כיכר השבת
צפו בריאיון המלא (צילום: למי עזוז | עריכה: ידידיה כהן | הפקה: אשר רוט)
"עדיין מאיימים על חיי"

ח"כ שמחה רוטמן: כולנו למדנו, רפורמת המשפט תצטרך לעבור בהסכמה רחבה, לא חד צדדי

שנה חלפה מאז נולדה 'רפורמת המשפט' שדבר לא נותר ממנה | מתקפת הפתע לימדה גם את תומכי הרפורמה המובהקים כי לא יהיה ניתן להעביר חוקים ללא הסכמה | בריאיון מיוחד באולפן 'כיכר השבת', מדבר אחד ממובילי הרפורמה, שמחה רוטמן, יו"ר ועדת החוקה, על חשבון הנפש והיום שאחרי | וגם: המלחמה הקשה בעזה, קבינט המלחמה ללא נציג מ'הציונות הדתית', 'היום שאחרי' בעזה וההדלפות מישיבות הקבינט • צפו בריאיון (בארץ)

|
35
| כיכר השבת |

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, מתארח לריאיון באולפן 'כיכר השבת' ומתייחס לחשבון הנפש לאחר שנה של עימותים סביב רפורמת המשפט, עימותים שנפסקו עם מתקפת הפתע של ארגון הטרור חמאס בבוקר שמחת תורה. ח"כ רוטמן מתייחס תחילה למלחמה בדרום, קבינט המלחמה וההדלפות מהקבינט. צפו בריאיון המלא.

את הריאיון פתחנו עם ההדלפות מישיבות הקבינט וההחלטה של ראש הממשלה נתניהו להעביר את חוק הפוליגרף: "אני לא חושב שההדלפות מהקבינט זה משהו שאפשר לעבור עליו בשתיקה, לא תמיד הציבור יודע לעשות את החשבונות מי הדליף אבל זה לא משנה. כאשר אנשים מוציאים מישיבות ציטוטים -הדבר פוגע בידון וכשמדובר בקבינט הדבר הזה מסוכן. אני הייתי מרחיב פוליגרף לכל מי שנכנס לחדר".

אנחנו עוברים לדבר על קבינט המלחמה והעובדה שנציגי 'הציונות הדתית' אינם חברים בפורום המנהל את המלחמה: "אני חושב שזו טעות, אני מבין את הצורך בטח עם ההדלפות וגודלו של הקבינט, אני מבין למה צריך קבינט מלחמה, אבל אני חושב שזו טעות שהקבינט הזה מורכב בסופו של דבר, לא מושמעות בו הקריאות שהיו צריכים להישמע לפני שמחת תורה. אני חושב שזה חסר. אני חושב שזו הייתה דרישה בעייתית אבל לצורך האחדות - הסכמנו. אבל קבינט המלחמה צריך לייצג את כל הקולות בממשלה".

כשמדברים עם ח"כ רוטמן על ה'יום שאחרי' בעזה, הוא ברור בעמדתו: "אנחנו חייבים נוכחות צבאית ברצועת עזה ומי שמסכים לזה יודע בידיעה ברורה שאי אפשר להחזיק לאורך זמן נוכחות צבאית ללא אזרחית. זה ברור לכולם. אנחנו רוחוקים מרחק מידי מהיום שאפשר לדבר על ה'יום שאחרי'".

לא רבים יודעים אך בין החטופים ברצועת עזה נמצא גם קרוב משפחתו של ח"כ רוטמן: "יש חטוף, בן משפחה, לא מעגל הראשון, אני לא עוסק בזה כי זה לא בריא לאף אחד", הוא אומר כשהחשש שבחמאס ייזהו את קרוב משפחתו בשבי.

שאלנו את ח"כ רוטמן על השינוי בחברה הישראלית לאחר מתקפת הפתע בשמחת תורה: "אני חושב שבשיח הציבורי היינו בטונים שלא היינו צריכים להיות בו, בשום צורה. זה וויכוח מאוד משעמם מי התחיל ומה עשה, אני חושב שיש כמה דברים שירדו מהשולחן - מי שיעז לאיים בסרבנות - החברה הישראלית לא תהיה לה אוזן קשבת לדבר הזה, גם לשיח אלים לא תהיה אוזן קשבת. לא יהיה צורך בסגנון שכזה. אני מאוד מקווה שנבחרי הציבור והציבור - לא יהיו קונים לאותה סחורה של שנאה והסתה".

למרות שהרפורמה כבר לא נמצאת על השולחן, ח"כ רוטמן עדיין מאובטח ומתנידד ברכב משוריין: "אני כמובן לא נכנס לשיקולי אבטחה, עדיין יש איומים על חיי ולמיטב ידיעתי לא מחמאס. יש היום פחות קונים לסחורת השנאה אבל אין פחות מוכרים, יש אנשים שעדיין ממשיכים להסתיר ולאיים עלי. אותי מפתיע שיש אנשים שעדיין עסוקים מהבוקר עד הערב בהסתה, יש כאלו, אתה רואה אותם ברשתות, בחלק מאולפני התקשורת".

בחלק השני של הריאיון שאלנו את רוטמן על רפורמת המשפט, הרפורמה עליה הכריז השר יריב לוין לפני שנה, ומה שנותר ממנה הוא ביטול עילת הסבירות שלבסוף נפסל בבג"צ שקבע שיש לו את הסמכות להתערב גם בחוקי יסוד.

רוטמן מבהיר: "הנושא הזה יחכה לאחרי המלחמה, תיקון מערכת המשפט זה נושא שיש קונצנזוס אדיר בעם שחייב לקרות, אני חושב שנדרש לעשות אותו בהסכמה רחבה, אני לא מוכן להיכנס לוויכוח. אני לא רוצה להיכנס לוויכוח למה בשנה האחרונה זה לא נעשה בהסכמה רחבה, אני בטוח שהיום הדברים האלו ייעשו אחרת כי כולנו למדנו. כל השיח בחברה הישראלית עבר לשיח של הסכמות. אני לא חושב ששום דבר לא יהיה חד צדדי. דעתי שצריך לקדם רפורמה בהסכמה".

על החלטת בג"צ לפרסם את פסקי הדין הנבצרות והסבירות בעת מלחמה, אומר ח"כ רוטמן: "אני חושב שבעיני זה זו טעות, כשכולם שמו בצד חילוקי דעות לטובת הניצחון, הצטרעתי שהשופטים לא הבינו שצריכים לדחות את הפרסום, פסקי דין מפלגים. אני חושב שזה מקטע של לא להבין איפה הציבור נמצא".

צפו בריאיון המלא

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות