כיכר השבת

כל האמת על התמכרות לפייסבוק

האם הדבר הראשון שאתם עושים כשאתם מתחברים לאינטרנט זה לבדוק מה קורה בפייסבוק? האם אתם משתמשים בפייסבוק בסלולארי? מעדכנים סטאטוס לפחות פעם ביום? חושבים על פייסבוק כשאתם מצטלמים באירוע? משתמשים באפליקציות בפייסבוק? האם אתם מוצאים את עצמכם בודקים את דף הבית בפייסבוק לפחות פעם בשעה? אם עניתם בחיוב לאחת או יותר מהשאלות הללו אולי הגיע הזמן שתחשבו על גמילה מפייסבוק.

|
5
| כיכר השבת |
אילוסטרציה (צילום: כיכר השבת)

הרשתות החברתיות ובראשן פייסבוק ערכו מהפכה של ממש בעולם האינטרנטי. הדור הצעיר של תחילת המאה העשרים ואחת גדל בעולם שבו מתקשרים עם חברים דרך המחשב, חולקים את המחשבות הפרטיות ביותר עם מאות אנשים, מפרסמים תמונות של עצמך בפוזות שונות, ומעדכנים את כולם איפה בדיוק אתה נמצא כרגע ועם מי.

כמות אדירה של גולשים

כמו בכל תחום, גם השימוש בפייסבוק יכול לנוע בין שימוש מתון, מצומצם ורגוע, לשימוש אובססיבי וחסר שליטה. חשבון הפייסבוק יכול לשמש לדברים חיוביים. בעזרת פייסבוק אפשר לשמור על קשר עם קרובי המשפחה שגרים בחו"ל, להיות מעודכנים במצבם של חברים ישנים, לחלוק דעות עם אחרים ולקבל עדכונים אודות נושאים שמעניינים אותנו. אבל אם השימוש בפייסבוק היה כל כך מתון ורגוע, פייסבוק לעולם לא הייתה צוברת פופולאריות עצומה כל כך כפי שהיא צברה כיום.

נכון להיום קיימים בפייסבוק למעלה מ901 מליון חשבונות משתמשים והמספר רק הולך ועולה. מתוך המשתמשים הללו למעלה מ500 מליון גולשים בפייסבוק בסלולאר. ובסה"כ בכל יום מועלים למעלה מ300 מליון תמונות לפייסבוק.

הסיבה בשלה פייסבוק כל כך פופולארית היא פשוטה: פייסבוק ממכרת.

למה אנחנו מתמכרים לפייסבוק?

פייסבוק עובדת על היצרים החברתיים הכי בסיסיים שלנו. כולנו רוצים אהבה והערכה, כולנו רוצים תשומת לב וחיבה, כולנו רוצים להיות קשורים לבני אדם אחרים, לחלוק איתם דברים ולקבל מהם בחזרה. הצרכים החברתיים הבסיסיים שלנו, הם אלו שגורמים לנו להיות בני אדם חברותיים, לחיות בשיתוף עם אחרים, ליצור קהילות ולבנות משפחה. הצרכים האלו טבועים בנו משחר בריאתנו: "לא טוב היות האדם לבדו".

פייסבוק עובדת בערוצים הללו בדיוק. אך במקום שמילוי הצרכים החברתיים שלנו יגרום לנו להיות בני אדם אנושיים, קהילתיים וחברותיים יותר, אנו נשלחים למסע ווירטואלי חסר תועלת.

כשאנחנו רואים את הריבוע האדום הקטן שמסמל על כך שנשלחה אלינו הודעה, או את הריבוע האדום הקטן שמודיע שמישהו הגיב לסטאטוס שלנו, או אהב את מה שפרסמנו, או הזכיר אותנו בדרך כלשהי, המוח שלנו מתמלא שמחה. אותם אזורים במוח האחראיים על הצרכים החברתיים שלנו מרגישים מסופקים לרגע, ולשבריר שנייה, גם אם לא נשים לב, אנחנו מרגישים תחושת אושר קטנה שנגרמת מסיפוק הצרכים החברתיים שלנו.

בבקשה תעשו לי לייק!!

