בין הקצינים והלוחמים בחטיבת 'יפתח', הנלחמת ברצועת עזה, אנחנו פוגשים את סרן הרב רזיאל גילה, רב גדוד היחס״מ בחטיבה.
בשירותו הצבאי היה הרב רזיאל לוחם בגולני, בתפקידו האחרון בשירות- מ״מ בגולני. לפני כשנתיים במסגרת המילואים עשה קורס רבנים.
במסגרת תפקידו כיום משמש הרב רזיאל כרב גדוד, אחראי על טיפול בנושא חללים, רוח לחימה ושיחות נפשיות ללוחמים ובהם תמיכה דתית, רבנות אמת- בעצם לתת תפילין, ספרי קודש, וכל המעטפת שצריך.
היחודיות בתפקיד רב של יחס״מ שאחראים על השיירות הנכנסות לעזה, זה שהוא תומך ברבנות החטיבתית להעניק שירותי דת מהמגנן החטיבתי ללוחמים ברצועה, עושה תדריכי דת לקראת כניסות, ונכנס לפעמים לבפנים לשיחות אישיות עם החיילים לשמוע לשלומם.
מה תפקידו של רב בשעת מלחמה
מתחלק לשלושה דברים
טיפול בחללים, הבאה לקבורה , באופן מלא ומכובד והלכתי כמובן - זהו עיקרון מקודש
רבנות אמת - לדאוג לחיילים שיהיה להם אוכל כשר, תפילין, ציצית, מנין, שמירת שבת
הדבר השלישי, חיזוק רוח הלחימה,
המפקד נותן תדריך, וגם הרב נותן תדריך כפי הרמב"ם כותב שיש ערך בלחימה, ואל ירך לבבכם, להזכיר לנו בשביל מה נלחמים, זה לא דרישה של חייל הדתי דווקא, יש ביקוש לזה מכל האוכלוסיה, חיילים רוצים להיכנס עם ציצית, עם תהילים , מה שחייל רוצה הוא מקבל.
איך שומרים שבת בתקופת לחימה?
מבחינה מבצעית אנחנו מתירים מה שצריך מכיוון שזה פיקוח נפש כמובן , מצד שני, מה שאפשר לשמור אפילו בשביל סימן ולזכור את השבת אנחנו עושים ומנחים את החיילים לעשות, למשל רצינו להקים עירוב בתוך עזה, מבחינה מבצעית הייתה אפשרות לכך, יש פה שני דברים, גם סמל של שמירת שבת וגם קביעת עובדות בשטח, פה זה הבית שלנו. כבשנו את השטח.
גם בנושא של קריאת התורה - אנחנו מקימים מתחמים לתפילות עם ספרי תורה, מקפידים על ניקיון, שיהיה מכובד והמקום הופך להיות אבן שואבת בכל הזדמנות שלחיילים יש זמן פנוי הם מגיעים למתחם של התפילות לעין בספרים וכדומה.
איפה המפגש של הלוחמים עם הרב ביום יום?
בבית הכנסת יושב רב - והחבר'ה באים ומדברים, על שורה ארוכה של דברים ותחושות ומחשבות. יש הרבה לוחמים שעברו הרבה מאוד דברים מורכבים בלחימה.
יש קב"ן שמסייע בחלק שלו, ויש שאת החל של האמונה אותו הרב ממלא,
לפעמים צריך להזכיר שהזמן להתאבל יהיה במשך - כעת צריך לנצח.
על אלו שנפלו בקרבות אנחנו אומרים במותם ציוו לנו את החיים.
בנושא הכשרות, איך ההתנהלות?
כל המזון ומה שהצבא מספק הכול כשר, העיקרון הזה הוא חשוב לחיילים, הצבא רוצה שכולם ישרתו יחד כתף אל כתף.
זה הזמן באמת לדבר אתך, על האחדות..
החיילים דואגים אחד לשני, לכולם חשוב שנחיה פה יחד כל הזמן ובפרט בתקופת הלחימה, אני רואה את היחס והערבות הדדית.
אתה רואה שינוי שמתחולל גם במגזר החרדי?
קח לדוגמה את אנשי זק"א, הם אחים שלנו על מלא, היינו בשירות סמוך לעיר החרדית אלעד, סמוך לשבת, חיפשנו חנות לקנות כמה מצרכים, פגש אותנו יהודי שגר בעיר - נתן לנו מהבית את כל מה שאנחנו צריכים, אני רואה פה אחווה נדירה .
"אני רוצה לחדד - אנחנו מהרבנות , לא נפריע למשימות להתבצע, אנחנו רק נסייע , וזה בא לידי ביטוי גם כאשר חייל דתי חושב שיש בעיה הלכתית לבצע, אנחנו נעודד אותו כן לעשות אם יש צורך מבצעי"