האיחוד האירופאי לא אוהב את ענקית האינטרנט האמריקנית? אחרי מספר פסיקות וחוקים תקדימיים, הצביעו בימים האחרונים במליאת הפרלמנט האירופי על הצעת החלטה הקוראת לפרק את ענקית האינטרנט גוגל, בשל "פגיעה בתחרותיות ויצירת מונופול בתחום מנועי החיפוש". ההצעה אושרה ברוב גדול של 384 חברי פרלמנט שתמכו, 174 מתנגדים ו-56 נמנעים.
ההצעה עלתה ימים ספורים לאחר שסוכנות הידיעות רויטרס פרסמה כי הצעה כזו צפויה לעלות לדיון. כפי שכבר פורסם, להצעה אין כל תוקף מחייב, מפני שאין בסמכותו של הפרלמנט לפרק חברות באיחוד האירופאי. ההצעה נועדה ככל הנראה להפעיל לחץ על החברה, במטרה לגרום לה להפרדת שירות מנוע החיפוש הפופולרי, במיוחד באירופה, משאר שירותי האינטרנט של החברה.
בימים האחרונים מסתמן כי החברה עומדת לספוג כתב אישום מנציבות התחרות האירופאית בגין יצירת מונופול בתחום החיפוש יחד עם שירות הפרסום של גוגל אדוורדס. ההצעה על פירוק שירותי החברה נועדה להכשיר את הקרקע להגשת כתב האישום שתלוי ועומד נגד החברה כבר מאז שנת 2010.
האיחוד נגד ענקיות אמריקניות?
זו איננה המכה הראשונה שסופגת ענקית האינטרנט מהאיחוד האירופאי השנה. מוקדם יותר פסק בית המשפט האירופאי העליון לצדק כי על מנועי חיפוש אינטרנטיים למחוק תוצאות ש"אינן רלוונטיות". פסיקה שכוונה נגד גוגל והובילה לעשרות אלפי בקשות למחיקת תוצאות ממנוע החיפוש באירופה.
חודשים ספורים לאחר מכן, העבירו המחוקקים בספרד חוק שמחייב את ענקית האינטרנט לשלם סכומים גבוהים לאתרי החדשות המקומיים בגין הצגת תקצירי החדשות וצירוף לינקים בשירות החדשות של גוגל. חוק שזכה לביקורת עזה מצד גוגל שטענה כי מדובר באבסורד, מכיוון שאותם אתרי אינטרנט זוכים לתפוצה רבה בעקבות השירות ולהעלאת אחוזי הכניסה לאתריהם באופן משמעותי.
חוק דומה שעבר לאחרונה גם בגרמניה אילץ את בעלי האתרים לחתום על וויתור, אך בספרד לא ניתן לוותר על התגמולים הללו. מה שגרם לגוגל לפרסם כי היא תסגור את השירות.
באיחוד האירופאי נלחמים במונופולים בתדירות גבוהה, ענקיות הטכנולוגיה השונות סופגות קנסות כבדים וסנקציות נוספות בגין הפרות פרטיות או יצירת מונופול. כך למשל ספגה ענקית התכנה מיקרוסופט לפני מספר שנים קנס של כמיליארד דולרים בעקבות כך שלא אפשרה למשתמשי מערכות ההפעלה שלה להסיר את דפדפן האינטרנט אקספלורר, מה שגם גרם לחברה לאפשר את הסרת הדפדפן.
יחד עם הדאגה של האיחוד האירופאי מפני המונופולים בעידן הטכנולוגיה, טוענות ענקיות הטכנולוגיה כי האיחוד פוגע באופן שיטתי בחברות שנלחמות למען אינטרנט חופשי, וכי הדרך היחידה למנוע את ההתערבות ברשת ולשמר את הניטרליות באינטרנט, היא איחוד השירותים על ידי חברות הענק בתחום.