תחושת האושר המזערית הזאת שאנו חווים בעקבות הפעילות בפייסבוק לא נשארת לאורך זמן, אלא נעלמת תוך רגע קט. הרי לא מדובר פה בתן וקח אמיתיים, בחברות ממשית ומספקת, מדובר בהבהוב קטן של חברות, ברמיזה על כך שמישהו חושב עלינו כרגע, שמישהו מסכים איתנו ומחבב אותנו. אבל כשהתחושה הזאת נגמרת, אנחנו רוצים עוד. המוח שלנו אומר – זה מצא חן בעיני, בא נמשיך עם העניין הזה. ואז אנחנו מוצאים את עצמינו מגיבים לתמונות, כותבים סטאטוסים, מתייגים ומקלידים, או סתם יושבים ליד המחשב ולוחצים שוב ושוב על F5, מחכים שמישהו כבר ילחץ לנו לייק.

ואחרי שכבר התרגלנו לסיפור הזה, אחרי שפייסבוק נהיה מדיום סביר לסיפוק הצרכים החברתיים שלנו, אנחנו יכולים להתקדם שלב אחד קדימה בהתמכרות. זהו השלב שבו פייסבוק הופך להיות כל כך ממשי עבורנו שכבר איננו יכולים בלעדיו. זהו השלב שבו אנו מתחברים לפייסבוק בסלולארי ומעודכנים בכל הגיג שכל אחד מפרסם, יש לנו מאות חברים ווירטואליים, שרבים מהם איננו מכירים במציאות, וגם אם כן – לא היינו טורחים לומר להם שלום אם היינו רואים אותם ברחוב. אנחנו משתמשים באפליקציות בפייסבוק, משחקים משחקים בפייסבוק, מעדכנים את הסטטוס שוב ושוב, מודיעים לכולם איפה אנחנו נמצאים, מעלים תמונות, מתייגים, מגיבים ומלייקים. בקצרה – אנחנו מכורים.

חוסר מודעות

אנשים רבים מודעים להתמכרות שלהם לפייסבוק. חלקם מתייחסים אל כך באדישות "כן, אני יודע שאני מכור לפייסבוק, מה לעשות", וחלקם מנסים לשווא להילחם בהתמכרות הזאת. אנשים אחרים כלל אינם מקדישים מחשבה לזמן הרב שבו הם מבלים בצפייה בתמונות של אחרים ובלחיצה על כפתור הלייק.

סיפרה לי פעם מישהי שבהתחלה כשהיא פתחה חשבון פייסבוק היא הייתה מפרסמת כל מיני סטאטוסים אישיים על החיים שלה ושמה כל מיני תמונות. ואז יום אחד היא פגשה איזו מכרה רחוקה – חברה של אחותה הקטנה, שהעירה הערה אודות אחד הסטאטוסים שהיא פרסמה בפייסבוק. "באותו רגע ירד לי האסימון" אמרה לי אותה אישה, "הדברים שאני כותבת בפייסבוק נקראים על ידי אנשים שבכלל לא הייתי מעוניינת שיקראו אותם!". היא אמרה לי שלקח לה זמן לקלוט שכשהיא כותבת משהו בפייסבוק זה בעצם ממש כמו לעמוד מול קהל של עשרות או מאות אנשים ולדבר איתם. התובנה הזאת שינתה לה לחלוטין את ההתייחסות לפייסבוק.

התמכרות אחת – בעיות רבות

אנשים המכורים לפייסבוק מתנהגים באופן קליני כאנשים מכורים, הם מתחברים לפייסבוק דבר ראשון כשהם מתיישבים ליד מחשב עם אינטרנט, הם בודקים את הקורה בפייסבוק שוב ושוב ללא שליטה, מרגישים כמיהה להתחבר לפייסבוק, לפעמים עד כדי פגיעה בחיים החברותיים הממשיים.

התמכרות כמו כל התמכרות, היא לא דבר טוב. גם אם אין רע מוחלט בגלישה מאסיבית בפייסבוק. זה יכול להעיד על מצוקה ובפרט על מצוקה חברתית, וזה בסופו של דבר בזבוז זמן עצום.

אבל הרבה יותר חשוב מכך הוא תוכן הדברים המפורסמים בפייסבוק. חלק מהאנשים המכורים מתרגלים לפרסם דברים אישיים אודות עצמם. הם מתרגלים לכך שחייבים לשתף את כולם בפרטים אישיים, ברגשות, במחשבות, במיקום הפיזי וכו'.

