בחודש שעבר הודיע ח"כ גדעון סער כי הוא וחברי סיעתו, הימין הממלכתי, פורשים מהממשלה לאחר שראש הממשלה, בנימין נתניהו, לא הסכים לצרפו לקבינט המלחמה.
בריאיון מיוחד ל'כיכר השבת' הוא מדבר על הרגע שהחליט לפרוש מהממשלה אך להמשיך לתמוך בפעולות שהממשלה נוקטת בלחימה נגד חמאס, המתקפה שפתחה איראן נגד ישראל, הפגיעה בהרתעה והתגובה הצפויה. וגם: הטענות שעשה פוליטיקה תוך כדי מלחמה ושאלת חוק הגיוס והדרת מעמד תלמידי הישיבות. צפו בריאיון המלא.
כותרות מהריאיון
אנחנו פותחים עם המתקפה של איראן על ישראל: "אני לא לגמרי הופתעתי, אני לא רוצה להיכנס לפרטים, אפילו בכלי התקשורת היה בערב המלחמה הערכה מה ישוגר וכמה ישוגר, הדברים היו ידועים בגדול.
"זה היה מבחן חשוב ומבחן מעניין, מה יכולת ההגנה האווירית, זה דבר מאוד חשוב. אני משוכנע שבראייה האיראנית זה כישלון טוטאלי. היה פה הישג וצריך להגיד את זה. יחד עם זה, היה פה דבר משמעותי בניסיון לקבוע כללי משחק חדשים והעניין הזה ייבחן לאורך זמן. לישראל אסור לקבל משוואה חדשה, שבה כאשר היא פועלת על אדמת סוריה, קופת התעצמות איראנית על אדמת סוריה, העברות נשק לחזבאללה, אסור בשום אופן אסור להפסיק עם זה, צריך להמשיך ופה אנחנו נעמוד למבחן".
על התגובה של ישראל למתקפה של איראן, אומר ח"כ סער: "אנחנו צריכים לשקול את המצב האסטרטגי. ישראל פעלה בשטח איראן, זה לא משהו שישראל לא עשת, זה לא איזה דבר שלא קרה מעולם. אנחנו לא חייבים להגיב דקה או יום אחרי, האיראנים עצמם לקחו שבועיים את הזמן, גם אנחנו יכולים לתת להם להתבשל, לא צריך למהר, לא צריך להיות פזיזים, צריך להסתכל על כל המשוואה. אין ספק שנפעל באיראן, מתי? זה לגמרי נתון לשיקול דעתינו".
כשמזכירים לח"כ סער את ההחלטה לפרוש מהקואליציה, הוא מבהיר עד כמה צדק: "מה אתה למד? שגם בנושא הזה, לא רק בעניין המלחמה בעזה, גם בנושא האיראני - הוסמך הקבינט המצומצם, יש שרים בקבינט שמוחים על כך. אמרתי שאני לא מוכן להיות חלק ממועדון דיונים, מפרלמנט. אם הייתי מניח שבמלחמה בעזה הכל מתנהל בצורה הנכונה ביותר? יכול להיות שהייתי מסתפק במושב האחורי בקבינט הביטחוני. אבל אני חושב שזה לא המצב, אני רוצה לנסות להשפיע".
אנחנו עוברים לדבר על סוגיית שחרור החטופים ומהשא ומתן. סער לא מקבל את הביקורת שכביכול נתניהו מונע את שחרור החטופים: "אני לא חושב שזה נכון. אמרתי כל הזמן: לא תהיה עסקה, מהסיבה שחמאס לא רוצה עסקה כזאת. בנושא של החזרה לצפון הרצועה ובסוגיית המפתחות - ישראל גילתה גמישות. בלי הגברת הלחץ הצבאי על חמאס- אין סיכוי להגיע לעסקה.
"אני מנסה להיות ענייני, כשיש לי ביקורת על נתניהו - אני אומר אותה בצורה ברורה. אני לא מסכים עם הקביעה שנתניהו או בגלל נתניהו - אין עסקה. אני לא מסכים עם זה. מה שמונע עסקה זה שחמאס לא מעוניין בעסקה, הוא מעוניין בחטופים בשביל ההישרדות".
בשלב הזה אנחנו חוזרים לדבר על הפוליטיקה וההחלטה שלו לרוץ עם מפלגת 'הימין הממלכתי': "אם הייתי רוצה להבטיח את עצמי בחיבורים - לא הייתי פורש מהמחנה הממלכתי, עשיתי בחיים הציבוריים שלי מה שנכון ולא מה שנח. אני מכוון לציבור שלנו, הוא ציבור ימני אבל ממלכתי. יש ציבור גדול כזה שהיום מרגיש שאין לו ביטוי. האם כאשר נגיע לבחירות אני שולל חיבורים? נבחן את זה אז".
לדבריו: "כל מי שעמד, ראש הממשלה נתניהו וכל ראשי מערכות המודיעין והביטחון - חייבים להסיק מסקנות, לא יכולים להמשיך בתפקיד אחרי מה שקרה, צריך אנשים אחרים".
בסיום הריאיון אנחנו מדברים על סוגיית חוק הגיוס: "אני חייב לומר לך כמי שמכיר את הציבור החרדי, אתה יודע היטב שכל מה שנמצא כרגע על הפרק - אין בו בשורה אמיתית, אין בו שינוי אמיתי, זה לא הכרחי היום מבחינת הצדק אלא יש לצבא צרכים. זה לא נוגע רק לדיון על עולם התורה, לצערי המנהיגות החרדית לא רואה את זה ואומרת איך אני מסייעת ונותנת שציבור גדול גזה ייקח חלק מהנטל.
"אני בעד שיהיה שינוי אמיתי, שינוי משמעותי, משהו שהציבור הכללי שנושא בנטל הכבד הזה.. במצב הזה לא יהיה שינוי אמיתי? אני חושב ומקווה שתהיה התעשתות והמפלגות החרדיות יתעלו לגודל השעה וייראו שכל מה שתמיד היה יכול להמשיך".