד לדעתו, לא תשמע שהיו כאלו החלטות. הוא ראה שהוא נשחק בסקרים ולכן החליט שזה הזמן לפרוש. אני אומר בצורה ברורה: לא היו שיקולים פוליטיים, לא במלחמה ולא בסוגיות של עסקת החטופים".
לאחר פרישת גנץ, רה"מ נתניהו החליט לפרק את 'קבינט המלחמה', כהן סבור כי מדובר בהחלטה נכונה: "אני חייב להודות שהיה לי ביקורת על חלק מהחלטות קבינט המלחמה, שהתקבלו פה אחד".
כהן לא חוסך בביקורת על ניהול הלחימה בצפון: "אני חושב שהתגובות שלנו מדודות, צה"ל לא הראה 10% מהיכולות שלו. אנחנו שנים נערכים לפעילות במספר חזיתות, בצפון הקו האדום נחצה, אנחנו צריכים להחזיר את ההרתעה, לשקם את הצפון, הסכם מדיני לבדו לא בהכרח ייתן את המענה, צריך לגבות מהם מחיר קשה על מנת להחזיר את ההרתעה".
אחת החששות העולות שוב ושוב מפני מלחמה קשה מול חיזבאללה היא מצב של תקיפת תחנות הכוח ועלה שתמשך מספר ימים בישראל.
כהן, שבתפקידו כשר האנרגיה אחראי על נושא החשמל, מבהיר: "אנחנו נערכים לכל תרחיש אבל לא נמצאים בפאניקה, אני אומר שהסיכוי לתרחיש עלטה - מה שאומר שיותר מ-60% מבתי אב בישראל יהיו יומיים ללא חשמל - הסיכוי לכך נמוך. זה הזמן לתת וידוי אישי: אני לא רכשתי גנרטור. אני אומר דבר אחד: אם תהיה פגיעה במתקני תשתית של מדינת ישראל, אנחנו נקריס את לבנון וכלל מתקני התשתית שלה".
השר אלי כהן מתייחס לחוק המאיים על שלמות הקואליציה, חוק הגיוס, ומבהיר כי ידרוש שינויים שיחמירו את החוק ויובילו לגיוס של רוב החרדים: "על מי שלא תורתו אומנותו - צריך להתגייס, כ-55% מבני המגזר החרדי בגיל הגיוס - אינם לומדים, בעיני צריך להיות יעד ברור".
שר האנרגיה מבהיר כי החוק המקודם בימים אלו, החוק שעבר בקריאה ראשונה בממשלת בנט והממשלה החילה עליו דין רציפות, אינו מקובל עליו אלא יש לבצע בו שינויים: "צריך לטייב את החוק הזה על מנת שאנחנו נהיה בקריאה שניה ושלישית שבו 55% מתגייסים. צריך את האצבע שלי גם בממשלה וגם בסיעה".
לדבריו: "אני רוצה לשקף את המציאות, אומרים החרדים 'מי שלומד - פטור', אני אומר אוקיי, אבל מי שלא לומד - יתגייס, הדבר הזה נדרש לצרכי הביטחון של מדינת ישראל".
צפו בריאיון המלא