השיתוף של אחרים בפרטים אישיים אודות עצמך יכול להיות בעייתי. לפעמים נראה כי דווקא האנשים שמשתמשים בפייסבוק באופן האינטנסיבי ביותר, הם חסרי מודעות לחלוטין להשפעה של הדברים שהם מפרסמים. על מנת להבין את עומק המשמעות של הפרסום בפייסבוק, חייבים להוריד את פייסבוק מהעולם הווירטואלי אל העולם האמיתי. דמיינו את עצמכם עומדים על במה באולם שעמוס בעשרות או מאות "חברים". האם באמת הייתם מעוניינים לדבר לאותו הקהל ולומר להם את הדברים אותם אתם מפרסמים בפייסבוק? האם הייתם מעוניים להקרין על הקיר הגדול לעיני כל הקהל את התמונות שהעליתם לפייסבוק? פרסום דברים בפייסבוק חייב להתבצע רק כאשר ישנה תשובה חיובית לתמונה המנטאלית הזאת.

אז מה אפשר לעשות?

כמובן, אפשר לסגור את חשבון הפייסבוק. זה ימנע בעיות רבות, ויסגור את הפינה של ההתמכרות באופן וודאי. עם זאת, אנשים רבים אינם מעוניינים לסגור את חשבון הפייסבוק שלהם מסיבות שונות, וגם להם מגיעים כמה טיפים לשימוש שפוי ומוגבל בפייסבוק. אז הנה כמה טיפים:

1) אל תשתמשו בפייסבוק בסלולארי! אם אתם רוצים להוריד מהתדירות שבה אתם נכנסים לפייסבוק, או להפחית מהמידה שבה פייסבוק מעסיקה את מחשבותיכם, זאת הדרך הטובה ביותר. נתקו את פייסבוק מהסלולארי. פייסבוק בסלולארי זה מתכון בטוח להתמכרות.

2) מחקו חברים שאינם באמת חברים שלכם – אם יש לכם מאות חברים בפייסבוק, אתם יכולים להיות בטוחים שרבים מהם כלל אינם חברים שלכם. עברו על רשימת החברים ובדקו מי מהם תוכלו למחוק ללא נקיפות מצפון. רוב האנשים בכלל לא שמים לב שמוחקים אותם, ואם הם לא חברים קרובים, הם לא נפגעים גם אם הם כן שמים לב. (הם פשוט שולחים בקשת חברות נוספת...) אם תצמצמו את רשימת החברים שלכם, יהיו לכם פחות עדכונים, ובכך תפחת המוטיבציה להיכנס לפייסבוק ובנוסף – אם יקרה יום שבו תכתבו איזה סטאטוס מביש, או תתוייגו בתמונה מביכה, צמצום רשימת החברים יחסוך לכם בושות מאנשים שאתם בקושי מכירים.

3) הפכו את עצמכם ללא זמינים בצ'אט – אם אתם מעוניינים להפחית בכמות הזמן שאתם מבלים בפייסבוק, זאת הדרך היעילה ביותר. חיבור לצ'אט הוא מתכון בטוח לבזבוז זמן.

4) הפחיתו בתדירות עידכון הסטאטוסים – אף אחד לא יבכה אם הוא לא ידע בדיוק מה אכלתם לארוחת בוקר וכמה כיף היה בחתונה אתמול. אתם לעומת זאת, רק תרוויחו מכך שתהיו פחות תלויים בפייסבוק ויפחת הצורך שלכם לבדוק כל הזמן מה אנשים הגיבו לכם והאם הם אוהבים את מה שכתבתם.

5) הפכו את פייסבוק לפחות אישי - וזהו הטיפ החשוב ביותר לטעמי. לא חייבים לעדכן את כולם כל הזמן איפה אתם, מה אתם עושים, ואיך אתם מרגישים. אם תפחיתו בתדירות העדכונים שלכם ותנסו להגביל אותם ככל האפשר לדברים ניטראליים, תוכלו להשתמש בפייסבוק במידה מתונה ככלי יעיל לתקשורת חברותית מועילה ולא מגבילה.

בהצלחה!

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

5 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

4
לא טוב. במינונים מזעריים כמו תרופה - רעילה או לא, הוא אולי עוזר. אך תמיד רוצים עוד. נמאס לי ממנו. כב ריאן לי חיים. תודה על הכתבה שלכם. מתכוונת בה ליישם את עצותיכם
ש
3
אלפי חרדים הא????
בנימין
2
הרבה נחת!!!
געזעאזדע
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות